Ogród zielonej cz II
Re: Ogród zielonej cz II
Moje Queen były w ubiegłym roku ciemniejsze, na zachodniej ścianie domu, więc w słońcu prawie cały dzień... W tym roku jeszcze im bardzo, bardzo daleko. Za to urosły mi bardzo wysokie - miały ponad 60cm, ciekawe, jak będzie w tym roku.
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
- nifredil
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sonia, piszesz, że tulipany masz leniwe? U ciebie to jak mój ogród + jakieś dodatkowe kilkanaście ciepłych dni. Pięknie ci wszystko kwitnie
u mnie, poza tymi botanicznymi jeszcze wszystko w pączkach, a pogoda nie zachęca do rozkwitania
Obiecywałam sobie, że już nie będę kupowała tulipanów, ale jeśli takie piękności były w tamtym roku w biedrze, to coś czuję, że jednak zapoluję na okazy 

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Soniu, muszę się pochwalić, że moje jeżówki już na wierzchu, a tak się bałam, że nie wyjdą. Codziennie chodziłam z zaglądałam, na szczęście ( jak dla mnie to sukces) powsadzałam szpatułki jako znaczniki. A swoją drogą, coś późno wychodzą.
Za to Twoje tulipanki sadzone w grupach zdobyły moje uznanie.
Za to Twoje tulipanki sadzone w grupach zdobyły moje uznanie.

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Martuś posadziłam tylko białą azalię i modrzewnicę, a pojechałam po ziemniaki i ser.
Krecią robotę uprzątnęłam i uciekłam do domu, bo marznę szybko. Pochwal M za pracę przy huśtawce, będzie dumny , że ma swój wkład w ogród.
Agnieszko mam je drugi rok. W rzeczywistości są trochę ciemniejsze, niż na zdjęciu. Miałam jednak nadzieję na jeszcze mocniejszy kolor.
Sabinko uwielbiam jak tulipany kwitną, ale jak schną liście już nie.
Przychodzi jednak jesień, a ja znowu kupuję, sadzę i myślę, czym je zasłonię latem.
Kwitną szybciej te na południowej wystawie, sadzone dwa lata temu. Z ubiegłej jesieni tylko w donicach zaczynają, bo stoją na tarasie, jak wszystkie zakwitną, powędrują na schody od północy.
Małgosiu super, że się pokazały. Jeżówki w większości zwykłe, mam drugi rok i wszystkie wychyliły nosy, są już spore. Jak to u mnie wszystkie w słońcu, to pewnie dlatego wcześniej. Tulipanów posadziłam jesienią 150 sztuk, teraz będzie ich czas. Nareszcie ogród będzie kolorowy.
Klon Odessanum pierwszy raz tak pięknie kwitnie. Trzmieliny mają swoje pięć minut ze świeżymi przyrostami.

Agnieszko mam je drugi rok. W rzeczywistości są trochę ciemniejsze, niż na zdjęciu. Miałam jednak nadzieję na jeszcze mocniejszy kolor.

Sabinko uwielbiam jak tulipany kwitną, ale jak schną liście już nie.

Małgosiu super, że się pokazały. Jeżówki w większości zwykłe, mam drugi rok i wszystkie wychyliły nosy, są już spore. Jak to u mnie wszystkie w słońcu, to pewnie dlatego wcześniej. Tulipanów posadziłam jesienią 150 sztuk, teraz będzie ich czas. Nareszcie ogród będzie kolorowy.

Klon Odessanum pierwszy raz tak pięknie kwitnie. Trzmieliny mają swoje pięć minut ze świeżymi przyrostami.

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Soniu ale masz fajną parkę bażancików. Dawniej do mnie też przychodziły. Ostatnio ich nie widzę.
Tulipany masz już duże. U mnie tylko jedna kępa na razie zakwitła. Coś w tym roku mam gorsze tulipany. Nawet botanicznie jeszcze nie kwitną,ale mam je w cieniu.
Tulipany masz już duże. U mnie tylko jedna kępa na razie zakwitła. Coś w tym roku mam gorsze tulipany. Nawet botanicznie jeszcze nie kwitną,ale mam je w cieniu.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Soniu takich Queen'ów się własnie spodziewam.
Pierwszy raz widzę takie kwitnienie klonu.
Mniam! Jak sphagetti bolognese. ...chyba głodna jestem. 

