Jak miwia tworzy ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak miwia tworzy ogród

Post »

Mireczko - aż tak mnie zainspirowałaś tą laurowiśnią, że przeszukałam odmiany i wg mnie moja to chyba Laurowiśnia wschodnia "Herbergii" (Prunus lauroc.) - czy coś koło tego. Pasuje mi ten opis i zdjęcia.
Tę polecam więc bardzo!
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli bez czarny u mnie zagości(a zagości na pewno ;:108 ) to wyłącznie dzięki tobie :D To,co napisałaś,to skopiowany mój tok rozumowania :D U mnie w szkółkach nie ma takiego wyboru,więc pozostaje internet.Tylko jak to,płacić za dostawę jednej rośliny...? ;:131 Aż się boję tam wchodzić ;:131
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ogródek ślicznie wygląda, ale kielichowca nie znalazłam :wink: :lol: :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

O, i znów się czegoś nauczyłam. Black Tower. Cóż za atrakcyjna roślina. :shock: Niestety, nie dla mnie. Za duża. W zeszłym roku wsadziłam kilka klonów palmowych i tym sposobem pozbawilam siebie szansy na posadzenie jakiegokolwiek drzewka. Ciekawa jestem, czy ten Black zachowuje swój ciemny kolor w miarę dojrzewania.
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Dobry Wieczór mili Goście :)
Najpierw oziębię atmosferę zdjęciami z dziś :D

Magnolia gwiaździsta (musicie mi uwierzyć na słowo, że to ona) :
Obrazek

Żywopłot z berberysów i ligustra, z obu stron :
Obrazek
Obrazek

A to już nie u mnie (niestety) :
Obrazek

Krysiu - a już myślałam, że tylko ja taka niecierpliwa jestem i muszę kupić już i natychmiast a tu widzę Bratnia Dusza :;230 Myślę, że Beatka swoimi spostrzeżeniami z uprawy rozwiała nasze wątpliwości, co do ew. niepowodzeń w jego uprawie.
Pytasz, czemu od razu nie pokazałam Black Tower. Sama widzisz, że nie bardzo jest co pokazywać. Większość roślin mam młodych, sadzonych w tym sezonie i jeszcze nie ma się czym chwalić. A jak mam napisać, że mam np. budleję skrętolistną tylko bez zdjęcia, a Wy, mili Goście, obejrzyjcie sobie ją w googlach, to jest bez sensu :oops:

Beatko - bardzo, bardzo serdecznie Ci dziękuję za uzupełnienie naszego stanu wiedzy o Eve ;:196 Na pewno zainteresowani skorzystają, a ja to na 100%. Bardzo ważną rzecz napisałaś, że w półcieniu też się wybarwia. No i już wiem, gdzie go posadzę ;:196 Będzie drugim planem dla laurowiśni. (I znów kłaniam Ci się w pas, za odnalezienie odmiany, bo wstydziłam się Ciebie o to poprosić ). Muszę tylko małej roszady dokonać w tych krzaczkach, co tam pod świerkami mam i parę kamyków przesunąć... ale to pestka :;230 Ja już widzę oczyma duszy efekt końcowy ;:138 (Tylko nie mam pomysłu na dodatkowy etat, coby parę groszy na te zachcianki wpadło :;230 ).
Pamiętaj, że Black Tower ma pokrój kolumnowy, więc sadzonki mogą wyglądać jak powyciągane :wink:

Madziu - no to do dzieła, z tym usuwaniem amurów. Ja swoją lilię mam wsadzoną w koszyku, a koszyk jest na druciku, przytwierdzonym do brzegu. Mi nigdy nic ryby nie objadły (chyba, że moje ryby jakieś wybredne są :wink: ).
Jeśli czarny bez Ci się podoba, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby go do siebie zaprosić. Miejsca u Ciebie dostatek :)

Mireczko - zdecydowanie jednej roślinki nie opłaca się kupować :D Musisz rozwinąć swoją listę zachcianek na ten sezon :wink:
A tak zupełnie serio, to często mam ten sam problem, bo w mojej okolicy jest 1 szkółka, która oferuje w zasadzie tylko iglaki. Pozostaje internet, ale wiadomo, jak to jest - często roślina kosztuje podwójnie, bo z oferty wybieram jedną i doliczam koszt przesyłki. Ale cóż zrobić :(

Karolinko - jest, jest :D Zdjęcia spełniły swoje zadanie, bo miały pokazać jaki nijaki jest ten kielichowiec w lecie :;230 Skoro go nie rozpoznałaś, to znaczy, że go trafnie oceniam :D Kielichowiec to ten zielony, mały krzaczek pomiędzy różami (na pierwszym zdjęciu). Na drugim zdjęciu jego zbliżenie, czyli ta kępka zielonych, jasnych listków na pierwszym planie :D

Wandziu - ja też mam problemy z miejscem w ogrodzie. Black Tower dlatego do mnie trafił, bo ma pokrój kolumnowy. Czyli nie zajmie dużo miejsca, a w górę niech sobie rośnie do woli. Z zapewnień sprzedawcy wynika, że zachowa kolor. Ja mogę tylko powiedzieć, że obserwując go przez cały sezon, potwierdzam:
1/ Kolumnowość - psiaki wyłamały mi jeden pęd, który pięknie odbił, rosnąc dalej w górę; młode przyrosty też idą pionowo, w ogóle się nie rozłazi na boki,
2/ Kolor - młode listki są ciemnozielone, w miarę upływu czasu ciemnieją, zgodnie z opisem sprzedawcy.
Podkreślam, że są to obserwacje jednosezonowe i nie chciałabym nikogo wprowadzać w błąd.
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Witaj Mireczko

