Moje faworytki to: Cintia knizei, Lobivia famatimensis TB338.1 i Lobivia famatimensis v.bonnieae TB343.1 i oczywiście jajoianki!
Zwłaszcza v. bonieae jest wysoko na mojej liście do zdobycia! Tak więc jakbyś Tomku przypadkiem był w posiadaniu "zapasiku", to byłabym b.chętna.
Jakikolwiek zapas L.bonnieae będę posiadał to nie będzie on dostępny jako nadwyżka kolekcyjna. To delikatne roślinki i nigdy nie zna się dnia ani godziny. Żadna ich ilość w kolekcji nie gwarantuje ich bezpieczeństwa. W tej chwili mam ich tylko jakieś 18 sztuk więc jak na moje warunki to bardzo mało. Dla poróniania innych L.famatimensis mam jakieś 80-100 sztuk więc proporcja między oboma taksonami natychmiast jest widoczna.
Tak myślałam, że nic z tego, bo już jakiś czas próbuję zdobyć i nie ma, ale zapytać można, bo jak inaczej zdobędę?
Moje chciejstwa dotyczą też pozostałych wymienionych, więc jakby co....
Aleś mi porcję nadziei zgotował tym ostatnim zdaniem - moje medio stoją na zewnątrz od 2 miesięcy, więc może jeszcze nie mam straconego sezonu na ich kwiatki. Tylko że moje nie mają nawet pączków