Ogródek Gosi cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 14

Post »

Biały krzew na ostatniej fotce jest fantastyczny, ciekawa jestem co to jest?
Prymulki już niedługo pokażą się na naszych rabatkach.....piękna ta żółta .Zakupiłam w castoramie 3 na razie zdobią parapet ,nie wiem czy ta odmiana przyjmie się w glebie, czy trzeba kupować specjalne odmiany do gruntu.
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aleś się napracowała ;:224 ja to zakładałam głównie nowe trawniki tylko, że musiałam ziemię nawozić, a ty starą trawę wytrząsnąć. :wink:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Gosiu teraz trawniczek będzie na pokaz , strach w buciorach wejść i szkoda :D
Ja też wieki temu słyszanym o surowych jajkach aplikowanych pod krzewy piwonii. teraz mi przypomniałaś i zastanawia mnie po co i dlaczego ?
Czym takie działanie wytłumaczyć
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Margo2 pisze: Obrazek
:wit jakie śliczne są te kwiatuszki ;:215
Gosiu .... trawniczek ;:333 ale się zaparłaś w ubiegłym sezonie ;:173
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Krysiu ja z kolei daje chleb pod piwonie, to powiedziała mi pewna pani z bazarku ma to pomóc obfite kwitnienie.
Co do jajek to mam mieszane uczucia ale to zrobię. Jadzia /Jakuch pisała o surowych jajkach pod róże.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

O rany! A ja swoje piwonie głodzę i nie podsypuję, nawet odrobiny, niczego od kilku lat! ;:202 Podła pani ze mnie, a one biedaczki się nie dają i kwitną jak oszalałe :;230
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko mam znajoma która ma wręcz pole piwonii, nic im nie daje, rosną tam od lat - ale kwitną jak oszalałe. Teraz my chcemy iść z wiedzą do przodu, skaczemy koło naszych roślinek a one czasem i tak grymaszą.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Taro - prawdziwe słowa powiedziałaś o grymaszeniu roślin.
Wydaje mi się ,że jak im coś pasuje to nic nie musimy dodawać , kombinować i pięknie kwitną .
:wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Swoje piwonie sadziłam w głębokie doły napełnione kompostem. Mam nadzieję, że na razie niczego im nie zbraknie :roll:
Powojnikowi będę kibicować :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 Ewuś czy ja dobrze kumam naprawdę posadziłaś piwonie głęboko? jeśli tak to moja kochana kwiatów możesz czekać jak to mówią "czekaj tatka latka", piwonie sadzi się płytko!!!!!!
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Moje piwonie sadzone w kiepskiej ziemi, bez dodatków, płyciutko, kwitną jak szalone :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wiedziałam, że trawnik wzbudzi zainteresowanie :D

Jagódko, faktycznie na ostatnim zdjęciu to kalina. Prawdopodobnie burkwooda. Pachnie niesamowicie. ;:173 Kup prymulki. Ja zazwyczaj wszystkie zakupione w marketach sadzę do gruntu i pieknie rosną

Renatko, jak przyjedziesz to zobaczysz na własne oczy jaka jest róznica. Jestem dumna. Ale ile mnie to kosztowało to tylko ja wiem i moje kości. Do tej pory odczuwam. Muszę gdzieś się udać na zabiegi bo mi rękę rozebrało od tego wytrząsania zielska. Sama wiesz, że gdyby nie ta wstrętna trawa nie zwięłabym się za nowy trawnik. Tylko bym zwertykulowała i dosiała nowej trawy.

Monia, a dlaczego nigdy taki nie będzie? Uważam, że żeby mieć fajny trawnik nie trzeba dużo wysiłku. Wystarczy tylko zrobić oprysk na dwuliścienne, a potem zrobić wertykulację i robić co roku dosiewki. Zresztą ja też je planuję. Z tego co wiem trzeba to robi. To wystarczy, żeby uzyskać trawnik, który nie będzie ideałem, ale będzie ładnie się prezentował. Ja też nie mam ideału, bo ziemi nie nawiozłam. Robiłam wszystko na tym co miałam, czyli na piasku a i tak jestem bardzo zadowolona z efektów

Aniu, czy chodzi o ostatnie zdjęcia?
To jest prawdopodobnie kalina burkwooda. Polecam. Wiosną ma oszałamiający zapach

Aniu Neno, niestety nie miałam kasy na takie dziwactwo, bo tak to nazwał mój m. Uważał, że w ogóle nie powinnam ruszać tego trawnika. Nawet był na mnie zły, że się za to zabrałam. Dopiero jak zobaczył efekt zaczął mi pomagać przy kolejnej części. Pierwszą część robiłam ponad miesiąc, poświęcając każdą wolną chwilę. Było to straszne. Kolejną część zmodyfikowałam i poszło o wiele szybciej.
Na ostatnim zdjęciu jest kalina burkwooda

Ewuś, ja posiałam golfa. Widziałam tę mieszankę na żywo i chciałam osiągnąć podobny efekt. Zależało mi na tym, żeby w składzie nie było agresywnych traw. Już jedną taką miałam :evil:

Jolu, to faktycznie kalina, ale kupowana jako burkwooda

Marusiu, to nie jest fajne, jak się ma tyle miejsca i nie można go obsadzić. To jest katorga. Ile ja się namęczę powstrzymując przed skopaniem tego trawnika. Ale m. pilnuje. Nie da już ani kawałka, szczególnie teraz :D

Helenko, to kalina burkwooda, szczepiona więc rośnie w formie drzewka
Ja zakupione prymulki w marketach sadzę do gruntu i mają się bardzo dobrze. Przetrwały nawet tę straszną zimę sprzed lat, kiedy wymarzły za to wszystkie gruntowe

Aniu, to wytrząsanie było straszne, bo do tej pory odczuwam ból w stawach. Musze iśc na rehabilitację.

Krysiu, Taro, może to chodzi o to, że jajko to jest bomba energetyczna. Ma tyle w sobie wartości odżywczych, a przecież piwonie są żarłoczne. Nie słyszałam, żeby ktoś tak dokarmiał róże. Dla nich zawsze mam banany

Maju, prawda, że one są takie delikatne? A jak pachną ;:173

Renatko, Monia, u mnie z 7 piwonii kwitło tylko 3. I siedzą u mnie już kilka lat. I posadziłam je płytko. Teraz nie wiem czy w ogóle zakwitną, bo w tym roku mój pies, który nigdy nie psocił w ogrodzie wykopał te wszystkie jajka, zasypując przy okazji piwonie. Nie zobaczę czy jajka cokolwiek dały

Jadziu, całkowita racja. Moje kapryszą, więc staram się sprawdzić co im pomoże w końcu zakwitnąć. Ale nie w tym roku

Ewuś, niestety nie miałam jeszcze swojego kompostu, kiedy je sadziłam. I nie mam pojęcia dlaczego niektóre zakwitły, a niektóre nie. Trzymaj kciuki ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06

Post »

:wit
Gosiu, jak nazywa się roślinka na trzecim zdjęciu - takie pałeczki.
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

U mnie nie ma szans taka naprawa trawnika - za dużo chwastów się nasiewa z łąk, które otaczają calutki ogród dookoła - to walka bez końca ;:222 .
Gosiu, a w czym miały pomóc jajka :shock: :?:
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Gosiu! U Ciebie nawet bergenia większa i ładniejsza. ;:215
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”