Moje "zaczarowane" kwiaty - kolekcja Haliny - 1cz.
- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32
- renata75
- 1000p
- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Halinko,piękna rodzinka storczyków,te nowo nabyte bardzo ładne,bardzo pogoba mi się biały,nie wiem czy dobrze widzę ,ale on ma fioletową ważkę ,jeszcze takiego nie widziałam.Widzę ,że masz bardzo fajnie ,bo masz szerokie parapety i jest gdzie ustawiać.Powiem Ci ,że LM są piękne miniatutki po 16,50zł,ale jestem ciapa ,że nie kupiłam miałam mało czasu i nie mogłam się zdecydować,a teraz mi szkoda.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- orange30
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja te miniaturkowe stawiam sobie na kuchennym parapecie, bo parapet jest dosyć wysoko, więc takie duże storczyki to niezbyt efektownie wyglądają. Miniaturki jak w sam raz
Stwierdziłam, że muszę się już powstrzymać, a dzisiaj znowu mi stanął na drodze taki śliczniusi miniaturowy i kusił "przygarnij mnie", "weź mnie z sobą", no i wylądował u mnie na parapecie w kuchni. 

Monisiu ja też mam takiego zielonkawego z wiśniową warżką, ale obecnie przekwita, został mu tylko jeden kwiat

Monisiu ja też mam takiego zielonkawego z wiśniową warżką, ale obecnie przekwita, został mu tylko jeden kwiat

- orange30
Orionko parapety to mam 40 cm, ale to i tak o wiele za mało wg tego co by się chciało
Blok z cegły więc mury grube to i parapety szerokie.
Ale jestem niesłychanie szczęśliwa, mój phalenopsis po przejściach zrobił mi niespodziankę, tylko mam pytanie, czy w tym momencie mogę go jeszcze przesadzić, bo przewraca mi się z doniczką od ciężaru liści. Wypuszcza pęd kwiatowy !!!

Przepraszam za jakość fotki, ale robiona tel. kom.

Ale jestem niesłychanie szczęśliwa, mój phalenopsis po przejściach zrobił mi niespodziankę, tylko mam pytanie, czy w tym momencie mogę go jeszcze przesadzić, bo przewraca mi się z doniczką od ciężaru liści. Wypuszcza pęd kwiatowy !!!

Przepraszam za jakość fotki, ale robiona tel. kom.
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Halinko, ja ekspert jeszcze nie jestem, ale swoje przesadzam, gdy stwierdzam taką konieczność. Dendrobium jest wielkie, ma 2 pędy kwiatowe i też mi się wywalało, bo doniczka malutka. Przesadziłam. Falka z nowym pędem też. Jakoś im nie zaszkodziło.
Masz wspaniałą kolekcję! Zachorowałam na Oncidium, takie właśnie żółte, jak twoje. To będzie mój następny zakup.
Masz wspaniałą kolekcję! Zachorowałam na Oncidium, takie właśnie żółte, jak twoje. To będzie mój następny zakup.
- platynka80
- 500p
- orange30
Aankaa tak właśnie zrobiłam, bo boję się, żeby przypadkiem nie złamać tego pędu, a tak długo na niego czekałam, już myślałam, że mi nie zakwitnie, że żaden ze mnie ogrodnik hi hi 
Wandziu nawet nie wiesz jak długo "polowałam" na takie żółte oncidium. Ono jest przeurocze, ten kolor a kszałt kwiatów niepowtarzalny, nie mogę się nadziwić jak ta matka natura to stworzyła.
Platynko zobaczymy co będzie z moim na razie kwitnienie to nie moja zasługa

Wandziu nawet nie wiesz jak długo "polowałam" na takie żółte oncidium. Ono jest przeurocze, ten kolor a kszałt kwiatów niepowtarzalny, nie mogę się nadziwić jak ta matka natura to stworzyła.

Platynko zobaczymy co będzie z moim na razie kwitnienie to nie moja zasługa

- orange30
Kochani wprawdzie fotka nie jest najlepszej jakości, ale może coś dojrzycie. Otóż mój falenopsis na starym pędzie kwiatowym wypuszcza "coś" dziwnego, jakby keiki, jakby pęd kwiatowy, albo inaczej mówiąc dwa w jednym. Wyraźnie widać listki (jeden ok. 2 cm i w środeczku drugi maleńki) a obok w tym samym miejscu jakby pąki kwiatowe. Już się niecierpliwię aż urośnie troszkę więcej, żeby zobaczyć co to faktycznie się pojawiło
Krótko można to wyrazić tak: keiki z pędem kwiatowym ??? Dziwne to ale nie wiem czy tylko dla mnie czy już ktoś tak miał ze swoimi storczykami ???

- platynka80
- 500p