Galeria.Dalie Stanisława cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Dalie Stanisława cz.2

Post »

Tak rosną moje dalie na naszym ogródku ROD "Leśna Polana" w Poznaniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

url=http://www.garnek.pl/rys11/26904025]Obrazek[/url]

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Kontakt:

Post »

To zdjęcie z "lotu ptaka" moich dalii 1/8 część kolekcji.

Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ryszardzie, dziękuję za odpowiedź na mój apel. Wspaniały jest Twój ogród i dalie przepiękne. ;:138
Wiem, że masz inne odmiany niż Stanisław, bo pochodzą z innego źródła. Ale są urocze! I zadbane!
Podziwiam Cię za ogrom pracy i pasję, które wkładasz w ten ogród i kwiaty. Bo widać, że wkładasz w to całe serce. Chętnie będziemy Cię gościć częściej na stronach wątku! Najserdeczniej pozdrawiam w imieniu swoim i Stanisława.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rysiu !
mimo że te fotki raz już widziałem chętnie oglądam je raz jeszcze - wspaniałe :!:
Basiu - Jak to dobrze powspominać myślę że tegoroczna wystawa dalii w Rybniku tez będzie zaliczona do udanych :!:
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30

Post »

BarbaraR pisze:Odezwał się Stanisław i sprostował nasze typy co do zdjęć przedstawionych przez Hanię. Przedostatnia na zdjęciach - typowana przeze mnie na Explosion to Gladiator (podobno czasem się tak wybarwia), natomiast typ Grzegorza też nie był celny, bo to podobno dr Milos Gala. Haniu, odnotuj poprawki.
Wracając do wystawy dalii w Rybniku - żeby nie być gołosłowną w pochwałach, i żeby zachęcić Was do jej odwiedzenia w 2014 roku, zamieszczam trochę zdjęć z przedostatniej wystawy, w 2012 roku, bo z 2013 prezentowałam już zdjęcia w I cz. wątku. Dodam jeszcze jedną, bardzo istotną informację - jednym z najbardziej zaangażowanych w organizację wystawy jest zawsze Grzegorz. Napomknę, że równolegle z wystawą dalii corocznie w Rybniku odbywa się wystawa mieczyków.
Faktycznie strzelałem z odmianą Fuzzy Wuzzy miałe pewne zastrzeżenia gdyż wiem że odm. ta ma rozdwojone końce na płatkach dla tego dałem przy nazwie znak zapytania.
Niestety nigdy nie widziałem od. dr Milos Gala.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Nasza Basia kochana bardzo umila nam wątek daliowy . ;:3
To dzięki jej wielkiemu zaangażowaniu w prowadzenie tego wątku możemy podziwiać nasze kochane dalie `
Oczywiście my wszyscy ,którzy kochamy te piękne kwiaty i zostawiamy swój ślad w wątku przyczyniamy się do jego dużej wartości i popularności .

Serdecznie pozdrawiam . ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzegorzu, nie ma czym przejmować - odm. dr Milos Gala jest w miarę nowa- póki co, jedyne zdjęcie jakie znalazłam w necie:

http://dahliabrzak.cz/?co=info&i=nabizi ... tail&o=163

Z opisu odmiany wynika, że ta dalia jest czerwona z białymi końcami, a tu widać, że bardziej różowo-purpurowa z białym - tak to bywa ze zdjęciami i opisami...

Cały czas mam nadzieje, że jednak w tym roku to Rybnik "przebije" Olsztyn - tradycja wystaw i liczba eksponatów jest nieporównywalna. A ja na pewno będę w Rybniku, bo do Olsztyna mam szmat drogi.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
amalia
500p
500p
Od: 15 lut 2011, o 16:32

Post »

