Krzyżówka Persimmona ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Krzyżówka Persimmona ?
Spróbowałem i ja tej 'Persimonowej Sakiewki' w tym roku - rosła sobie u mnie w tunelu.
Krzak silny i w miarę zdrowy (jeden oprysk przeciwko BP, dalej bez problemów), owoce typu sakiewka nie pękały.
Jeżeli chodzi o plenność - jest super, owoce średnie i duże i jest ich naprawdę sporo.
Smak faktycznie łagodny, można powiedzieć neutralny i mało wyrazisty, a czasem nawet kartoflowaty ... no generalnie nie mój.
Ale jak wiadomo, o gustach się nie dyskutuje ... natomiast do kolorowych sałatek czy przetworów jak najbardziej.
Krzak silny i w miarę zdrowy (jeden oprysk przeciwko BP, dalej bez problemów), owoce typu sakiewka nie pękały.
Jeżeli chodzi o plenność - jest super, owoce średnie i duże i jest ich naprawdę sporo.
Smak faktycznie łagodny, można powiedzieć neutralny i mało wyrazisty, a czasem nawet kartoflowaty ... no generalnie nie mój.
Ale jak wiadomo, o gustach się nie dyskutuje ... natomiast do kolorowych sałatek czy przetworów jak najbardziej.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mnie mniej przeszkadzał ten delikatny smak a bardziej kartoflata konsystencja. Jej przyczyna zaś mogą być błędy w nawożeniu. Dlatego spróbuję za rok po raz kolejny.
Do przetworów wolę jednak czerwone pomidory.
Do przetworów wolę jednak czerwone pomidory.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Do przetworów na przeciery i sosy mam tylko i wyłącznie Red Pear od trzech lat i nie widzę lepszej odmiany jeśli chodzi o smak i konsystencję. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Pierwsze owoce Persimonowej sakiewki zebrane. Pierwsze grono + 2 z drugiego. Opisane przez poprzedników zalety się zgadzają. Ja bym jeszcze dodał taką, że owoce równomiernie dojrzewają na poszczególnych gronach. Na pierwszym wiszą jeszcze 2 sztuki.
Prowadziłem ją na 2 pędy. Pierwsze grono 9 owoców. Kolejne 2, z rozdwojenia łodygi, po 7. Wyższe mają mniej i mniejsze, ale teraz ruszą jeszcze po zerwaniu dojrzałych. Krzak z tunelu. W gruncie rośnie sobie jeszcze 1 sztuka późno wysadzona i zapomniana, ale owoców ma sporo. Na drugi rok sieję więcej

Prowadziłem ją na 2 pędy. Pierwsze grono 9 owoców. Kolejne 2, z rozdwojenia łodygi, po 7. Wyższe mają mniej i mniejsze, ale teraz ruszą jeszcze po zerwaniu dojrzałych. Krzak z tunelu. W gruncie rośnie sobie jeszcze 1 sztuka późno wysadzona i zapomniana, ale owoców ma sporo. Na drugi rok sieję więcej

Polska moją Ojczyzną. Andrzej
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Tak wygląda w tym roku moja Żółta Sakiewka . Dodam , że jest po przejściach , ale i tak dobrze sobie
radzi .

radzi .

- Faworyt
Po roku przerwy w uprawie Persimonowa sakiewka wraca do łask.
W ubiegłym roku nie zmieściła się ze względu na mnogość odmian testowych.W tym pomimo że testówek będzie jeszcze więcej na 10 roślin miejsce znaleźć się musi,gdyż chcę ją porównać z inną podobną odmianą na której nasiona póki co jeszcze czekam. A poza tym co do samej Persimonowej sakiewki mam jeszcze inne plany,które mam nadzieję wdrożyć.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
Sakiewkę żółtą na ten rok odpuszczam . Mam kilka innych do testowania z za
wschodniej granicy . Uprawiał ktoś Inżyr Rozowyj ? Ma być super .
wschodniej granicy . Uprawiał ktoś Inżyr Rozowyj ? Ma być super .
- Faworyt
Inżir Rozowyi to jeden z priorytetów na ten rok u mnie,
ale nie tylko ten Inżir.
Co tam masz do testów - pochwal się.

Co tam masz do testów - pochwal się.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
Sporo tego dostałam , około 40 nowych dla mnie odmian . O niektórych nawet na rosyjskim
forum niewiele mogę znależć .Wszystkich w tym roku nie dam rady sprawdzić . W pierwszej
kolejności posieję te z wykrzyknikami , że super i te wczesne tzw.czerwcowe . Widzę ,że
na rosyjskim forum chwalony jest P20xBiuty King .Oczywiście miałam w tym roku ograniczyć
ilość odmian .
forum niewiele mogę znależć .Wszystkich w tym roku nie dam rady sprawdzić . W pierwszej
kolejności posieję te z wykrzyknikami , że super i te wczesne tzw.czerwcowe . Widzę ,że
na rosyjskim forum chwalony jest P20xBiuty King .Oczywiście miałam w tym roku ograniczyć
ilość odmian .

- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Nie wiem skąd w tym temacie wziął się Inzhir Rozovy, ale na pewno to jest super pomidor, jeden z niewielu, które powtórzę w tym sezonie, przede wszystkim jest bardzo smaczny, mięsisty, ale nie kartoflany, może nie jakiś super plenny, ale smak wynagradza.
Sądzę Witku, że przy Twoich umiejętnościch z plennością sobie poradzisz, w ubiegłym sezonie szukałam o nim wiadomości, czytałam, że potrzebuje dodatkowego nawożenia, ja o to nie zadbałam, za dużo odmian i za mało czasu.

Pozdrawiam Irena
Sądzę Witku, że przy Twoich umiejętnościch z plennością sobie poradzisz, w ubiegłym sezonie szukałam o nim wiadomości, czytałam, że potrzebuje dodatkowego nawożenia, ja o to nie zadbałam, za dużo odmian i za mało czasu.

Pozdrawiam Irena
- Faworyt
Mam zamiar taki właśnie Irenko.W charakterystyce pisanej jak i w w uprawie ma same superlatywy.Testowe odmiany zwykle sieję po 10 nasion a jak mnie coś przekona w ciemno te 40-50.
To tak na marginesie bo to wątek o krzyżówce Persimona którego to mam zamiar w tym roku dodatkowo pożenić.

To tak na marginesie bo to wątek o krzyżówce Persimona którego to mam zamiar w tym roku dodatkowo pożenić.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
[quote="Rzepka"]Nie wiem skąd w tym temacie wziął się Inzhir Rozovy, ale na pewno to jest super pomidor, jeden z niewielu, które powtórzę w tym sezonie, przede wszystkim jest bardzo smaczny, mięsisty, ale nie kartoflany, może nie jakiś super plenny, ale smak wynagradza.
Irenko a gdzie można kupić nasionka tego Inzhir Rozovy ? Bardzo bym była chętna do wypróbowania chociaż na jednym krzaku.
Irenko a gdzie można kupić nasionka tego Inzhir Rozovy ? Bardzo bym była chętna do wypróbowania chociaż na jednym krzaku.
Pozdrawiam Ela
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Elu, ja dostałam dwa nasionka od mojej koleżanki, ale sądzę, że jest dostępny na rosyjskich stronach.
Pozdrawiam Irena
Pozdrawiam Irena