Moja działka 6
- ktoś
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja działka 6
Tam nie kupowałam roślin. Może uda mi się znaleźć gdzie indziej
.

- Daria_Eliza
- Od: 26 lut 2013, o 01:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lidziu, przydały się te Twoje kosaćce w ten ponury dzień!
Ale się przykro zrobiło, bo już było tak ładnie, a tu znowu szaruga i zimnica.
Mam nadzieję, że to już niedługo.
A u mnie trzmieliki już oblatują moje krokusy.
Na razie kwitną te wcześniejsze, chyba botaniczne to są.
Bardzo lubię to zdjęcie Daszeńki z 4 str. z podwiniętą łapką (czy ona nie jest przypadkiem moją imienniczką w wersji rosyjskiej?).
Ale się przykro zrobiło, bo już było tak ładnie, a tu znowu szaruga i zimnica.
Mam nadzieję, że to już niedługo.
A u mnie trzmieliki już oblatują moje krokusy.

Na razie kwitną te wcześniejsze, chyba botaniczne to są.
Bardzo lubię to zdjęcie Daszeńki z 4 str. z podwiniętą łapką (czy ona nie jest przypadkiem moją imienniczką w wersji rosyjskiej?).
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Danusiu ktoś szukaj go, bo on wart jest tego.
Dario Daria_Eliza u mnie dzisiaj rano było biało i -3 na termometrze. Oj biedne moje kwiatuszki.
A wracając do Daszeńki, to zaraz wyjaśnię Ci, co zainspirowało mnie do nadania kotce tego właśnie imienia. Jedną z moich pierwszych książeczek była napisana przez czeskiego autora i wydana w 1953 roku

Zaczytywałam się tą książką i bardzo chciałam mieć własne zwierzątko, ale niestety właściciel kamienicy w której mieszkaliśmy nie tolerował żadnych zwierząt. Została mi więc tylko Daszeńka na zdjęciach w książce. Dowodem na to, jak bardzo lubiłam książkę jest to, że przechowuję ją do dzisiaj od prawie 60 lat.
Dario Daria_Eliza u mnie dzisiaj rano było biało i -3 na termometrze. Oj biedne moje kwiatuszki.
A wracając do Daszeńki, to zaraz wyjaśnię Ci, co zainspirowało mnie do nadania kotce tego właśnie imienia. Jedną z moich pierwszych książeczek była napisana przez czeskiego autora i wydana w 1953 roku

Zaczytywałam się tą książką i bardzo chciałam mieć własne zwierzątko, ale niestety właściciel kamienicy w której mieszkaliśmy nie tolerował żadnych zwierząt. Została mi więc tylko Daszeńka na zdjęciach w książce. Dowodem na to, jak bardzo lubiłam książkę jest to, że przechowuję ją do dzisiaj od prawie 60 lat.
- slila1
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Lidziu szkoda krokusów
Tak to jest z tą spieszącą się wiosną, ale zdjęcie kota to Ci się udało
U mnie świeci słońce i na razie bez opadów

U mnie świeci słońce i na razie bez opadów

-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Kontakt:
Śliczne krokusiki i irysy ,pszczółki pracują pełną parą .U nas śniegu nie było temp nawet taka sobie .Bratki po jednej stronie popikowane z goździkami na przemian.Kot dobre obserwatorium sobie znalazł 

- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Lidziu, ten zielony motylek to tegoroczny.

Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- slila1
Marysiu Maska wczoraj robiłam ochronne płaszczyki kwitnącym roślinom. Nie wiem jednak czy cokolwiek przetrwa, bo na dzisiaj i następne dni znów zapowiadają śnieg. Najgorsze jest to, że zrobiło się bardzo mokro i nie wiadomo kiedy ziemia przeschnie. Prognozy pogody na marzec, a nawet kwiecień nie są zbyt obiecujące.
Marzenko Marzena77 zazdroszczę Ci pogody, u nas nadal jest fatalna. Już pikowałaś siewki do gruntu, to szybko Ci zakwitną.
Marysiu delosperma zielonego motyla zauważyłam, jak wyrywałam suche liście ciemierników, Był tak dokładnie zakamuflowany, że trudno go było dostrzec. To już trzeci tegoroczny motyl. Pierwszego pokazałam już wcześniej, a cytrynek nie chciał mieć pamiątkowego zdjęcia i odleciał.
Marzenko Marzena77 zazdroszczę Ci pogody, u nas nadal jest fatalna. Już pikowałaś siewki do gruntu, to szybko Ci zakwitną.
Marysiu delosperma zielonego motyla zauważyłam, jak wyrywałam suche liście ciemierników, Był tak dokładnie zakamuflowany, że trudno go było dostrzec. To już trzeci tegoroczny motyl. Pierwszego pokazałam już wcześniej, a cytrynek nie chciał mieć pamiątkowego zdjęcia i odleciał.
-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Kontakt:
Moje bratki i goździki siałam w lipcu na dworze ,popikowałam je a teraz już na miejsce docelowe.Zima była łagodna to bratki kwitły nawet w grudniu 

- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
A ja myślałam, że ten na fotografii to właśnie cytrynek.
Cytrynki zimują podobno w suchych liściach, u mnie liści od groma , a cytrynka widziałam raz w ciągu 5 lat. 