Wszystkie dalie Przepiękne... ;:138 A Ryszarda kolekcja niesamowita,,, :shock: niektóre takie zwykłe wiejskie ale jakie cudne,,, :D w swojej klasie... ;:138 Brawo i wielki Ukłon dla pasji i pracy przy tych pięknych roślinach... ;:180 ;:180
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

amalio - podzielam Twoje zdanie...
Zwróciłam uwagę na gustowne zestawienie dalii z iglakami i nnymi roślinami .Kompozycja Ryszarda,jest ciekawa ,ogród zadbany,nasadzenia przemyslane.Nie widać tutaj,tak powszechnie eksponowanych palików, do podtrzymywania dalii.
Ryszard pokazał,że paliki,to nie ozdoba i mozna je dyskretnie schować.Wyeksponować,to co piękne..... ;:138
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na poniższym filmiku widać jak w elegancki sposób można podeprzeć dalie. Problem jest tylko jeden - takie paliki zapewne są dostępne na niemieckim rynku i to w niezbyt wygórowanych cenach. Konia z rzędem temu, kto znajdzie takie w naszych sklepach z akcesoriami ogrodniczymi...

http://www.youtube.com/watch?v=WO8Kec8marg

I jeszcze dwa filmy z Erfurtu - warto zwrócić uwagę jak pięknie skomponowane są dalie z innymi roślinami w ogrodzie.

http://www.youtube.com/watch?v=0bAZM4tRjBE

http://www.youtube.com/watch?v=IxdMS1U8rTs
Pozdrawiam
Barbara
tomeks215
50p
50p
Od: 12 sty 2013, o 21:31

Post »

Ja do podparcia stosuje pręty ze starych suszarek łazienkowych, w tym roku planuje pomalować je na ciemną zieleń, powinny się ładnie wtopić.
Mnie spodobał się sposób przycięcia liści przy samej ziemi i odsłonięcia łodygi rośliny jaki widać na zdjęciach kol. rys11
pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

A ja chyba w tym roku moim daliom zafunduję podpórki z rurek do kabli elektrycznych,są dość twarde i nie za grube no i nie zardzewieją ani nie zgniją. :)
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Kontakt:

Post »

Witam miłośników dalii w wątku "Dalie Stanisława cz.2"

Bardzo dziękuję koleżankom i kolegom man 211,amelia, lanceta, tomeks 215 za miłe słowa (posty) pod moim adresem.Zaznaczam że jestem typowym amatorem pasjonatem i nie zajmuję się produkcją i rozmnażaniem karp dalii.Cieszę się jednak tym że mam miłych znajomych, również pasjonatów tych pięknych kwiatów lata i jesieni, które cieszą nasze oczy i zmysły! :D
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Przyznam ,że nieraz odwiedzałem stronę Pana Ryszarda i powiem szczerze ,że oczy mi błyszczały z podziwu i dobrej ręki do pielęgnacji tych pięknych kwiatów ;:180 .Zawsze powiadam, że człowiek powinien robić to co lubi i kocha wtedy widać piękne rezultaty ;:138 Pozdrawiam wszystkich daliowiczów :heja
Goryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2013, o 22:01

Post »

BarbaraR pisze:Na poniższym filmiku widać jak w elegancki sposób można podeprzeć dalie. Problem jest tylko jeden - takie paliki zapewne są dostępne na niemieckim rynku i to w niezbyt wygórowanych cenach. Konia z rzędem temu, kto znajdzie takie w naszych sklepach z akcesoriami ogrodniczymi...
Takie paliki są dostępne w marketach budowlanych , większych sklepach ogrodniczych. W zależności od rozmiaru cena to parę zł, cena podobna jak analogiczne rozmiarowo paliki bambusowe. Są one wykonane z cieniutkiej rurki metalowej obleczonej plastikiem. Osobiście mam niezbyt dobre doświadczenie z tego typu palikami. Trzeba bardzo uważać przy wbijaniu - są bardzo delikatne, a często już po jednym sezonie metalowa rurka jest już nadjedzona przez rdzę. W następnym sezonie sprawę ratuje odwrócenie tyczki "do góry nogami", a potem tylko śmietnik. Chyba zwykły bambus jest trwalszy.
Fajne są podpory wykonane z drutu w kształcie okręgu z trzema nogami wbijanymi w ziemię, Przy odpowiedniej grubości drutu nie do zdarcia, a mogą być też estetyczne. Kupne niestety niezbyt tanie, porządne, w rozmiarze dalie wysokie, hortensje itp to koszt od kilkunastu zł w górę.
Pozdrawiam Jacek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”