Jakie drzewa wybrać,posadzić?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Słuszny wybór :idea: :P Lipy sa super -sam mam posadzone z 30 szt koło domu :idea: :wink: a jakbyś chciała jakąś fikuśniejszą to są tu: http://www.ekolas.pl/produkty.html Lipa wonna jest bardzo ladna bo ma takie ciemnozielone jakby skórzaste liście a kwiaty super pachną no i kwitną już małe drzewka :idea: :wink: bardzo ladna jest też ta henrego ale moim zdaniem za droga :idea: :wink:
Awatar użytkownika
Wojtek76
100p
100p
Od: 12 kwie 2008, o 15:33

Post »

No właśnie - poprosiłbym o zdjęcie tej lipy. I jeśli to nie tajemnica, to podaj rząd ceny.
Właśnie rozglądam się za jakimś drzewem na miejsce zmarzniętego derenia pagodowego.
to ja, Wojtek :)
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A oto i moja lipa:

Obrazek

Obrazek

A cena niewysoka, bo zaledwie 30zł, no i niedogodności transportowe, bo przywieźliśmy ją osobówką :D
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51

Post »

a nie podoba ci się złotokap ??
Awatar użytkownika
Wojtek76
100p
100p

Post »

Bardzo ładna! I cena, jak na taki okaz, bardzo przystępna.
Ja w zasadzie jestem zdecydowany na lipę, tylko będę musiał przekonać do tego pomysłu moją żonę, która do lip nie pała specjalnie miłością, ponieważ przy ulicy, przy której mieszkała w dzieciństwie rosną potężne lipy i w sezonie ta ulica wygląda tak:

Obrazek

Może i ładnie wygląda to na zdjęciu, ale te olbrzymy rzucają potężny cień i niemiłosiernie śmiecą na jesieni :(
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

igielka78 pisze:A oto i moja lipa (...)
taka dygresja i cytat-".....gościu siądż pod lipą a odpocznij sobie...." może to żonę przekona :P :P
Awatar użytkownika
Wojtek76
100p
100p

Post »

hmmm, tam było "...siądź pod mym liściem....". No, ale może żonka nie pamięta dokładnie słów Jana z Czarnolasu i da się nabrać :lol:

Dylemat mam teraz wielki ;:110
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No ale przecież jedna lipa to nie cały szpaler, a trochę cienia na pewno się przyda.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Śliczna lipa! :D Ja rok temu też posadziłam, tylko trochę mniejszą koronę miała (wyżej uformowaną). Nie bardzo urosła przez ten rok (bo gołokorzeniowe drzewko, musiało się przyjąć, no i kiepska tam jest gleba - piasek). Mam zamiar formować ją, czyli ciąć koronę corocznie, żeby była okrągła.
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja co prawda z doniczki, ale chyba dłuuuugo w niej rosła, bo wyszedł z niej korzeń o solidnej grubości i wrósł w szkółce w ziemię i niestety trzeba było go odciąc. :(
Chociaż najbardziej to odchorowała podróż osobówką w upale i smaganie wiatrem, ale na szczęście po deszczu doszła do siebie.
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wojtek76 pisze:hmmm, tam było "...siądź pod mym liściem....". No, ale może żonka nie pamięta dokładnie słów Jana z Czarnolasu i da się nabrać :lol:

Dylemat mam teraz wielki ;:110
zgadza się,a tytuł fraszki "Na lipę"
U nie gdyby nie rósł na samym środku jesion to kto wie czy nie skusiłabym się na naszą lipę.Jesion zastaliśmy i za dużo zachodu z wycięciem no i tak się męczymy z nim

.
Awatar użytkownika
Wojtek76
100p
100p

Post »

Do Aszki: Czemu uważasz, że lipa jest lepsza od jesionu? Chyba, że przy posadzeniu nowego drzewa (tj. lipy), mogłabyś ją sadzić w najodpowiedniejszym miejscu, a ten jesion zastałaś już w jakiejś, mniej dogodnej lokalizacji.
Nie mam ani jesionu, ani lipy, a ze zdjęć sądząc obydwa drzewa są ładne.

Do igiełki78: Nic się nie martw, że drzewko trochę ucierpiało podczas podróży. Dwa lata temu zdecydowaliśmy się przesadzić dwunastoletni dąb, który rósł na POD. W zasadzie, to nie jest jeden dąb, a trzy, które wyrosły tak blisko siebie, że teraz stanowią praktycznie jedno drzewo. I przesadzenie tego "trójdębu" udało się bardzo dobrze, mimo, że korzenie uległy znacznemu uszkodzeniu. A wieźliśmy go do naszego ogrodu na dachu osobówki. :D
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wojtku-ten jesion jako ostatni robi się zielony i jako pierwszy zrzuca liście.Nie jest rozłożysty tylko rośnie w górę i nie daje takiego "parasola" z gałęzi i liści.Bardzo mocno osusza glebę chyba najmocniej ze wszystkich drzew.Kilka razy staliśmy przy nim z piłą ale zostaje ze względów sentymentalnych i jak pisałam można mieć kłopoty po wycince.
Lipa lepsza bo latem pachnąca można suszyć i herbatki robić
Pozwolę sobie wkleić zdjęcie jesiona-jedyny jego plus,że zasłania nam widok na rozwalającą się stodołę sąsiada.To zdjęcie z ubiegłego roku
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtek76
100p
100p

Post »

A mnie się ten Twój jesion bardzo podoba. Ale faktycznie, skoro mocno wyjaławia ziemię, to niezbyt dobrze.

Wydaje mi się, że uzyskanie pozwolenia na wycinkę jednego drzewa, to raczej mały problem administracyjny, a im mniejsze jest to drzewo, to tym mniejszy problem techniczny.
Można też ciachać bez pozwolenia, ale musiałabyś mieć pewność, że życzliwy sąsiad nie zadenuncjuje Twojego niecnego występku w władz :)

A jeśli nie chcesz się go jednak pozbyć, to może dałoby się go jakoś formować, żeby szedł wszerz, a nie wzwyż?
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sąsiadów mam...ale im nie ufam,niestety.
I chyba raczej nie da się formować.I tak zostanie z nami .Jesion to takie twarde drzewo,nie ma w nim nic delikatności brzozy czy choćby lipy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”