Mały ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mały ogródek

Post »

Witaj Elwi, cieszę się bardzo, że odwiedziłaś mój ogródek.
"Pokrewna dusza" to coś bardzo cennego w życiu.
Jak zauważyłaś tulipanki i narcyzy to też moi ulubieńcy. Czekanie na nie do wiosny pozwala, całą zimę przetrwać w poczuciu nadziei na lepsze. Dają świadomość, że przyjdą lepsze dni i lepszy czas.
Może masz rację z tymi gigantami, że trochę nienaturalnie wyglądają. Jednakże ich dorodność mnie mocno zadziwiła :shock: . Przyznam, że wprawdzie krótko kwitły.
Przypominam sobie, że lubiłam też spoglądać na tulipanki o klasycznej budowie i wzroście. Cenię sobie te, które długo utrzymują kwiat. Tulipany mogą kwitnąć od kwietnia, aż do czerwca, jeżeli wybierze się odmiany i wczesne i późne. Skoro posadziłaś 1000 sztuk, to na pewno tak będzie.
Pomyłki też mi się zdarzały.
'Blushing Lady' to też efekt pomyłki , kupiłam je pod nazwą 'Apriot Parrot' . Na wyprzedaży w LM kupiłam też duże cebule na sztuki, w wielkich skrzyniach, po 10 szt z każdej skrzyni. Nazwy zupełnie nie zgadzały się z tym co wyrosło. Pod nazwa 'Toronto' kryły się 'Carrousel', pod nazwą 'żółte' ciemno fioletowe, zupełnie inne niż powinny.
Nazwy nie odpowiadały zawartości skrzynek, a jeszcze i cebule w skrzyniach były wymieszane, albo ja coś nakombinowałam ;:124 .

W tym roku dokupiłam kilka nowych odmian-około 90 sztuk, ale w większości posadziłam cebule zeszłoroczne. Może nie 1000, ale prawie.
Cebule wykopuję w lipcu i od października znowu sadzę.
U mnie jest za mokro, aby pozostały w ziemi. Muszą przeschnąć latem. Mam przez to dużo pracy. Kocham je tak bardzo, że trudzę się z przyjemnością i nie odczuwam zmęczenia ani znużenia tym zajęciem, raczej mam radochę ;:215
Wieczorem wstawię kilka tulipankowych fotek.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu,
masz zjawiskowo piękny ogród.
Cieszę się, że w końcu do Ciebie trafiłam, jest czym nacieszyć oczy :)
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

O, widzę, że Elwi do ciebie zajrzała. :D W zeszłym roku miło sobie z nią gaworzyłyśmy na tematy cebulowo-różane. U ciebie widziałam te pierwsze zdjęcia z łanami cebulowych i miałam je w pamięci, ale zawsze żałowałam, że ich nieco za mało. Mam nadzieję Jolu, że tej wiosny częściej będziesz spacerować po swoim ogrodzie z aparatem przy oku :D

Zastanowiły mnie Twoje informacje o róży Petticoat. Przymierzam się do jej zakupu i sądziłam, że są to niewielkie różyczki nadające się na obrzeża. A tu czytam o długich batach.
Czyli podobnie jak z moją Boniką. Niby rabatowa, ale czasem może stać się pnącą. Ja bym chyba ci radziła zakulkować ten bat. Nie obcinać, ale właśnie jakoś nisko zakulkować. Trzeba póki czas korzystać z łagodnych zim, kiedy to pędy potrafią ładnie przetrwać do wiosny.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Jolu, piszesz że Chippendale i Crocus szybko rosną.. może to i dobrze jak będą blisko siebie to będzie wyglądało jak jeden krzak o dwóch kolorach :;230 Nie mogę zagwarantować im więcej miejsca, będą musiały się pogodzić. A Shropshire Lad piękna ;:167 Ile lat ma twój egzemplarz?
Nawet nie wiesz jak my się cieszymy, że twoje zdjęcia widać ;:138
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Witaj Madziu, czy chata bogata, zapraszam na moje zielone salony.
W porównaniu z Twoim, mój ogród to miniaturka. Tochę dodtkowych rabatek by sie przydało.

Wandziu, moja 'Petticoat' ma dziwny pokrój , jeden gruby pęd. Ma 1,2 m wysokości i 0,5m szerokości , jest kolumną, albo jak na pniu wygląda. Listki małe drobne, kwiaty też małe, takie sobie, raczej słabe kwitnienie. Widziałam ładne krzewy tej róży, ale mój się nie udał.
'Sommersonne' z czystym sumieniem polecam , to 'Petticoat' nie koniecznie. Może tylko moja pechowa. Zapytaj inne Panie, może ktoś ma lepszą opinię o tej róży.
Mała biała ładna , obficie kwitnąca całe lato, rabatówka to np 'Graceful Palace' Poulsena. Poszukam fotkę.
Łany cebulowych miałam i owszem, aż za dużo bez umiaru.

Nifredil, Sabinko
Chippendale i Crocus pasują do siebie, obie pastelowe na pewno zgrany duet utworzą. U mnie też ciasno mają i dają radę.
Obie róże są wspaniałe. Bardzo mi się podobają.

