Moje kaktusy - jandom1
- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje kaktusy - jandom1
Te ciernie naprawdę robią wrażenie, z jednej strony strach się zbliżyć, ale z drugiej - jakie ozdobne! To ciekawe, że są stosunkowo mało znane i mniej popularne.
- Aileen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tefraczki, ale oryginały
Inwazja obcych
Mają TO COŚ w sobie

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
U mnie są "mniej popularne" bo nie mogę się z nimi dogadać
Choć podobają mi się, i owszem, szczególnie niektóre

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też tefraczki uwielbiałam swego czasu i nadal je lubię, ale u kogoś. Zostało mi tylko kilka, ale to też kwestia czasu. Będę je podziwiać m.in. u Ciebie, Filipie 

- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Fajno. I piękne tefraczki. Mimo kilku wad (kiepsko kwitną, zajmują sporo miejsca, rozpadają się na drobne) bardzo je lubię. Ten długocierniowy pierwsza klasa. Prawie tak fajny, jak fabryska w tle 

-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Dziękuję bardzo za odwiedziny i pochwały dla tefraczków, fajnie że się spodobały
tego cierniucha nabyłem zimą, jest to odrościk i nie ma jeszcze korzeni, taka jego mała tajemnica
Lucy a czemu nie możesz się z nimi dogadać ?
Żaneto a dlaczego je uwielbiałaś, dlaczego teraz już tylko u kogoś?
Marku ta fabryska stoi tam z powodu mojego niezdecydowania.. mianowicie cały okres przenoszenia kolekcji do kwadracików ( teraz już prawie wszystko w nich jest) wahałem się, czy ze względu na jej pokrój lepszy będzie dla niej kwadracik czy miseczka. I z moich wahań wynika to, że chyba tak zostanie na kolejny rok, a ja będę miał trochę czasu na rozważenie tego
Trochę prażących się w rannym słońcu górali, koło południa przykryłem je ręcznikiem kuchennym bo słońce prażyło naprawdę mocno, no a po południu przyszedł deszcz :

Tutaj pojedyncze zapowiedzi kwiatów, ciekawe jest to, że jak wystawiłem je wczoraj, na mediolobiwkach były jakieś mini zgrubienia które mogły sygnalizować pączki a dziś rano już wszystko było bardzo widoczne i małe bąbelki pojawiły się na większości
choć nie było jak tego jeszcze uchwycić na zdjęciach
tu z nadzieją na mały bukiecik,:

Mediolobivia atrovirens WR840

Aylostera brunescens:

chamaczek :

Z innej beczki, Mammillaria prolifera, ma dużo pąków ale bardzo porozrzucanych więc ciężko zrobić dobre zdjęcie :

i tutaj Mammillaria spinosissima 'Un Pico', już wiekowa, ponad 10-cio letnia roślina, która uwaga.. nigdy nie kwitła ! Juz pomału spisywałem ją na straty, a że w tym roku dowiedziałem się, że Mammillaria bombycina i microhelia to gatunki, które trzeba wybudzać wcześniej aby zakwitły(pewnie nie tylko te), to stwierdziłem, że z nią też tak postąpię i oto efekty
A na pąki bombyciny dalej czekam:

Marku ta fabryska stoi tam z powodu mojego niezdecydowania.. mianowicie cały okres przenoszenia kolekcji do kwadracików ( teraz już prawie wszystko w nich jest) wahałem się, czy ze względu na jej pokrój lepszy będzie dla niej kwadracik czy miseczka. I z moich wahań wynika to, że chyba tak zostanie na kolejny rok, a ja będę miał trochę czasu na rozważenie tego

Trochę prażących się w rannym słońcu górali, koło południa przykryłem je ręcznikiem kuchennym bo słońce prażyło naprawdę mocno, no a po południu przyszedł deszcz :

Tutaj pojedyncze zapowiedzi kwiatów, ciekawe jest to, że jak wystawiłem je wczoraj, na mediolobiwkach były jakieś mini zgrubienia które mogły sygnalizować pączki a dziś rano już wszystko było bardzo widoczne i małe bąbelki pojawiły się na większości

tu z nadzieją na mały bukiecik,:

Mediolobivia atrovirens WR840

Aylostera brunescens:

chamaczek :

