liska pisze:I ja jestem zainteresowana tematem trawnika.
Podpisuję się pod petycją do Tadeusza z prośbą o założenie wątku pt. zakładanie trawnika.
Ja wczoraj po raz pierwszy kosiłam mój trawnik ale chwasty wyrywałam ręcami
Nie mam nic przeciwko kontynuowaniu Tego wątku na temat trawnika. Jeżeli zdobyta wiedza przy zakładaniu mojego trawnika i jego utrzymanie w ostatnich 10 latach pozwoli, odpowiem na każde pytanie dotyczące problemów z założeniem trawnika i jego pielęgnacji.
LISKA - jakie Ty masz chwasty na trawniku że ich nie mogła wziąć kosiarka ,tylko musiałaś wyrywać rękami ( wyrywając z korzeniami odsłaniasz inne nasiona które mogą wzejść).
JUREK - z powodzeniem można stosować Starane( pisze w ulotce Starane, nie czytałem ulotki z Mniszka) razem z Chwastoksem lub Aminopielik- wychodzi wtedy taniej i efekt końcowy też lepszy niż samego Starane.
Trudno jest uzyskać informację od sprzedawcy o składzie mieszanki zakupionej trawy w sklepie, gdyż po prostu wielu sprzedawców nie wie, kupując trawy w specjalistycznych sklepach( jak np. Centrala Nasienna) możemy od nich uzyskać wiele informacji o zakładaniu trawnika , w tym o składzie mieszanki trawy w zależności od miejsca siania i przeznaczenia trawnika.
Zakładanie trawnika, to tak jak z budową domu - inwestycja na 100 lat i nie trzeba się śpieszyć - by później nie żałować.
Zawsze jestem uchwytny na wątku "Mój piękny ogród" w moim ogrodzie" Ranczo Nokły-Tadeusz48". Zapraszam. Pozdrowienia Tadeusz.