Różanka Anety 2013

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różanka Anety 2013

Post »

:wit Cześć Anetko chcę Ci powiedzieć, że Jest Set mi się podoba. Tylko ponieważ ja lubię kwiatuszki napakowane, to
w jej przypadku ten widzialny środeczek jest dla mnie zwyczajnie brzydki :;230 :;230
Miałam zamiar kupić jej trzy krzaczki, dobrze, że odeszłam od tego pomysłu :;230
Masz rację, że szampanka jest perełeczką muszę o nie dbać, żeby dobrze przezimowały. :lol:
Ciekawa jestem jak duże krzaczki z nich porosną. Dwa razy obrywałam im pączusie, dzięki temu ładnie się rozkrzewiły. :D
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monika, to samo pomyślałam o Arabii, że posadzę ją zamiast Westerlanda ;:108 Arabia w przeciwieństwie do Westerlanda ma bardzo giętkie pędy i jak zaczęła kwitnąć w czerwcu to jeszcze nie przestała. Ma ładne błyszczące, zdrowe liście, niestety nie pachnie, dzisiaj specjalnie ją powąchałam :D

Arabia

Obrazek

Majeczko, Ty masz nosa do tych nowości :D Jeszcze raz zerknęłam dzisiaj na zdjęcia Jet Seta na HMF i nadal twierdzę, że wygląda bajecznie, będziesz z niej jeszcze bardzo zadowolona i może dokupisz dwie kolejne :wink:

Ewcia, nie ma rady. Koło Anabelki niestety pęcherznica mi się nie zmieści, już przymierzałam :D

Stefan, Pastella nie pachnie niestety. Dla mnie w ogóle mało róż mocno pachnie ;:173
Z czerwonych pachnących mam Nadię Reneissance i Astrid Graffin von Hardenberg. Obie bardzo ładne, tyle, że obie dość dużych rozmiarów ;:108
Ale mój sąsiad ma piękną różyczkę J.W.Goethe Rose, która spełniałaby Twoje oczekiwania. Ma bardzo duże czerwono - różowe kwiaty z fioletowymi refleksami, mocno pachnie i jest zdrowa. Jutro sfotografuję ją dla Ciebie jak tylko będzie kwitnąć.

Sir John Betjeman - ma bardzo trwałe kwiaty

Obrazek

The Wedgwood Rose

Obrazek

Boscobel, na razie jeden kwiatek

Obrazek

Spirit of Freedom

Obrazek

Cherry Girl

Obrazek

Nahema

Obrazek

i na koniec hortensja Bombshell

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nahema jakoś marnie u mnie rośnie-nieduża, zakwitła tylko kilkoma kwiatami, na razie nie widzę nowych pąków. Może powinnam ją jesienią przenieść w inne miejsce. Inne róże rosnące obok niej nie marudzą i wyglądają ładnie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Amara
1000p
1000p
Od: 13 maja 2013, o 19:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Amaro, dziękuję alergia na kwiaty??? Lepiej nieeee
A jakoś mnie tak zakręciło w nosku ;:173
Kolejne foteczki śliczne ;:138
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Arabia śliczna i może rzeczywiście zastąpić Westerland tylko gdzie szukać tego cudnego zapachu :? mimo wszystko ten zapach dominuje nad innymi w ogrodzie, zwłaszcza w upalne południe bo właśnie wtedy Westerland pachnie najmocniej i uprzyjemnia pracę w ogródku ;:215
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p

Post »

Majeczko, masz rację, Westerland ładnie pachniała ale przy upałach jej kwiaty potrafiły się sypać już po tygodniu. Poza tym mój pies ciągle wyłamywał jej gałązki, to była jego ulubiona róża ;:108 Dałam ją sąsiadce, która jest nią oczarowana :)

Ewcia, Nahema u mnie zakwitła jednym kwiatkiem, mam ją posadzoną w półcieniu i tym sobie tłumaczę jej marne kwitnienie. Zdrowa jest i nie zajmuje dużo miejsca więc ją zostawiam w przeciwnym razie już bym ją wyprowadziła.

