
Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Oczywiście każdy ma swój próg słoności 

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Ja tam osobiście wolę słono, niż słodko.
Wychodzi więc, że mój próg słoności jest bliżej 9 w skali 10 stopniowej, niż 3.
Wychodzi więc, że mój próg słoności jest bliżej 9 w skali 10 stopniowej, niż 3.

- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1668
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Efekt końcowy jest superboggi pisze:Ciekawi mnie efekt końcowy![]()

Jedyne co zmienię następnym razem to gatunek ryby. Teraz robiłam z dorsza i on się wydaje ciutkę za chudy ale po dodaniu kilku kropel oliwy z oliwek jest ok.
Następna partia będzie z seja bo zapasy z jesiennych połowów jeszcze w zamrażalniku są

A może makrela by była lepsza? Co o tym sądzisz Bogdanie?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Ja zawsze dodaję trochę wędzonej makreli. Z surowych to powiem szczerze to co się nawinie. Poza Pangą bo tej nie kupujemy wcale.
Poeksperymentować można zawsze
Poeksperymentować można zawsze

- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1668
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Myślałam o świeżej makreli...ale ona może mieć za intensywny smak.
Z pangą masz rację. Lodówki z tą "rybą" powinno się omijać szerokim łukiem
Tak czy siak dziękuję za super przepis
Przy okazji podzielę się moim ostatnim odkryciem. Przed świętami robiłam m.in kabanosy z przepisu na WD.
No i niestety zabrakło mi flaków baranich. Zapakowałam więc resztę farszu do flaków wieprzowych i eureka
Tak dobrej kiełbasy w życiu nie jedliśmy.
Wędzona była oczywiście odpowiednio dłużej niż kabanosy bo ok 4 godzin w 40/60 st i na koniec fajer ok 130 stopni przez pół godziny.
Niebo w gębie bez parzenia

Z pangą masz rację. Lodówki z tą "rybą" powinno się omijać szerokim łukiem

Tak czy siak dziękuję za super przepis

Przy okazji podzielę się moim ostatnim odkryciem. Przed świętami robiłam m.in kabanosy z przepisu na WD.
No i niestety zabrakło mi flaków baranich. Zapakowałam więc resztę farszu do flaków wieprzowych i eureka

Tak dobrej kiełbasy w życiu nie jedliśmy.
Wędzona była oczywiście odpowiednio dłużej niż kabanosy bo ok 4 godzin w 40/60 st i na koniec fajer ok 130 stopni przez pół godziny.
Niebo w gębie bez parzenia


"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana



Zawsze są pierwsze zjadane


- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1668
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
A ja myślałam, że niechcący Amerykę odkryłam
Bogdan, ale na tego grilla to pewnie na samej soli robisz tak jak białą? Koniecznie muszę wypróbować
Ech...stęskniłam się za latem...

Bogdan, ale na tego grilla to pewnie na samej soli robisz tak jak białą? Koniecznie muszę wypróbować

Ech...stęskniłam się za latem...
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Na grilla robię na peklosoli, nie podobają mi się szare wędliny 

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Beata odkryłaś a jakże - najlepsze wynalazki odkrywa się przypadkiem
Dokładnie to samo mieliśmy na początku grudnia, też trzeba było farsz kabanosowy upchnąć do jelit zwykłych ;)
Teraz wykorzystuję tą kiełbasę do gulaszu węgierskiego, bo nie wiem jak Wy ale ja robię kabanosy z dodatkiem wołowiny.
Ależ mi smaka Bogdan narobiłeś na grilla, tęsknię już bardzo za ciepłym sezonem - mimo, że zimy brak ;)

Dokładnie to samo mieliśmy na początku grudnia, też trzeba było farsz kabanosowy upchnąć do jelit zwykłych ;)
Teraz wykorzystuję tą kiełbasę do gulaszu węgierskiego, bo nie wiem jak Wy ale ja robię kabanosy z dodatkiem wołowiny.
Ależ mi smaka Bogdan narobiłeś na grilla, tęsknię już bardzo za ciepłym sezonem - mimo, że zimy brak ;)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Tak właściwie nie powinno się grilować kiełbas na peklosoli, ale jakoś nie przestrzegam tego, na wszelkiego rodzaju imprezach plenerowych jemy kiełbaski grillowane i założę się ze nie są na samej soli.
Jak już kupuję kiełbasę w sklepie to nigdy nie biorę dedykowanej na grilla, bo to są ochłapy sezonowe.
Jak już to jakąs tam podwawelską lub coś podobnego i też są na peklosoli.
Też nie mogę się doczekać sezonu, w tamtym roku grillowaliśmy już w marcu
Jak już kupuję kiełbasę w sklepie to nigdy nie biorę dedykowanej na grilla, bo to są ochłapy sezonowe.
Jak już to jakąs tam podwawelską lub coś podobnego i też są na peklosoli.
Też nie mogę się doczekać sezonu, w tamtym roku grillowaliśmy już w marcu

- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Boguś , ja do grillowej daję 10% peklo/90% soli niejodowanej i 1 g glukozy / 1kg farszu.
Kolorek wychodzi zawsze czerwony. Bez tych 10% jest różowy.

Kolorek wychodzi zawsze czerwony. Bez tych 10% jest różowy.

Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Ja daję różnie czasami sól/ peklosól 50/50 czasami 75/25.
Na początku jakoś wyczuwałem smak peklosoli, teraz z czasem już przywyknąłem, ostatnio wędziłem boczek peklowany na sucho na samej peklosoli i smakował fajnie
Na początku jakoś wyczuwałem smak peklosoli, teraz z czasem już przywyknąłem, ostatnio wędziłem boczek peklowany na sucho na samej peklosoli i smakował fajnie

- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Bogdan, paprykarz poddany degustacji, bardzo dobry 

Pozdrawiam, Kasia
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Ja wzorem ryb, coraz częściej tak robię.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
No i się stało, zaraziłeś Boguś mojego M. Przeczytał Twój przepis na karkóweczkę w słoiku i zrobił 2 słoiki (
tak mu się przyglądałam bo do tej pory to tylko wyjadał jak ja coś zrobiłam, a mamy 30 letni małżeński staż).
Mięsko było naprawdę dobre, soczyste i przede wszystkim wiedzieliśmy co jemy, jedyna wada - malizna jak mawiał mój Ś.p. Tato

Teraz chce zrobić mielonkę. Też w słoikach. Coś czuję, że szybko tej wędzonej szynki nie zjemy.
Może masz jakiś fajny przepis na mielonkę?

Mięsko było naprawdę dobre, soczyste i przede wszystkim wiedzieliśmy co jemy, jedyna wada - malizna jak mawiał mój Ś.p. Tato



Teraz chce zrobić mielonkę. Też w słoikach. Coś czuję, że szybko tej wędzonej szynki nie zjemy.
Może masz jakiś fajny przepis na mielonkę?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa