Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2

Post »

lipss :wit
W ubiegłym roku miałam dokładnie takie zestawienie kolorów jak na pierwszym zdjęciu. Różowe, pełne pelargonie, szafirowe lobelie i wilczomlecz. Sadzonki lobelii hodowałam sama, pozostałe kupiłam. Do skrzynek wysadzam wszystkie rośliny jednocześnie ok 10 maja lub później, zależy od prognoz pogody. Mam sporo skrzynek i donic, ochrona tego przed majowymi przymrozkami byłaby trudna.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

lipps, przede wszystkim zadaj sobie pytanie, jakie warunki będą miały te Twoje roślinki. Inne dobiera się na parapety południowe, a inne na te, które mają sporo cienia.
Teraz już na sianie za późno, ale wszystkie rośliny, które masz w tym zestawieniu znajdziesz za niewielkie pieniądze na ryneczkach, w centrach ogrodniczych itd. To śliczne niebieskie to lobelia, na przyszłość - jeśli Ci się spodoba - będziesz mogła ją siać w marcu i o tej porze będziesz już miała ładne kępki w doniczkach, w maju tylko dosadzisz je między pozostałe rośliny.
bobinka102
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 lut 2015, o 12:37

Post »

Witam
Również zastanawiam się nad kompozycjami do skrzynek (60 cm) na balkon, wystawa południowo - zachodnia. Myślałam żeby posadzić pelargonie, tylko nie wiem czy je lepiej posadzić same w skrzynkach, czy stworzyć kompozycje np. z niebieską lobelią. Czy do kompozycji z lobelią wybrać inne kwiaty?
Awatar użytkownika
kitcar
100p
100p
Od: 3 sie 2014, o 16:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja jak co roku ide na łatwizne i na oknach lądują pelargonie wszelakiej maści i koloru(tylko stojace)w kompozycji z komarzycą.Dziś juz zakupiłem ładnie rozrośniete i kwitnace.Dziś i jutro bedą umieszczane w skrzynkach i na okno. 2 okna południowe (klasyczna patelnia), pd-zachodnie (patelnia x2) oraz wschodnie. Licze że dziadek mróz juz do mnie nie zawita.
Pozdrawiam Paweł
W niebie mnie nie chcą,w piekle boją się że nim zawładnę.
Dlatego jestem na tym forum.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

bobinka102 Będziesz miała większą część dnia ostre słońce. Lobelia nie będzie długo kwitła, szybko pójdzie w nasiona. Przycinanie trochę pomoże. Lepiej stwórz kompozycje z kwiatów, które lubią być smażone. Pelargonia, petunia, kocanki, żeniszek, webera.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Lobelia nie nadaje się na gorące południowe stanowisko przy ścianie.Z roślin o drobnych kwiatkach, by 'rozbić' nieco kompozycję znosi takie stanowisko wilczomlecz Diamond Frost. Z komarzycą nie mam dobrych doświadczeń na takim stanowisku.Robi się z czasem żółtawa i liście brzydko się uwypuklają.
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

lipss :wit
Sadzonki wilczomlecza kupisz bez problemu. Odmiana o pojedynczych kwiatach jest bardziej "ażurowa", ta o pełnych ma zwarty, kulisty pokrój. Pozdrawiam
Ewa
bobinka102
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 lut 2015, o 12:37

Post »

Dziękuję za porady, poczytam co nieco o tych kwiatkach i na pewno coś wybiorę do kompozycji :)
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

lipss, ale lobularia Snow Princess a lobelia to nie jest to samo
Awatar użytkownika
kitcar
100p
100p
Od: 3 sie 2014, o 16:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak było w zeszłym roku
http://screenshooter.net/7462046/gvewext
teraz postawiłem tylko na czerwień z dodatkiem komarzycy
Pozdrawiam Paweł
W niebie mnie nie chcą,w piekle boją się że nim zawładnę.
Dlatego jestem na tym forum.
joanna1984k
100p
100p
Od: 21 mar 2014, o 12:32

Post »

Ja w tym roku stawiam na pelargonie :) mam kilka swoich sadzoneczek , 12 szt.kopiłam w netto, dodatkowo : starzec, petunia ( w mniejszej ilości, żeniszek, dalie i może jakieś begonie -jak sie uchowają - bo dwie z sadzonych przeze mnie padły - może też ziemiórki sie do tego przyczyniły ;:145 ;:145 ;:145 Ach i jeszcze możne parę fuksji smagliczka i lobelia .
No zapomniałabym o aksamitkach , cyniach i astrach ....
Zielony zakątek Asi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77283" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ja od południa będę wypróbowywać nowe skrzynki z nawadnianiem od dołu, dlatego odważyłam się na żółto-białe petunie łączone z białą werbeną. Mam nadzieję, że już niedługo będę mogła się pochwalić pięknymi zdjęciami. Od zachodu, gdzie jest głównie cień, będą fuksje ze stokrotkami balkonowymi. Od wschodu calibrachoe - każda strona domu będzie inna. Pierwszy raz idę w taką pstrokaciznę - ale w sumie mój dom jest tak usytuowany, że nigdy nie widzi się więcej niż jednej ściany, więc mogę sobie pokombinować ;)
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Ja też w tym roku miałam w planach pelargonie zwisające ale wczoraj byłam na przeszpiegach u ogrodnika gdzie zawsze biorę i szlag jasny trafił moje plany bo różności i nowości od groma ;:223
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
roma333
100p
100p
Od: 27 kwie 2013, o 15:05

Post »

Bardzo proszę o Wasze opinie.
Mieszkam na wsi a mój mąż jest sołtysem. Postanowiliśmy ozdobić wieś kwiatami. Udało się wygospodarować dwa miejsca na kwietniki, zorganizowaliśmy się w parę osób i coś tam posadziliśmy z bylin a potem dosadzimy jednoroczne. Pracując poza wsią nigdy specjalnie nie zajmowałam się kwiatkami (teraz dopiero zaczynam na świadczeniu przedemerytalnym).
Proszę o opinię w sprawie roślinek do skrzynek, a właściwie do wielkich skrzyń (5 szt), które dostaliśmy z gminy i chcemy rozstawić w różnych miejscach. Oglądam oferty kwiatów jednorocznych na ryneczku i nie wiem co zdecydować.
Tak więc:
- skrzynie są wielkości 135/40 cm
- będą stać raczej w bardzo nasłonecznionych miejscach, mam nadzieje, że jednak będą podlewane, ale czy regularnie nawożone, raczej nie,
- ma być ładnie i tanio
- myślałam o zestawieniu do tych skrzyń: pośrodku 2 pelargonie, między nimi 1 sutera zwisająca inaczej zwana bakopa a po obu bokach po 4-5 szałwii czerwonej i po 2 starce popielate.
Jako, że ja mam zamówić te kwiatki, a cała wieś będzie oglądać (na pewno część krytykować) chciałabym prosić o opinię. Czy będzie to dobry wizualny efekt. Czy te roślinki nie będą sobie nawzajem szkodzić. A może jakieś Wasze zdjęcia zestawień, oczywiście z opisem nazw roślin ogólnodostępnych - bo raczej nie znam nazw.
Tak więc proszę o pomoc.
Roma
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Na pewno nie bakopa, nie znosi słońca. W zamian może być kocanka, albo uczep. Obie rośliny znoszą zapomnienie.
Klasyką jest pelargonia i kocanka zawsze wygada dobrze. Tyle, że "oklepane".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”