Wczoraj obserwowałem przeobrażenie larw ważek w imago (akurat trzy w tym samym czasie).
Do tego procesu larwy zawsze wybierają miejsca zacienione.
Chyba żagnica sina.
Straszny "wysyp" tych klecanek jest w tym roku... ja już 3 gniazda przy domu wypatrzyłem. Na szczęście żadna nie wymyśliła sobie klecenia gniazda w samochodzie ;)
-- Śr 05 sie 2015 22:39 --
A gdzie osowate... to i dużo łowików się pojawia
Zapraszam: spis treściogród "Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Piękna fotorelacja
U mnie zrobiły chyba sobie jeszcze gniazdo w wąskiej rynnie od balkonu. Widzę że co jakiś czas jakaś wlatuje ale też i trupki pod wylotem leżą.Chyba nie wytrzymują nagrzania słonecznego.
Może to osy właściwe - mają wtedy zwykle czarne czułki i gniazdo otoczone papierową kulka.
U mnie jak wiosna takie osy zakładały gnizado pod blachą falista dacho to w lecie nie bylo po nich śladu - wysokie temeratury je wykańczały.
Klecanki natomiast mają gniazda otwarte .... wg literatury to powoduje podobno znacznie gorsze warunki termiczne w gnieździe. Ja jednak zauważyłem, że to własnie klecanki pod tą samą blachą na dachu czuja sie doskonale i paradoksalnie nawet największe ukropy ich nie ruszają. Co wiecej owady bez problemu chodzą po tym rozgrzanym dachu do którego mi sie podeszwy butów przykleają ;)
Zapraszam: spis treściogród "Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
A to i ja pochwalę się mieszkańcami ogrodu
Ważka Żagnica sina
Błyszczka spiżówka ze złotymi skrzydełkami
Wstydliwa Wstęgówka pąsówka
Młodziutka Niedźwiedziówka gosposia rozprostowuje skrzydełka