Małpi Gaj

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Małpi Gaj

Post »

Wrzesień nam wynagradza to, w czym sierpień nie dotrzymał słowa ;:3
Różyczki kwitną, oby jak najdłużej ...powoli od dołu na niektórych pojawiają się chore listki, ale ogólnie nie jest źle.

Obrazek

Obrazek
Tegoroczny nabytek Abracham Derby, już jestem z niego zadowolona

Obrazek
Jubilee Celebration, tegoroczna,

Obrazek
William Shakespeare ? Kupiona jako NN , więc tylko zgaduję ...

Obrazek

Obrazek
Brother Cadfael, jesienią dostaje trochę plamek , nie lubi rosnąć na tzw. patelni, bo przypala kwiaty

Obrazek

Obrazek
Sharifa Asma - bezproblemowa, krzew ma trochę ponad metr
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

...o żesz ;:oj ale masz tego Abrahamka. ;:138
Mój to taki Zachariasz...zdechlaczek...no to teraz już ostatecznie muszę mu zmienić miejsce. Napisz proszę jaką u Ciebie ma miejscówkę. ;:180
Trudna sprawa z tym szukaniem.
Pozostałych nie mam ale i miejsca już też nie ma.
Kochana u Was zapowiadają już przymrozki...i co z różami zaraz je zmrozi....czy będziesz ciąć do wazonu?
;:196 ;:167
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Piękne różyce,kwitną na całego....co u Ciebie?
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Widzę, że masz St. Swithun i Evelyn, zadowolona jesteś? Są w ofercie w F.. i przyglądałam im się bardzo uważnie, ale odłożyłam zakupy do wiosny. Miejsca nie przybywa, ani czasu, ani sił, róż tylko przybywa i pracy :wink: Tak mi się marzą zimy bez mrozów, żeby nie trzeba było kopczykować róż. Żeby chociaz można było okopczykować jak jest jeszcze ciepło, to nie !
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

;:oj Ależ piękny masz ogród, Twoje róże powaliły mnie na kolana, wszystkie są cudowne, mchowe ;:167 Piękny ukwiecony ogród, a jeśli w nim róże i pomidory to ja pozwolę sobie tu czasami pospacerować :) Nie wspomnę już o powojnikach, nadzwyczaj dorodne, u mnie jakoś nie chcą rosną i odpuściłam sobie je całkowicie,

Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p

Post »

;:218 Tak sobie myślę, że długo mnie tu nie było.... no to jestem ; )

Kasiu, miło że wpadłaś,... a powojnikom może jeszcze dasz szansę ? :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Hermosa, tylko te łebki takie smętnie spuszczone, może w donicę i powiesić ?
Wtedy perspektywa do podziwiania byłaby w sam raz ;:224
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
....I trochę takich jarmarcznych kolorków ;)
Obrazek
Aurelia Liffa -Kreacja Geschwinda
Obrazek
...a to już kawałek warzywniczka z siatką na pnącą fasolkę i ogórki, groch swoją siatkę omotał tak, że nie widać ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Ostał się w ogrodzie jeden powojnik, to jemu szansę dam, ale nie dokupię już żadnego, przerzuciłam się na róże, które czują się w moim ogrodzie doskonale :) Pięknie u Ciebie, te róże, i piwonie ;:167 u mnie w tym roku piwonie słabiutko, szykuję się w tym roku aby je rozsadzić ;:108
x-ja-a

Post »

Przepiękne róże masz, Basia. Podobają nam się podobne odmiany :D Ale Old Port miałam kupić w zeszłym roku, ale jak mnie naszło to był niedostępny. Ale teraz go zobaczyłam u Ciebie i chcę! Co o nim sądzisz?
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p

Post »

Szkoda wielka, że czas nie jest z gumy, pociągnęło by się to lato....najchętniej w nieskończoność, a tak, szkoda gadać, ledwie błysło i już po wszystkim. Winogrona w tym roku znowu nie zdążą dojrzeć, to już drugi rok z rzędu ;:145

Jagna dla Ciebie Old Port w towarzystwie Louis Clements ...

