Od marzenia- do działeczki! pierwsze niesmiałe kroczki ;) 20

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Od marzenia- do działeczki! pierwsze niesmiałe kroczki ;) 20

Post »

Zagladam ,sprawdzam, tylko cierpliwosci mi brak i to jest ten problem.
ameliar
500p
500p
Od: 8 mar 2014, o 14:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

patusia336 pisze:Zagladam ,sprawdzam, tylko cierpliwosci mi brak i to jest ten problem.
i co, i co? :D wylazło coś? :D

oj jakbyś Ty mnie widziała to byś dopiero zobaczyła jaka ja niecierpliwa jestem, a jaka byłam zanim nie wyszły roślinki! ;:oj Mąż się ze mnie śmiał, że chyba oszalałam :D bo co chwila latałam pomacać czy mają wilgotno, czy ładnie folia zaparowała, czy coś już się wykluwa itp no masakra była ;:oj
teraz mi zostało że zaglądam po parę razy dziennie i oglądam jak już urosły! a rosną skubane z godziny na godziny większe!
nawet papryka już ruszyła :tan
Amelia :)
Wielka działkowa metamorfoza! http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=74326
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O widzisz to szybko masz dobrą rękę, a u mnie czarnoziem, przeniosłam je do cieplejszego pomieszczenia :lol:
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Amelio jak już tak wszyscy Ci doradzają ,to może ja też wtrącę swoje trzy grosze. Polecam ci wieloletnie Orliki, bylinka nie wymagająca,też same się rozsiewają a kolorów mają tyle że hoho i pięknie się krzyżują, nigdy nie wiesz jaki kolor będzie z samosiejki. No i królową ogrodów Piwonię, mam parę odmian i powiem Ci że ja osobiście nie wyobrażam sobie ogrodu be niej. Tylko kłącze Piwonii żeby Ci pięknie zakwitła na drugi rok to musisz płytko sadzić, żeby oczko było ledwo pod ziemią, bo jak posadzisz ją głębiej to może przez parę lat kaprysić i nie wydać ani jednego kwiatka. Ale się napociłam przy tym pisaniu,normalnie bicepsów na palcach dostałam :;230
ameliar
500p
500p

Post »

patusia336 pisze:O widzisz to szybko masz dobrą rękę, a u mnie czarnoziem, przeniosłam je do cieplejszego pomieszczenia :lol:
Wydaje mi się, że to nie ręka a ciepłe południowe parapety :D
bo niestety kobea i budleja france jedne ociągają się :P
Wielka działkowa metamorfoza! http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=74326
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p

Post »

Amelko a Budleję masz zacienioną?
ameliar
500p
500p

Post »

kajko278 pisze:Amelio jak już tak wszyscy Ci doradzają ,to może ja też wtrącę swoje trzy grosze. Polecam ci wieloletnie Orliki, bylinka nie wymagająca,też same się rozsiewają a kolorów mają tyle że hoho i pięknie się krzyżują, nigdy nie wiesz jaki kolor będzie z samosiejki. No i królową ogrodów Piwonię, mam parę odmian i powiem Ci że ja osobiście nie wyobrażam sobie ogrodu be niej. Tylko kłącze Piwonii żeby Ci pięknie zakwitła na drugi rok to musisz płytko sadzić, żeby oczko było ledwo pod ziemią, bo jak posadzisz ją głębiej to może przez parę lat kaprysić i nie wydać ani jednego kwiatka. Ale się napociłam przy tym pisaniu,normalnie bicepsów na palcach dostałam :;230
mąż piwonii mi zabronił kupować :( bo było pełno na działce- o czym my nie wiedzieliśmy :D i zginęły śmiercią tragiczną pod szpadlem mężowskim. Jak już dowiedzieliśmy się co to te koszmarne korzenie ;:oj to się jedynie jedna ostała :( także piwonie dopiero w przyszłym roku się pojawią u mnie :D może do tego czasu mąż zapomni :D
A orliki dziękuję zapisane już na listę zakupową, jak dostanę to będą :D
I dziękuję za poradę na temat głębokości :D dzisiaj muszę sprawdzić jak tą jedną ocalałą mąż wkopał :D

-- 19 mar 2014, o 09:11 --
kajko278 pisze:Amelko a Budleję masz zacienioną?
oj... stoi na parapecie razem z resztą...
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p

Post »

Może stać na parapecie ale pojemnik nakryj chociażby papierem śniadaniowym, rozumiem że nasiona nie przykrywałaś ziemią tylko lekko wklepałaś te maluszki?
ameliar
500p
500p

Post »

kajko278 pisze:Może stać na parapecie ale pojemnik nakryj chociażby papierem śniadaniowym, rozumiem że nasiona nie przykrywałaś ziemią tylko lekko wklepałaś te maluszki?
Tak, tak ;:108 jak zobaczyłam te minionki to nawet nie próbowałam przykrywać ziemią a właśnie tylko uklepałam troszku.
Przykryłam kartką i ściągnęłam z parapetu i postawiłam pod :D
dziękuję za pomoc fachową :) ;:196
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p

Post »

E tam jaką fachową ;:131 raz wysiałam udało mi się wyhodować i teraz wielka Pani znawczyni jestem gdzie tam :;230. U mnie kwitły w tym samym roku i same fioletowe wyszły a kupiłam mix ;:306 . Jak będziesz wysadzać już do gruntu, sadz w grupie najlepiej po 4-5szt fajne duże kępy wtedy są, bo z pojedynczych to takie tam ;:185.

-- 19 mar 2014, o 09:37 --

aha postaw s powrotem na parapet i przykryj tą kartką one muszą mieć światło tylko nie bezpośrednie ostre ;:215 i będzie ok
ameliar
500p
500p

Post »

kajko278 pisze:E tam jaką fachową ;:131 raz wysiałam udało mi się wyhodować i teraz wielka Pani znawczyni jestem gdzie tam :;230. U mnie kwitły w tym samym roku i same fioletowe wyszły a kupiłam mix ;:306 . Jak będziesz wysadzać już do gruntu, sadz w grupie najlepiej po 4-5szt fajne duże kępy wtedy są, bo z pojedynczych to takie tam ;:185.

-- 19 mar 2014, o 09:37 --

aha postaw s powrotem na parapet i przykryj tą kartką one muszą mieć światło tylko nie bezpośrednie ostre ;:215 i będzie ok
ups :D zdjęłam z parapetu i pojechałam do pracy :D cóż chyba nie umrą przez jeden dzień w cieniu :D
Wiesz dla mnie jesteś fachowa pomoc :D Tobie już coś zakwitło :D mi jeszcze nic ;:306
mam nadzieję, że wzejdzie mi chociaż te 4-5 :D
I nie strasz mnie :P bo ja też kupiłam mix :P
A to prawda, że zwabia motyle? miałaś motyle? :D
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p

Post »

Nie no raczej przez parę godzin im nic nie będzie ;:173 ,a z motylami to szczera prawda motyli miałam zatrzęsienie :heja
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Dlatego budleję potocznie nazywa sie "motyli krzew"
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p

Post »

i kochana nie martw się czy Ci nie wyrośnie, tylko zacznij się martwić czy będziesz miała gdzie je wsadzić ;:108 . Będzie dobrze,no i zapomniałam dodać że budleja nie lubi przesadzania najlepiej wsadzić i zostawić. Jak będziesz pikować to one po tym zabiegu trochę klapną więc się nie przestrasz. Mocno podlej i na bank powstaną s powrotem :heja
ameliar
500p
500p

Post »

Ale wy fajne jesteście ;:138
będę miała kupę motyli i motylich krzewów ;:138
a ilością się nie przejmuję bo jak będzie dużo za dużo to się podzielę z Tatą i też mu posadzę :) a co! niech też ma motyle! ;:138

a czy ta budleja może rosnąć w półcieniu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”