Znalazłam fotki z kwietnia i maja tego roku. Nie tulipanki umilą nam czekanie na wiosnę.

wiosennie czyli cebulowo
Obrazek

narcyz 'Raspbery Ring' bardzo intensywnie pachnie, polecam
Obrazek

tulipanki fosteriana- wczesne : 'Pusrissima', 'Orange' i 'Exotic Emperor'.
Obrazek

Na fioletowej rabatce posadziłam wiele odmian. Jak się pomieszają to nie zaszkodzi, podobne do siebie. Rosną tu: białe 'Super Parrot', 'Mont Tacoma', jasno różowe 'Finola', purpurowe pełne 'Royal Acres', fioletowe 'Blue Diamond' oraz 'Negrita', 'Hot Pants', 'Shirley', 'Purple Flag', 'Purple Prince', 'White Liberstar', ' Mata Hari'.
W tym roku doszło jeszcze kilka sztuk, bo "za mało" mi było, we fioletowej tonacji ; 'Blue Wow' i 'Caramba'.

Obrazek

purpurowa rabatka
Obrazek

a tu fragmenty tej samej rabatki : 'Shirley' triumph - też zmienia kolor od jasnego do ciemnijszego fioletu - jeden z ładniejszych. po prawej 'Hot Pants'
Obrazek

'Blue Diamond' i 'Royal Acres'
Obrazek

'Queen of Night', ' Black Parrot', 'Blac Hero', 'Curly Sue', biały 'Clear Water'
Obrazek

'Creme Upstar'
Obrazek

'Finola' i 'Upstar'
Obrazek

'Mata Hari' to ta sama purpurowa rabatka tylko od tyłu
Obrazek

'Upstar' i 'Creme Upstar'
Obrazek

'Aquila'
Obrazek

'Blushing lady' ładna wysoka, wielki kwiat, odmiana późna, kupiona jako 'Apricot Parrot' - pomyłka ale korzystna
Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Jestem w szoku ,ale Ty ich masz
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Jolu Twoje cebulowe łany zapierają dech w piersiach. ;:167 Po prostu bajka, jak w jakiejś krainie z baśni. Obrazek

Czy w lipcu, gdy wykopywałaś cebule, starałaś się oddzielać odmiany? Czy może nie i teraz będzie po prostu tulipanowa łąka?
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Dorciu7, ja też jestem w szoku. Toż to szaleństwo w czystej postaci ;:202 .
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola, lejesz balsam na nasze dusze ;:oj Niesamowite widoki i świetne zestawienia kolorystyczne. Przyłączam się do pytania Aneczki, wykopując rozpoznajesz jakie to odmiany czy po prostu zgarniasz do jednego koszyka wszystkie z konkretnej kolorystycznie rabaty??
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Aneczko, Sabinko,
jakieś tam starania czyniłam, ale trudno jest o precyzję, zwłaszcza jak nie widać już kolorów. Pewnie pomieszało się, co nie co.
Wykopane cebule suszę w papierowych, dużych kopertach, z umieszczoną nazwą odmiany, ale czy nazwa z cebulami się zgadza, nie mam pewności. Zobaczymy co wyjdzie, najwyżej pośmiejemy się w następnym sezonie z "interesujących" zestawień.

Wandziu, zerknij na 'Graceful Palace',ma ładne listki , nieduża kwitnie ciągle, całe lato.
Koredeski też mogą być wspaniałe, może tylko moja 'Petticoat' się nie udała.

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jolu, dziękuję. Posiadam Graceful Palace i potwierdzam ich urodę, aczkolwiek u mnie nieco chorują w drugiej połowie lata. Ja w zamian polecam różyczki białe Kosmos.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Wandziu, różyczka 'Kosmos', tak jak, nieco bardziej różowa 'Larissa', bardzo mi się podobają.
Może ładniejsze by były od 'Petticoat'. Zmiana do zastanowienia się w przyszłości. Na razie dam jeszcze szansę tym, które już mam.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

Jola, witaj
Masz przepiękne róże, tulipany i żonkile ;:138 Wszystko tak ładnie zestawione kolorystycznie.
Czy tulipany wykopujesz co roku? Słyszałam że nowe odmiany to praktycznie kwiaty jednoroczne, na drugi rok nie chcą kwitnąć. Jakie są Twoje doświadczenia w tej kwestii? Ja hoduję głównie nieco nudnawe Darwiny bo z nimi nigdy nie ma kłopotów i kwitną niezawodnie co roku.
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, nawet jak odmiany się pomieszają to i tak będą wyglądały ładnie. Tulipany na mojej głównej rabacie to mix wszelkich odmian i kolorów. Nie wyglądają źle, wyglądają radośnie i bardzo wiosennie. Doszłam do wniosku, że wiosną nie ma jakiegoś rabatowego "dress codu". Można sadzić kolorystycznie grupami, plamami barw, albo zmieszać wszystko i okazuje się, że i tak pasują do siebie ;:108
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Jolu zrobiłaś mi bardzo miłą niespodziankę :tan nie muszę czekać do wiosny
Twoje tulipany i żonkile, to podróż do ogrodu w Holandii ,-coś niesamowitego.
Kolory, są tak dobrane ,że mogłabym oglądać takie rabaty bez końca.
o różach nie wspomnę, bo takie widoki mam u siebie a jak wiesz
cebulkowe jakoś u mnie nie rosną chociaż co roku dokupuję cebulki
i bardzo tęsknię za tymi wiosennymi nasadzeniami - cieszę się ,
że Ty udostępniasz mi takie widoki. ;:196 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”