Bób cz.3
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Bób cz.3
Dzięki Przemek. Mam gdzie przetrzymać, szklarnia mała ale za to szybko się nagrzewa w dzień od słońca. Kiełki są już spore. Wczoraj wieczorem wsadziłam do doniczek, doniczki do skrzynek i czekam aż pokażą się nad ziemią, wtedy przeniosę do szklarni. W W szklarni nie powinien wybiegać.
Bób mam zamiar wysadzić do dużych donic w których będą też rosły ogórki. Tak sobie kombinuję że bób głęboko zapuści korzenie, ogórki mają płytki system korzeniowy. Donice mają 35 cm wysokości i stoją bezpośrednio na gruncie, nie mają podstawy. Donice ustawione są pod daszkiem, osłonięte przed wiatrem.
Bób mam zamiar wysadzić do dużych donic w których będą też rosły ogórki. Tak sobie kombinuję że bób głęboko zapuści korzenie, ogórki mają płytki system korzeniowy. Donice mają 35 cm wysokości i stoją bezpośrednio na gruncie, nie mają podstawy. Donice ustawione są pod daszkiem, osłonięte przed wiatrem.
-
- 50p
- Od: 5 sty 2016, o 15:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bób wysiany, przestało padać.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 gru 2014, o 16:06
A no właśnie. Też słyszałem wiele opinii na temat wczesności Figaro, głównie w zestawieniu z Bizonem. Zdania są podzielone. Jedni mówią, że Figaro jest wcześniejszy inni znów, że Bizon. Na pewno wiele zależy też od warunków. Ja w tym roku będę miał właśnie te dwie odmiany, zarówno z rozsady jak i siane prosto do gruntu, więc wszystko się wyjaśni ale fajnie byłoby gdyby capek mógł opowiedzieć o swoich doświadczeniach z tymi odmianami.Dużo ciekawych informacji o bobie dostarcza na naszym wątku capek, to on zachęcił mnie do uprawy Figaro ale ostatnio chyba troszeczkę rzadziej się udziela. A może czeka na nowy sezon? Karmazyna miałem i mogę potwierdzić, że jest bardzo smaczny. Wybrane przez Ciebie odmiany są późniejszymi niż Figaro. W przyszłym roku porównam kilka odmian pod względem ich wczesności bo nawet o wczesności Figaro informacje są rozbieżne.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak najwcześniej odważyliście się wysiać bób do gruntu? Pytam, bo od początku lutego jest dość ciepło, nocami + albo najmniej -1 w prognozie na dwa tygodnie, ziemia rozmarzła i nawet nie jest bardzo zimna i kusi, kusi ;)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój od tygodnia w ziemi
Na noc przykrywany. Choć w zeszłym roku teściowa wysiała dużo później niż ja i w tym samym czasie miała plon. Ale ja mieszkam na wygnajewie a ona ma działkę na ROD osłoniętą z każdych stron więc pewnie i cieplej.

Pozdrawiam ;)
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Dziękuję za odpowiedź:) Włókninę mam już na niego przygotowaną i grządkę też. Rozsady bobu i sałaty raz zapomniane w tunelu w wyjątkowo zimną (-4) noc rosły sobie po odmarznięciu jakby nigdy nic, więc wsadzę część suchych nasion jutro w ziemię i mam nadzieję, że nic mu nie będzie.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
White Windsor jest odmianą średnio późną i ją raczej warto wysiać w połowie a nawet pod koniec marca.[/quote]
O tak. Pojeździłam po sklepach ogrodniczych w mojej okolicy, ale nic..każdy ma tylko jedną odmianę bobu: white windsor. Zamówiłam znów przez internet nasiona Dragon, co by móc się cieszyć wczesnym bobem
i jak tylko dojadą to się nimi od razu zajmę 
O tak. Pojeździłam po sklepach ogrodniczych w mojej okolicy, ale nic..każdy ma tylko jedną odmianę bobu: white windsor. Zamówiłam znów przez internet nasiona Dragon, co by móc się cieszyć wczesnym bobem

Wiedzieć, że wiemy, co wiemy, i że nie wiemy tego, czego nie wiemy ? oto prawdziwa wiedza.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Jaka jest najwcześniejsza odmiana bobu?
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
Luz de Otono, Witkiem Manita, Aquadulce... Kolejność nieprzypadkowa 
Mój bób siany do doniczek 13 lutego jest już na powierzchni. Wystawiłam go dziś na stałe na zewnątrz (na południowo-zachodnie okno). Będę chować tylko na bardzo zimne noce.

Mój bób siany do doniczek 13 lutego jest już na powierzchni. Wystawiłam go dziś na stałe na zewnątrz (na południowo-zachodnie okno). Będę chować tylko na bardzo zimne noce.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Z polskich odmian do najwcześniejszych zaliczyłbym Bizona (PlantiCo) 70-75 dni a następnie Bonzo i Dragona (obie odmiany PNOS) 75-80 dni. Aquadulce (Bakker Brothers) oraz Witkiem Manita (Holland Select) mają podobny okres wegetacji tj. ok. 75 dni. Czy Luz de Otono jest odmianą najwcześniejszą? Nie wiem, gdyż w opisach wielu odmian pojawiało się określenie "najwcześniejsza" a potem znajdowano wcześniejszą ale oczywiście jest to wczesna odmiana. Skoro dontcallmebaby pisze, że jest wcześniejszą odmianą od Witkiem Manita to widocznie tak jest.
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
Sprostowanie - nie jest to poparte moim doświadczeniem - to informacja producenta, który odmianę zachwala jako "najwcześniejszą".przemek1136 pisze:Skoro dontcallmebaby pisze, że jest wcześniejszą odmianą od Witkiem Manita to widocznie tak jest.
-
Patrycjo 5 dni nie robi praktycznie różnicy. Luz de Otono (Fito Semilas) podobnie jak i Monica (Holland Select) są reklamowane jako najwcześniejsze ale informowano mnie, że Monica wcale nie jest taka rewelacyjna jak ją zachwalają. Cenowo rzeczywiście biją konkurencję o głowę bo na opakowaniu 5kg są o ok. 40 zł droższe od pozostałych odmian zagranicznych.
Czy bób przyjmie się w miejscu w którym rosły truskawki?
Wiedzieć, że wiemy, co wiemy, i że nie wiemy tego, czego nie wiemy ? oto prawdziwa wiedza.
-
Problemem może być odczyn podłoża. Truskawka woli glebę lekko kwaśną a bób obojętną a nawet zasadową.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Mój bób Witkiem wylądował na balkonie, kilka nie ruszyło. W sumie 3 pierścienie milczą.