Zakładanie ogrodu na jurajskich wapieniach rok I
- Margaret2014
- 1000p
- Od: 20 maja 2014, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zakładanie ogrodu na jurajskich wapieniach rok I
Alu dwa rosną, a pozostałe wypadły, u nas mocno wymęczyły.
- patusia336
- 1000p
- Od: 31 sty 2011, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

- Margaret2014
- 1000p
Witaj Patrycja.
Cieszę się że odwiedziłaś mój wątek.
Ja z tych początkujących, którzy ciągle pytają a co to, a co tamto i o jakie ładne masz, też bym chciała.
Jestem napalona na swój ogród jak chyba wiele osób na tym forum.
Z braku czasu i ograniczonego budżetu "w mojej ocenie" idzie mi to wolno, chciałbym wszystko na już.
Nawet nie mam czasu na zrobienie zdjęć, ciągle jest coś do zrobienia, a ani się spostrzegę jest już ciemno.
W sobotę wyjeżdżam na urlop, więc zanim wyruszę postaram się wrzucić jakieś zdjęcia z tego co udało mi się już wyhodować.
Dla niewtajemniczonych zdjęcie poglądowe jak wygląda podłoże w moim ogródku.

Cieszę się że odwiedziłaś mój wątek.
Ja z tych początkujących, którzy ciągle pytają a co to, a co tamto i o jakie ładne masz, też bym chciała.
Jestem napalona na swój ogród jak chyba wiele osób na tym forum.
Z braku czasu i ograniczonego budżetu "w mojej ocenie" idzie mi to wolno, chciałbym wszystko na już.
Nawet nie mam czasu na zrobienie zdjęć, ciągle jest coś do zrobienia, a ani się spostrzegę jest już ciemno.
W sobotę wyjeżdżam na urlop, więc zanim wyruszę postaram się wrzucić jakieś zdjęcia z tego co udało mi się już wyhodować.
Dla niewtajemniczonych zdjęcie poglądowe jak wygląda podłoże w moim ogródku.

- ASK_anulla
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 cze 2013, o 13:44

Jeśli całe podłoże u Ciebie tak wygląda, to współczuję. Wyobrażam sobie, ile pracy wymaga ulepszenie gleby na rabatach.
Koniecznie załóż kompostownik, żeby żadna materia organiczna się nie marnowała. Jeżeli masz kawałek działki do późniejszego zagospodarowania, warto posiać coś motylkowego na zielony nawóz.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
- Margaret2014
- 1000p
Niestety w wielu miejscach wygląda tak, zależy jak się trafi.
W pozostałych miejscach - piasek.
Szału nie ma.
Wiele roślin ma niezłą szkołę przetrwania.
Wiele roślin nawiozłam już niezliczonymi worami kompostu pozyskanymi z różnych źródeł.
Własny kompost dopiero się tworzy. Do tego litry nawozów różnej maści.
Podlewanie w taką pogodę jak dziś codziennie, bo od razu wszystko wsiąka.
Największym wyzwaniem jest i tak wykopanie "dołeczka" pod nasadzenie.
Co prawda przeprowadziłam się ze Śląska, ale z górnictwem nie mam nic wspólnego:)
Za to ponarzekać muszę, bo się człowiek urobi a i tak nie wiadomo, czy coś z tego będzie.
W pozostałych miejscach - piasek.
Szału nie ma.
Wiele roślin ma niezłą szkołę przetrwania.
Wiele roślin nawiozłam już niezliczonymi worami kompostu pozyskanymi z różnych źródeł.
Własny kompost dopiero się tworzy. Do tego litry nawozów różnej maści.
Podlewanie w taką pogodę jak dziś codziennie, bo od razu wszystko wsiąka.
Największym wyzwaniem jest i tak wykopanie "dołeczka" pod nasadzenie.
Co prawda przeprowadziłam się ze Śląska, ale z górnictwem nie mam nic wspólnego:)
Za to ponarzekać muszę, bo się człowiek urobi a i tak nie wiadomo, czy coś z tego będzie.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Będzie, będzie...tylko trochę czasu to zajmie. Wszystkie rośliny, które lubią wapń będą rosły, np. jukka karolińska - na nią możesz liczyć. Początkowo wszystkie rośliny potrzebują opieki, kiedy jednak się zakorzenią - dadzą sobie radę. Z powojników polecam p. tangucki Bill Mackenzie - jest bardzo twardy - poradzi sobie, byle miał dużo słońca i solidna podporę.
- Margaret2014
- 1000p
Tangucki zamówiłam u Joli ale go jeszcze nie dostałam.
Marzy mi się taki gąszcz roślin jaki widzę na niejednym forum, ale u mnie wszystko wolno rośnie.
Dla porównania widzę jak te same rośliny rosną u mojego Taty w innym rejonie kraju na glinie - bez porównania.
Marzy mi się taki gąszcz roślin jaki widzę na niejednym forum, ale u mnie wszystko wolno rośnie.
Dla porównania widzę jak te same rośliny rosną u mojego Taty w innym rejonie kraju na glinie - bez porównania.
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Małgosiu ... u mnie jest to samo dokładnie co pokazałaś na zdjęciu .
Ja kupiłam sobie niedawno pierwszą wywrotkę ziemi ... teraz tylko dosypuję w każde miejsca gdzie sadzę .
Możesz też się zainteresować taką ziemią ... trzeba popytać w okolicy .
Ja kupiłam sobie niedawno pierwszą wywrotkę ziemi ... teraz tylko dosypuję w każde miejsca gdzie sadzę .
Możesz też się zainteresować taką ziemią ... trzeba popytać w okolicy .
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
A ja bym radziła jeszcze zainwestować w biohumus,
Mój tata ma glinę, od kiedy stosuje ten preparat struktura ziemi się troszeczkę poprawiła.
Ja stosuję zasadę, że nie ma co rozpieszczać roślin, jeśli chodzi o wodę. Podlewam tylko w upały. I to najczęściej te najbardziej wymagające, czyli róże i hortensje. Reszta po ukorzenieniu się musi poradzić sobie sama. Szczególnie dotyczy to krzewów i drzew
Mój tata ma glinę, od kiedy stosuje ten preparat struktura ziemi się troszeczkę poprawiła.
Ja stosuję zasadę, że nie ma co rozpieszczać roślin, jeśli chodzi o wodę. Podlewam tylko w upały. I to najczęściej te najbardziej wymagające, czyli róże i hortensje. Reszta po ukorzenieniu się musi poradzić sobie sama. Szczególnie dotyczy to krzewów i drzew
Małgosiu przybywam z rewizytą, w oczy od razu rzuciła mi się piękna dorodna lawenda i wspaniały taras. Ziemię masz faktycznie nie ciekawą więc jak najbardziej możesz sadzić lawendę warto by było posadzić w różnych kolorach. Ja mam górę gliny która została po wykopaniu fundamentów i szamba i nie mam co z tym zrobić. Także każdy ma inny problem ty masz piach a ja glinę
U ciebie dobrym rozwiązaniem było by wysypanie rabat kamyczkami i korą ( jedną już masz) zmniejsza parowanie.

- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Witam Małgosiu
Podpisuję się pod słowami Anitki taras i lawenda to wg mnie cechy charakterystyczne twojego ogrodu.
Ziemię masz jaką masz a więc może warto zrobić założenia na ogród śródziemnomorski?
Będę zaglądać

Podpisuję się pod słowami Anitki taras i lawenda to wg mnie cechy charakterystyczne twojego ogrodu.
Ziemię masz jaką masz a więc może warto zrobić założenia na ogród śródziemnomorski?
Będę zaglądać

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Myślę Małgosiu, ze to dobry grunt pod ... winnicę 
Może skalniaki!
Ale naprawdę musisz się napacować, żeby mieć piękny ogród!
Anemon fajny! Gratuluję, bo ja po kilku próbach zrezygnowałam

Może skalniaki!

Ale naprawdę musisz się napacować, żeby mieć piękny ogród!

Anemon fajny! Gratuluję, bo ja po kilku próbach zrezygnowałam

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Margaret2014
- 1000p
Violu trochę ziemi już nawiozłam, no i jak coś sadzę to uzupełniam lepszą ziemią z kompostem, ale to i tak na krótko wystarcza.
Margo2 podlewam prawie codziennie a i tak na drugi dzień jest bardzo sucho, wszystko przelatuje przez skałę, nie podlewamy wszystkiego, tez tylko te najpotrzebniejsze, ale kwiaty raczej wszystkie, drzewa muszą sobie poradzić.
Szostani to może się wymienimy ziemią:) Lawenda faktycznie bardzo ładnie rośnie, w zeszłym roku posadzona rozrosła się w niezłą kępkę. Musze jej jeszcze dokupić w inne miejsca.
Aage jakie konkretnie pomysły masz na ogród śródziemnomorski, tylko nie oliwniki albo rokitniki.
takasobie myślę że na winnice to musiało by być bardziej zacisznie a u nas wieje oj wieje i jeszcze raz wieje. Skalniaki jak najbardziej, jeden już mam wymuszony skarpą na tarasie, na pewno skalne roślinki jeszcze zasiedlą mój ogród.
Widziałaś u mnie anemona?
Margo2 podlewam prawie codziennie a i tak na drugi dzień jest bardzo sucho, wszystko przelatuje przez skałę, nie podlewamy wszystkiego, tez tylko te najpotrzebniejsze, ale kwiaty raczej wszystkie, drzewa muszą sobie poradzić.
Szostani to może się wymienimy ziemią:) Lawenda faktycznie bardzo ładnie rośnie, w zeszłym roku posadzona rozrosła się w niezłą kępkę. Musze jej jeszcze dokupić w inne miejsca.
Aage jakie konkretnie pomysły masz na ogród śródziemnomorski, tylko nie oliwniki albo rokitniki.
takasobie myślę że na winnice to musiało by być bardziej zacisznie a u nas wieje oj wieje i jeszcze raz wieje. Skalniaki jak najbardziej, jeden już mam wymuszony skarpą na tarasie, na pewno skalne roślinki jeszcze zasiedlą mój ogród.
Widziałaś u mnie anemona?
- Margaret2014
- 1000p
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Pomysłów pełna głowa tylko pytanie jak Ty widzisz swój ogród