Zima piękna u Ciebie, ja wolę jak jest przysypane niż szaro buro i błoto. ;:224
Widzisz tak się tu na FO naoglądam, naczytam,że póżniej tylko do szkółek i zamawiać :;230 a to dobrze,że mam bratnią duszę ;:168
Zamówiłam jeszcze też powojniki, które planuję do róż dosadzić, no i oglądałam jeszcze róże ale z tym się jeszcze wszczymam :;230 bo fundusze z nieba nie lecą jak śnieg ;:185
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aaaa, widzę , ale ten kielichowiec wygląda jak hibiskus :) a jaki to kielichowiec ? ja mam wonnego i japońskiego . Wonny jest przereklamowany, mało efektowny, ale warto w kolekcji go mieć :)

Obrazek

to jest wonny

Obrazek

a to japoński
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Krysiu - właśnie szkoda, że ta kasa nas ogranicza :( Ja ze swojej listy staram się teraz redukować zapiski i pozostawić pozycje, które są konieczne, niezbędne, no po prostu nieodzowne w moim ogrodzie :twisted: Ale nie zauważyłam, żeby ta lista bardzo się skróciła :;230

Karolinko - bardzo Ci dziękuję za Twoje zdjęcia i opinie. W zasadzie dyskusja tutaj dotyczyła atrakcyjności Kielichowca wonnego i jego tempa wzrostu. Efekt dyskusji taki, jak zawsze: o gustach się nie dyskutuje i każdy musi sam wybrać, co chciałby mieć w ogrodzie :wink:
Kielichowiec wonny na Twoim zdjęciu wygląda zdecydowanie inaczej niż mój. Wstawiam dla porównania:

Kielichowiec wonny
Obrazek

Czy wiesz może, jaką odmianę masz u siebie?

A ten śliczny, biały Kielichowiec na drugim zdjęciu to Kielichowiec chiński. Pierwszy raz zobaczyłam go w Twoim Arboretum i się zakochałam. Ale już doczytałam, że ma zapędy na wielgachny krzak, wobec tego nie będzie go u mnie :cry:
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak tak, ten na biało to chiński , n ie japoński :) a rzeczywiście Twój wonny inaczej wygląda :) wiem ,ze są jego różne odmiany, ale jaki ja mam to nie wiem :( Twój pewnie ładniejszy, bardziej czerwonawe ma kwiatki, mój brązowe . Ale długo kwitnie, bo kolejne kwiatki stopniowo <dochodzą> i jest taki oryginalny :) A ten chiński widziałam stary egzemplarz w Arboretum--rzeczywiście rozrasta się dosyć , ale w szerz , więc pilnuję mojego , podwiązuję , prowadzę do jednego pnia i nie pozwolą na rozszerzanie się , bo też nie mam miejsca, w koło inne krzewy . Ale zawsze przecież mogę nadmiar gałązek przyciąć :wink: a jak kwitnie tak ładnie na biało to wygląda jak kamelia :wink: :wit
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Przywitam się i od razu zachwyt nad dojrzałym ogrodem. Róże, piwonie i jeszcze powojnik, wszystko co wymaga wiedzy i pracy. Gratuluję pięknych kompozycji.
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Przytuptałam tu za Karoliną, obejrzałam cały wątek i od razu spieszę się przywitać. :D :wit
Piękny ogród. ;:138 Taki uporządkowany, czego brakuje w moim.
Do tego zainteresowała mnie też lokalizacja, bo z okolic Jeleniej Góry nabyłam sobie ćwierć wieku temu małża. Tego egzemplarza nie przesadzam i często jeździmy w jego rodzinne strony, więc nie są mi obce.
Pozdrawiam serdecznie :wit . Ewa
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Ten biały kielichowiec robi wrażenie , nie ma co ;:138
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Większe egzemplarze kielichowca, takie jak Wasze prezentują się zupełnie przyzwoicie :uszy

Karolinko - ten biały jest śliczny.

Miruś - Twoja sadzonka bzu nie jest wyciągnięta, taki bym na pewno zakupiła (mi chodziło o to, że te, które były akurat w sprzedaży były bardzo rachityczne). Ale przed nami kolejny sezon i może tym razem i na mnie jakaś ładna wieżyczka będzie czekała. :roll:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Mirko przyszłam z rewizytą i zachwyciłam się ogrodem ;:173
po pierwsze róże i cudowna czarna muszę ją poszukać, bo ja też lubię takie, a mam tylko Barkarole :wink:
po drugie cudowne piwonie i zauroczyły mnie żółta i SB ;:333
po trzecie czarne bzy, na które choruję :D
i jeszcze widziałam śliczne czarne szczeniaczki. Pozdrawiam i będę wpadać ;:180
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Mireczko :wit Przyszłam zobaczyć jakieś nowe zdjęcia z Twojego pięknego ogrodu, a tu Kielichowiec się rozpanoszył, może jakieś wspominki letnie ;:224
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”