Pierwszy raz widzę takie kwitnienie klonu.

- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Soniu, Queen of Night to tulipan późny, kwitnie jako ostatni.
Ślicznie wyglądają tulipany sadzone w takich kępach. Też tak chciałam zrobić w tym roku ale mi się nie udało, bo dla każdej cebuli kopałam osobny dołek i odległości wyszły większe. Na jesieni będzie okazja popróbować
. I u mnie bażanty są tuż za ogrodzeniem i parka ładnie się prowadza, pewnie jak co roku wyjdą młode
.

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Soniu
Piękna te kępa tulipanowa.I ładnie ci się rozmnożyły i ładny kolorek takie lubię

Piękna te kępa tulipanowa.I ładnie ci się rozmnożyły i ładny kolorek takie lubię

- cyma2704
Alu moje tulipany też tylko na południowej wystawie kwitną, reszta w pąkach. Codziennie około 7 rano bażant z dwoma żonami żeruje na okolicznych nieużytkach. Lubię je oglądać ale są bardzo czujne. Najmniejszy ruch i uciekają.
Aneczko po raz pierwszy zakwitły obydwa klony. Pięknie wyglądają, choć już zaczynają pojawiać się liście, więc zakryją kwiaty.
Aniu moje jakoś nie przejmują się wczesną porą i już zaczynają kwitnienie. Dziś nie było słońca, ale kolejne się wybarwiają.

Moniczko, to najprostszy sposób sadzenia. Wykopuję dołek odpowiedni do liczby cebulek, układam i zasypuję.
Na razie ten sposób się sprawdza, nie wiem jak będzie gdy rabatki się zagęszczą.
Też czekam na bażancie maluchy. W ubiegłym roku były młode cztery kury i 1 bażant.
Aniu dzięki.
U mnie zwykłe, ale Ty masz posadzone rarytasy, to dopiero będzie widok.
Tak po południu wyglądały moje pierwsze kwiaty tulipanów. Zimno paskudne, wieje.

Nic nie zrobiłam w ogrodzie, za to upiekłam sernik.
Nieliczne kwiaty pigwy
są urocze, codziennie do nich zaglądam, choć krzew coraz mniej mi się podoba. Przycięłam górę, bo miał 2 metry wysokości i pojawiło się kilkanaście odrostów. Biedronkowy mix coraz bardziej kolorowy. Ostnica obok zaczyna się zielenić.

Aneczko po raz pierwszy zakwitły obydwa klony. Pięknie wyglądają, choć już zaczynają pojawiać się liście, więc zakryją kwiaty.
Aniu moje jakoś nie przejmują się wczesną porą i już zaczynają kwitnienie. Dziś nie było słońca, ale kolejne się wybarwiają.

Moniczko, to najprostszy sposób sadzenia. Wykopuję dołek odpowiedni do liczby cebulek, układam i zasypuję.

Aniu dzięki.

Tak po południu wyglądały moje pierwsze kwiaty tulipanów. Zimno paskudne, wieje.

Nic nie zrobiłam w ogrodzie, za to upiekłam sernik.

- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Soniu, to u Ciebie było więcej śniegu, u mnie taka kasza padała.
- cyma2704
Wiesiu niestety jest wyjątkowo zimno. M zaczął budować kompostownik, ale wrócił do domu, bo trudno pracować. 

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
A ja patrząc na to zdjęcie pomyślałam "po co Sonia wysypała rabatę piaskiem? Może chce ciężką ziemię rozluźnić..." A potem doczytałam, że to śnieg leży
U mnie dziś od rana piękne słońce było, choć i wiatr dość chłodny.

- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
U nas też jest bardzo zimno , nie wychodzę z domu do żadnych ogrodowych prac , czekam na ciepełko, przecież to ma być przyjemność, a nie katorga.
- Helen
- Od: 30 sie 2010, o 19:47
Soniu czy ja dobrze widzę na jednej z fotek jest biało czy to śnieg?
Tulipany różowe przurocze , jak również różowy kwiat pigwy.
Tulipany różowe przurocze , jak również różowy kwiat pigwy.