Maria motyczką dziabnięta
- Daria_Eliza
Kolejne świetne zdjęcie kota - bardzo lubię taki wyraz oczy i pyszczka u nich.
Mój czarny kot też miewa taki, jak coś kombinuje i jest z siebie zadowolony.
Buu, pogoda paskudna. Ale od niedzieli ma być lepiej.
Mój czarny kot też miewa taki, jak coś kombinuje i jest z siebie zadowolony.
Buu, pogoda paskudna. Ale od niedzieli ma być lepiej.
- slila1
Marzenko Marzena77 u mnie zima nie była aż tak łagodna, ale niektóre zeszłoroczne bratki mają zielone liście.
Marysiu delosperma możliwe, że to cytrynek, i upodobnił się do koloru liści. A ten, który latał kilka dni temu był cytrynowy. Cytrynki dość często zaglądają na działkę, ale zdjęcia trudno im zrobić.
Dario Daria_Eliza kot na zdjęciu był z siebie bardzo zadowolony, bo wylazł na sam wierzchołek jabłoni i miał stamtąd rozległy widok.
U mnie już od trzech dni jest bardzo brzydka pogoda, ale trzeba to jakoś przetrzymać, może po niedzieli rzeczywiście się poprawi.
Marysiu delosperma możliwe, że to cytrynek, i upodobnił się do koloru liści. A ten, który latał kilka dni temu był cytrynowy. Cytrynki dość często zaglądają na działkę, ale zdjęcia trudno im zrobić.
Dario Daria_Eliza kot na zdjęciu był z siebie bardzo zadowolony, bo wylazł na sam wierzchołek jabłoni i miał stamtąd rozległy widok.
U mnie już od trzech dni jest bardzo brzydka pogoda, ale trzeba to jakoś przetrzymać, może po niedzieli rzeczywiście się poprawi.
- Daria_Eliza
P.S. Ja też mam wielki sentyment do niektórych starych książek z bajkami i z ciekawymi ilustracjami w dawnym stylu (większość obecnych ilustracji dla dzieci jest prawie tak tandetna jak disco-polo.)
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
"Daszeńka"
Książeczki nie czytałem ale dobranockę uwielbiałem! Chyba była na kanale czeskim.
Zdjęcie motyla piękne ale w ogóle jestem zdumiony ilością pszczół u Ciebie
Cebulki zawilców greckich bywają przesuszone. Nawet moczenie nie zawsze pomaga.

Zdjęcie motyla piękne ale w ogóle jestem zdumiony ilością pszczół u Ciebie

Cebulki zawilców greckich bywają przesuszone. Nawet moczenie nie zawsze pomaga.
- slila1
Dario Daria_Eliza w mojej ulubionej książce autor opisał żywot Daszeńki. Są tam wprawdzie tylko zdjęcia czarno białe, ale świetnie się je ogląda. Oto przykład.
Jacku JacekP nie spotkałam się z dobranocką o takim tytule. Ta książka, to nie bajka tylko prawdziwa opowieść o życiu szczeniaka.
Pszczoły musiały być bardzo głodne, że wyleciały tak wcześnie z uli.
Bulwki zawilców greckich każdorazowo przed sadzeniem moczyłam przez dobę. Niestety na próżno.
A teraz wspomnienia sprzed kilku dni.
krokus 'Yalta'
kokorycz pełna 'Beth Evans'
krokus nn
tojad chiński
ciemiernik
miodunka plamista
narcyz cyklamenowy 'Jet Fire'
krokus nn
rannik zimowy
krokus nn
krokus minimus 'Spring Beauty'
stokrotka pospolita
kosaciec Danforda
pierwiosnek lekarski
konwalnik 'Nigrescens'
krokus złocisty 'Ard Schenk'
przebiśnieg 'Flore Pleno'
krokus 'Miss Vain'
irys żyłkowany 'Fabiola'
pierwiosnek gruziński

Jacku JacekP nie spotkałam się z dobranocką o takim tytule. Ta książka, to nie bajka tylko prawdziwa opowieść o życiu szczeniaka.
Pszczoły musiały być bardzo głodne, że wyleciały tak wcześnie z uli.
Bulwki zawilców greckich każdorazowo przed sadzeniem moczyłam przez dobę. Niestety na próżno.
A teraz wspomnienia sprzed kilku dni.