Obrazek

...a dla Ciebie Kasiu z wyraźną nutką mirry St.Swithun

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Great Western - tegoroczny nabytek, już podbiła moje serce ;:167
Obrazek

Jeszcze maleńki, tegoroczny nabytek od Ewy, Cardinal de Richelie i jak wszystkie jej różyczki kwitnie jak szalona :)
Obrazek

Poniekąd - Belle Isis, jednak ta która dostałam od Sipa wygląda inaczej ...i bądź tu mądry
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p

Post »

Czekając na cieplejsze dni....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Geneviev Orsi kolekcja Generose, kwiaty bardzo trwałe, o sztywnych, grubych płatkach, zapach owocowy
Obrazek

pączuchy na Mme Scipion Cochet.....a potem przyszedł deszcz ;:222
Obrazek

....i niezastąpiona Mme Isaac Pereire ;:167
Obrazek
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Na cieplejsze dni pewnie się już nie doczekamy, ale miło zanurzyć się w letnie klimaty dzięki Twoim zdjęciom. Tyle w nich słońca.
Ku pokrzepieniu serca przejrzałam ponownie od początku cały wątek, bo teraz przyjemniej wgapiać się ekran niż w to co za oknem. Bardzo lubię Twój Małpi Gaj (aż mnie coś ściska, jak mam tak napisać o kipiącym zielenią ogrodzie pełnym cudownych roślin). ;:136
Wiem, że masz Mme Boll, a może też Mme Knorr, albo Comte de Chambord ? Widzisz między nimi różnice ?
Już drugi sezon przymierzam się do Madame Legras (pod Twoim wpływem), ale ciągle nie ma jej w polskich szkółkach. Pewnie ostatecznie ściągnę ją na wiosnę od Schultheis'a. Możesz napisać o niej coś więcej ? Jak ją prowadzisz ?
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p

Post »

:D Protestuję, przecież Małpi Gaj to pieszczotliwe określenie ;:306

Obrazek

Ale tak na poważnie, to z tym ciepłem chyba masz rację, nasze działkowe futrzaki najwyraźniej uznały, że czas najwyższy na otwarcie kociej stołówki :( Coś szybko w tym roku ....

Obrazek

Wiesz Ewo, obsypaną kwieciem na biało Mme Legras ujrzałam na zdjęciach w ogródku Gosi Deirde i przepadłam ;:167
Moja nie kwitnie tak zjawiskowo, trochę ją zażerają tuje i Paul Farges, który okazał się potworem :shock: ale daje sobie radę. No i cóż, to jedna z tych róż, o którą troszczyć się nie trzeba a ona i tak zrobi swoje, do tego nie przemarzła jej nigdy nawet jedna gałązka, i nie kłuje i jeszcze ten zapach, choć to akurat sprawa indywidualna ;:170 Tak więc jedyny problem z tą różą jest taki, że.... nie ma żadnych problemów, ale po co Tobie ją zachwalam skoro i tak chcesz ją kupić ;:306
Miała ją w ofercie Ewa i Kamila, Sip też ją ma, może będzie na wiosnę. Ewo nie warto przepłacać za historyczne odmiany ;:185
Mme Boll
Obrazek

Obrazek
Mme Knorr
Można spotkać się z tym, iż zdjęcia na różnych stronach często pod tą samą nazwą przedstawiają ewidentnie różne odmiany. A wiele historycznych odmian jest bardzo do siebie podobnych. Ze współczesnymi nie ma tego zgryzu ...
Jeśli chodzi o prowadzenie, sprawa jest prosta jak drut :) obecnie moje panny same się prowadzą, z tego co zdążyłam zauważyć to raczej dobrze ;:306 To znaczy na zdrowie im wyszedł mój brak czasu. Obiecuję sobie, że w następnym roku zacznę je uczciwie ciąć ;:224
Mme Boll widnieje na zdjęciu nad Great Western w poprzednim poście, kupiłam ją u Ewy i w istocie jak przystoi na portlandzką kwitnie prawie nieprzerwanie, czego nie da się powiedzieć o mojej Comte de Chambord (poniżej )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziś wścibiłam nos w Boll i dla mnie zapach przypomina Isaac Pereire, teraz jesienią jest nawet identyczny. Moja Comte bardziej rozwala się na boki, ma dwa wyraźne rzuty kwiatów, Boll rośnie, przynajmniej na tę chwilę dość wąsko i kwitnie bez przerwy. Czytałam u M.Sołtysa, że ponoć nie lubi deszczu, nic takiego nie zauważyłam, a w tym roku miałam możliwość obserwować tę cechę dokładnie, bo lało całe lato ;:223 Comte pachnie jak Gertruda Jekyll, którą nawiasem mówiąc też mam, jak również Mme Knorr, która ponoć jest trudna do odróżnienia od Mrs.John Laing, - tę wyautowałam, więc mi się nie pomylą ;:306

