U Ani
- luna1202
- 100p
- Od: 21 mar 2014, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: U Ani
Witam w ten piękny, sobotni dzień. Moje roślinki chyba czują, że idzie wiosna
Po pierwsze Maluch pięknie się rozwija:

Po drugie po miesiącu czasu odkąd wsadziłam pestki cytrusów do doniczek, zaczynają kiełkować
Szkoda tylko, że zapomniałam, w której co posadziłam...

I jak zwykle na wyprzedaży kupiłam taki oto okaz:

Troszkę zmarniony, ale sądzę, że i tak całkiem nieźle wygląda.

Po pierwsze Maluch pięknie się rozwija:

Po drugie po miesiącu czasu odkąd wsadziłam pestki cytrusów do doniczek, zaczynają kiełkować

Szkoda tylko, że zapomniałam, w której co posadziłam...

I jak zwykle na wyprzedaży kupiłam taki oto okaz:

Troszkę zmarniony, ale sądzę, że i tak całkiem nieźle wygląda.
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo cieszy widok młodego zamio
Nowinka bardzo ładna - jest w świetnej formie. Przesadzałaś ją do świeżej ziemi?
Jeśli chodzi o paprotki, to różnie z nimi bywa.
Nie wszędzie chcą rosnąć i nie każda odmiana ładnie przyrasta.
Jeśli Przelałaś, to Zmień podłoże - są takie specjalistyczne dla paprotek, właśnie.
Paprocie lubią ciepło, wilgotność podwyższoną i małą ilość słońca.

Nowinka bardzo ładna - jest w świetnej formie. Przesadzałaś ją do świeżej ziemi?
Jeśli chodzi o paprotki, to różnie z nimi bywa.
Nie wszędzie chcą rosnąć i nie każda odmiana ładnie przyrasta.
Jeśli Przelałaś, to Zmień podłoże - są takie specjalistyczne dla paprotek, właśnie.
Paprocie lubią ciepło, wilgotność podwyższoną i małą ilość słońca.
- luna1202
- 100p
Moje małe cytruski rozsadzone i powoli sobie rosną:

Wrzucam też zdjęcia kolejnego storczyka, który uraczył mnie pąkami i rozwinął już jednego z nich

A na koniec chorowitek

To jeden z tych, które kupiłam na wyprzedaży. Nie wiem co mu dolega. Szkodników nie widzę, korzonki ma ładne, ale niestety traci liście jeden po drugim
Obawiam się, że już go nie uratuję 

Wrzucam też zdjęcia kolejnego storczyka, który uraczył mnie pąkami i rozwinął już jednego z nich

A na koniec chorowitek

To jeden z tych, które kupiłam na wyprzedaży. Nie wiem co mu dolega. Szkodników nie widzę, korzonki ma ładne, ale niestety traci liście jeden po drugim

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Witaj Aniu
Sympatyczny widok młodego zamiokulkasa i młodych siewek cytrusów-gratuluję sukcesów
Odnośnie schnącej paprotki to ja miałem identyczny problem nie mając jeszcze C.O. i zachodziłem w głowę jaki jest powód,że marnieje i ginie,kiedy wszystkie warunki były spełnione.Naprowadził mnie jeden z hodowców na to jaka jest tego przyczyna i powiedział,że tak się z paprotkami dzieje jeżeli w mieszkaniu jest gaz???
W tej sytuacji zrezygnowałem z dalszej hodowli paprotek.
Pozdrawiam.

Sympatyczny widok młodego zamiokulkasa i młodych siewek cytrusów-gratuluję sukcesów

Odnośnie schnącej paprotki to ja miałem identyczny problem nie mając jeszcze C.O. i zachodziłem w głowę jaki jest powód,że marnieje i ginie,kiedy wszystkie warunki były spełnione.Naprowadził mnie jeden z hodowców na to jaka jest tego przyczyna i powiedział,że tak się z paprotkami dzieje jeżeli w mieszkaniu jest gaz???

Pozdrawiam.
- luna1202
- 100p
wisnia897 po Twoim wpisie stwierdziłam, że zajrzę do tych korzeni. Z wierzchu wyglądały całkiem dobrze, ale w środku okazało się, że są troszkę przegnite tak więc co nieco wycięłam, zmieniłam podłoże i zobaczymy co będzie. Poniżej zdjęcia korzonków po wyjęciu z doniczki:

Gekoon dość spory okaz, doniczka o średnicy 14 cm, a więc większa niż te, w których zazwyczaj kupuję bądź dostaję storczyki no i gruby pęd, dlatego będzie mi go szkoda jak nie przetrwa. Tym bardziej, że już jednego storczyka, którego swoją drogą kupiłam razem z tym, załatwiłam przez własną nieostrożność, bo zalałam stożek
Arkadius121 niestety to nie to, bo dom ogrzewany piecem węglowym...sądzę, że i ja będę musiała porzucić hodowlę paprotek...

Gekoon dość spory okaz, doniczka o średnicy 14 cm, a więc większa niż te, w których zazwyczaj kupuję bądź dostaję storczyki no i gruby pęd, dlatego będzie mi go szkoda jak nie przetrwa. Tym bardziej, że już jednego storczyka, którego swoją drogą kupiłam razem z tym, załatwiłam przez własną nieostrożność, bo zalałam stożek

Arkadius121 niestety to nie to, bo dom ogrzewany piecem węglowym...sądzę, że i ja będę musiała porzucić hodowlę paprotek...
-
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hej! Ja też jestem tego zdania, że przeżyje. Ja miałam kwiatka w jeszcze gorszym stanie. Po jakiś chyba 2 tygodniach kupiłam nowego zajrzałam do tego spisanego na straty a tam zaczął rosnąć nowy korzonek. 

- luna1202
- 100p
halinkab, justus27 mam nadzieję, że i mi się uda uratować mojego. Póki co został mu jeden liść i na razie nic się nie dzieje, także ciąg dalszy nastąpi
Jak co roku, nasi kochani koledzy z pracy nie zapomnieli o swoich koleżankach i na dzień kobiet dostałyśmy m.in. to:

I jeszcze jeden nowy nabytek:

To Syngonium emerald gem od naszej forumowej koleżanki Filigranowa27. Jedna z sadzonek troszkę oklapła, ale liczę na to że odżyje.
Pozdrawiam i życzę udanej soboty

Jak co roku, nasi kochani koledzy z pracy nie zapomnieli o swoich koleżankach i na dzień kobiet dostałyśmy m.in. to:

I jeszcze jeden nowy nabytek:

To Syngonium emerald gem od naszej forumowej koleżanki Filigranowa27. Jedna z sadzonek troszkę oklapła, ale liczę na to że odżyje.
Pozdrawiam i życzę udanej soboty