Moje "zaczarowane" kwiaty - kolekcja Haliny - 1cz.

Zablokowany
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Cudny mam troszeczke podobnego ale mój ma różową warżkę :)
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

Orange,pytałam już, co robisz,że tak ślicznie kwitnie Twoje oncidium???
platynka :)
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Platynko to nie moja zasługa jeszcze,że ono tak kwitnie. Już taki kwitnące kupiłam, tzn. w samych pąkach było. Nie wiem czy zakwitnie powtórnie dzięki mojej opiece? Nie ukrywam, że bardzo bym chciała, ale czas pokaże swoje :) na razie póki co, to stoi sobie na wschodnim parapecie, podlewam i tyle :)
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko,piękna rodzinka storczyków,te nowo nabyte bardzo ładne,bardzo pogoba mi się biały,nie wiem czy dobrze widzę ,ale on ma fioletową ważkę ,jeszcze takiego nie widziałam.Widzę ,że masz bardzo fajnie ,bo masz szerokie parapety i jest gdzie ustawiać.Powiem Ci ,że LM są piękne miniatutki po 16,50zł,ale jestem ciapa ,że nie kupiłam miałam mało czasu i nie mogłam się zdecydować,a teraz mi szkoda.
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja te miniaturkowe stawiam sobie na kuchennym parapecie, bo parapet jest dosyć wysoko, więc takie duże storczyki to niezbyt efektownie wyglądają. Miniaturki jak w sam raz :) Stwierdziłam, że muszę się już powstrzymać, a dzisiaj znowu mi stanął na drodze taki śliczniusi miniaturowy i kusił "przygarnij mnie", "weź mnie z sobą", no i wylądował u mnie na parapecie w kuchni. :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Monisiu ja też mam takiego zielonkawego z wiśniową warżką, ale obecnie przekwita, został mu tylko jeden kwiat
Obrazek
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Śliczny ten miniaturkowy...Jaki kolorek ciekawy :shock:
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Halinko - jakie masz szerokie parapety :shock:
Kolekcja przecudna. Z tymi storczykami tak jest: mają taką siłę perswazji, że pomimo naszych przyrzeczeń, że do końca miesiąca nie kupimy już żadnego, po pierwszym lepszym wyjściu na zakupy wracamy z kolejną doniczką w rękach :)
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Orionko parapety to mam 40 cm, ale to i tak o wiele za mało wg tego co by się chciało :) Blok z cegły więc mury grube to i parapety szerokie.
Ale jestem niesłychanie szczęśliwa, mój phalenopsis po przejściach zrobił mi niespodziankę, tylko mam pytanie, czy w tym momencie mogę go jeszcze przesadzić, bo przewraca mi się z doniczką od ciężaru liści. Wypuszcza pęd kwiatowy !!! Obrazek Obrazek
Przepraszam za jakość fotki, ale robiona tel. kom.
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nikt mi nie odpowiedział na moje pytanie? Trudno ! :) Tak długo mam już miniaturki a dopiero teraz odkryłam, że one pachną, przed południem zwłaszcza Taki bliżej nie zidentyfikowany zapach, jakby delikatna akacja czy coś takiego. :)
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Halino ja na Twoim miejscu bym go nie przesadzała....Postaw go w jakimś bezpiecznym miejscu albo włóż do osłonki ze szkła np. Ja tak umiejscowiłam mojego, który się przewracał. :D
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Halinko, ja ekspert jeszcze nie jestem, ale swoje przesadzam, gdy stwierdzam taką konieczność. Dendrobium jest wielkie, ma 2 pędy kwiatowe i też mi się wywalało, bo doniczka malutka. Przesadziłam. Falka z nowym pędem też. Jakoś im nie zaszkodziło.
Masz wspaniałą kolekcję! Zachorowałam na Oncidium, takie właśnie żółte, jak twoje. To będzie mój następny zakup.
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

ja też mam takie, ale od roku nie kwitnie... :(
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aankaa tak właśnie zrobiłam, bo boję się, żeby przypadkiem nie złamać tego pędu, a tak długo na niego czekałam, już myślałam, że mi nie zakwitnie, że żaden ze mnie ogrodnik hi hi :)
Wandziu nawet nie wiesz jak długo "polowałam" na takie żółte oncidium. Ono jest przeurocze, ten kolor a kszałt kwiatów niepowtarzalny, nie mogę się nadziwić jak ta matka natura to stworzyła. :)
Platynko zobaczymy co będzie z moim na razie kwitnienie to nie moja zasługa :)
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani wprawdzie fotka nie jest najlepszej jakości, ale może coś dojrzycie. Otóż mój falenopsis na starym pędzie kwiatowym wypuszcza "coś" dziwnego, jakby keiki, jakby pęd kwiatowy, albo inaczej mówiąc dwa w jednym. Wyraźnie widać listki (jeden ok. 2 cm i w środeczku drugi maleńki) a obok w tym samym miejscu jakby pąki kwiatowe. Już się niecierpliwię aż urośnie troszkę więcej, żeby zobaczyć co to faktycznie się pojawiło :) Krótko można to wyrazić tak: keiki z pędem kwiatowym ??? Dziwne to ale nie wiem czy tylko dla mnie czy już ktoś tak miał ze swoimi storczykami ??? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

Halinko,nie ma zdjęcia
Zablokowany