No i wcale bym się nie zdziwiła gdyby moja Comte była Boll i odwrotnie, wtedy owe opinie bardziej by do nich pasowały :;230
Z tym wybieraniem to jest trochę tak, że w końcu jedna po drugiej lądują w naszych ogrodach ;:131

Evelyn
Obrazek

Morden Blush
Obrazek

Jude de Obscure
Obrazek

Wollerton Old Hall
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ech,pięknie masz w tym swoim taki. ;:215
A jakie piękne odmiany róż.Co jedna to piękniejsza.
I piękne liliowce,które i ja tak bardzo lubię ;:108 ;:108
A cóz to za niebieściuchny taki powojnik ? Przepiękny ;:108 ;:108
Cudna ta Evelyn.Myślałam,że to Chippendale . :D
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p

Post »

Obrazek Ciekawe czy ja tu jeszcze jestem czy nie ;:224 .....ale gdyby zjawił się ktoś kto chciałby połazić po moim ogródku, to proszę, żeby nie było, że właścicielka uciekła kurcgalopem i nie wraca : P W małpim gaju małpio zielono obecnie jest o :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczko w nowej odsłonie, bez dwóch potężnych świerków, ale bałam się, że będzie gorzej, na szczęście traszkom zmiany nie przeszkadzają :
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiście rządzą już orliki :heja piwonie drzewiaste powoli kończą kwitnienie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z mojej białej piwonii zrobił się całkiem potwór, ma już ok. 1,5 m i wcale nie zamierza poprzestać na tym, na szczęście różowa nie próbuje jej naśladować . Sama nie wiem ki diabeł mnie podkusił by sadzić piwonie drzewiaste, na zdjęciach tak niewinnie wyglądały ;:224
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p

Post »

Niestety kończę swoją zabawę ze słomą, dopiero po zdjęciu jej widzę mizerne wschody, sądzę też, że to nie tylko zimna gleba pod słomą, ale również fitotoksyczne właściwości słomy opóźniają wschody, tak że roślinki są mizerne i słabe. Zebrałam też słomę z pomidorów i prawdopodobnie zbiorę z reszty roślin. Pomidory mam w opłakanym stanie, zimne podłoże doprowadziło do braku fosforu, a słoma zabrała dodatkowo cały azot( oczywiście nie słoma tylko mikroorganizmy rozkładające ją ), doczytałam, że powinnam doprawić słomę nawozem azotowym, jest też nowa szkoła mówiąca o nawozach wapniowych. Ale skoro mam walić słomę by na nią walić nawozy to sory :evil: i jeszcze plaga ślimaków której warunki wilgotnego schronienia pod słomą bardzo pasują wiele roślin zwłaszcza siewek zginęło w ślimaczych paszczach ;:222
To dla mnie nie tylko rok pokory ale i nauki, wychodzi na to że słoma jest odpadem trudnym do zagospodarowania,tylko co zrobić z tymi fantazjami z zachodu gdzie słoma taka pożądana.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... i pomyśleć, że miałam w tym roku tak piękną rozsadę, a teraz nie wiem czy coś mi się uchowa ;:145

Obrazek

na koniec orliczki i piwonia z nasionka :

Obrazek
Ps.
Słomę rozłożyłam jesienią na końskie kupy, stwarzając świetne warunki do rozwoju dla dżdżownic i glebowych mikroorganizmów, gleba miała być dobrze odżywiona i miękka,ale z tym odżywieniem to coś nie wyszło ;:306
Jeśli ktoś kiedyś to przeczyta, proszę potraktować jako przestrogę przed bezrefleksyjnym zachłystywaniem się nowymi prawdami objawionymi ;:223
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”