Z innej beczki, Mammillaria prolifera, ma dużo pąków ale bardzo porozrzucanych więc ciężko zrobić dobre zdjęcie :

i tutaj Mammillaria spinosissima 'Un Pico', już wiekowa, ponad 10-cio letnia roślina, która uwaga.. nigdy nie kwitła ! Juz pomału spisywałem ją na straty, a że w tym roku dowiedziałem się, że Mammillaria bombycina i microhelia to gatunki, które trzeba wybudzać wcześniej aby zakwitły(pewnie nie tylko te), to stwierdziłem, że z nią też tak postąpię i oto efekty

- piasek pustyni
O rety, ile pąków, brawo, będzie na co popatrzeć
A co do tefraczków - właściwie Marek napisał już wszystko: kiepsko kwitną, rozpadają się, rozrastają w różnych kierunkach, niektóre cierniste aż mnie dziś dreszcze biorą... Dobre dla tych, którzy mają wiele miejsca i wiele czasu, a jeszcze więcej cierpliwości. Po prostu - ja coś z braku miejsca musiałam wybrać, padło na tefraki

A co do tefraczków - właściwie Marek napisał już wszystko: kiepsko kwitną, rozpadają się, rozrastają w różnych kierunkach, niektóre cierniste aż mnie dziś dreszcze biorą... Dobre dla tych, którzy mają wiele miejsca i wiele czasu, a jeszcze więcej cierpliwości. Po prostu - ja coś z braku miejsca musiałam wybrać, padło na tefraki

Ładne zbiorówki, cieszy jak widać pączki na roślinach 

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- przy bezpośrednim kontakcie z tą rośliną, należy szczególnie przestrzegać zasad BHP, coby nie zrobić sobie jakiejś "krzywdy"jandom1 pisze: I pochwalę się jeszcze tym cierniuchem:

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
Dziękuję bardzo za odwiedziny
Żaneto rozumiem, jeśli ktoś ma ograniczone miejsce to nie są to szczególnie wdzięczne roślinki
Mieczysławie i wyjątkowo ostre, bardzo szybko się wkłuwają
Wczoraj już prawie całość poszła na zewnątrz, choć dziś i jutro w nocy może być jeszcze w okolicach 0
Od spodu wyłożyłem agrowłókniną, aby trochę ociepliła od ziemi, od góry przykryję na noc jakimś starym kocem. Zapowiadają, że może być nawet do -3, czy myślicie że takie zabezpieczenie będzie wystarczające aby bez szkód przetrwały te dwie noce? Dodam, że na razie są całkiem na sucho 
Tak to mniej więcej wygląda :

Żaneto rozumiem, jeśli ktoś ma ograniczone miejsce to nie są to szczególnie wdzięczne roślinki

Mieczysławie i wyjątkowo ostre, bardzo szybko się wkłuwają

Wczoraj już prawie całość poszła na zewnątrz, choć dziś i jutro w nocy może być jeszcze w okolicach 0

Tak to mniej więcej wygląda :

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Nie sądzę, żeby im się coś stało. Jak są odizolowane folią, a nie stoją na poziomie gruntu, to zawsze jest im ciut cieplej, niż na trawniku przecież, nawet bez śpiworka
A jeżeli suche, to tym bardziej. Swoją drogą nie zwilżałeś jeszcze nic a nic?

A jeżeli suche, to tym bardziej. Swoją drogą nie zwilżałeś jeszcze nic a nic?
- piasek pustyni
Filip - całkiem pokaźna kolekcja i dobrze utrzymana! Uwielbiam widoki zbiorówek, a u Ciebie jeszcze widać porządek i zamiłowanie. Brawo 

-
Nic a nic, tylko górale które wyciągnąłem tydzień temu lekko wczoraj prysłem. No może poza opuntia monacantha variegata, która była wygięta w łuk z braku wody i echinocereus moricalli, który był już strasznie pomarszczony i strasznie miękki, ale to były szczególne przypadki
Wiem, że np, u Lobivii najpierw lepiej jest dać słońce a potem wodę, bo jak dostaną zbyt dużo wody to zamiast pąków będą odrosty, i w sumie stosuje to u wszystkich. Górale miały już tydzień słonko to lekko prysłem, reszta poczeka do następnego weekendu, choć prawda jest taka że przez ten tydzień wiele słońca nie nałapią bo ma prawie cały czas padać
Ale też będzie chłodno to dzięki temu się nie wypompują 

-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Zbioróweczki bombowe 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Świetne zbiorówki
Najlepsza ta z gymnolami - troche ich mało