Amaro, z alergią na koty jakoś można żyć ale na kwiaty byłoby ciężko :)

Chantal Merieux w żurawce

Obrazek

Lady Emma Hamilton, liście pięknie komponują się z kolorem kwiatów

Obrazek

Fantasia Mondiale

Obrazek

Scepter'd Isle i Purpurea Plena

Obrazek Obrazek

i powojniki

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Teraz to mi zabiłaś ćwieka. Jutro muszę sprawdzić, czy moja pomarańczowa pachnie.
Może ja mam Arabię?
bardzo fajnie przezimowała tę straszliwą zimę, rok temu, a tę wręcz rewelacyjnie. No i kwitnie non stop.
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p

Post »

Małgosiu, musisz mi ją pokazać.
W katalogu Tantau, Arabia ma 3 na 5 gwiazdek za zapach ale ja nic nie czuję ;:185 Tak samo jak u Pastelli.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Róże piękne, jak to róże, ale te powojniki.. ;:oj ;:167
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Anetko, niestety akurat wszystkie kwiaty już przekwitły, ale szykują się następne
A wygląda tak

Obrazek

Obrazek
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19

Post »

Witaj Aneto, muszę się w końcu z tobą przywitać, bo przez ciebie mam róże:)
w ubiegłym roku trafiłam na twój wątek i tak ładnie pisałaś o swoich różach, że postanowiłam zaryzykować. Miałam kiedyś kilka róż na działce rekreacyjnej, ale wszystkie już w sierpniu stały łyse i poplamione raczej szpecąc niż zdobiąc (nawet pamiętam odmiany, choć to było 9 lat temu: Handel, Lucia, Paul's Scarlet, Maizner Fastnach, Schnewitten i kilka kartonikowych)
no i wczytałam się w twoje opisy i zaczęłam od nowa, już po przeprowadzce do domu wybudowanego na działce wcześniej rekreacyjnej. teren raczej trudny dla róż, las sosnowy, piasek, sucho. kupiłam róże, które najbardziej chwaliłaś (dla początkujących): kilka szt. Larissy, dwie Pirouette, poza tym Aspiryny i Stadt Room. W tym roku wiosna dokupiłam Pastellę, Pomponellę, 2 szt Leonardo da Vinci i 2 szt. Louise Odier. Chyba się udało.....przygotowuję miejsce pod następne.
Najpiękniej udały się Pirouette, zima w ogóle nie zmarzły, ubiegłoroczne liście maja do dzisiaj, w tym roku burza kwiatów. Larissa w ubiegłym roku słabo, teraz jest bardzo ładna, chociaż nie do końca lubię to jej długie kwitnienie, bo kwiaty w końcu wyglądają na zasuszone.
U ciebie wszystkie róże wyglądają pięknie i cieszę się, że tu trafiłam, bo w końcu wiem, czego chcę w swoim ogródku.

a, i tez mam psy - dwie wielkie "kobyłki", jak to pieszczotliwie mówimy. maja absolutną wolność i tez kopały dziury wielkości kraterów. kopią latem szukając chłodu. mam dwa spore cisy, pod którymi pozwoliłam im kopać, wykopały sobie prywatne dziury i tam się wylegują, mając te stałe dziury w cieniu nie niszczą innych miejsc. Gdybym je zasypała, kopałyby gdzie indziej. A tam są niewidoczne i nikomu nie przeszkadzają. Zupełnie nie niszczą roślin ozdobnych pod warunkiem, że nie sadzę ich na psich ścieżkach. One szanują moje kwiaty, a ja szanuje ich ścieżki, i jest ok.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świetne powojniki :D Ciągle prześladuje mnie myśl, że mam ich za mało :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p

Post »

Witaj Ewo :wit
bardzo mi było miło czytając Twój post, cieszę się, że założyłaś ogród różany a jeszcze bardziej, że miałam w tym swój mały udział :D
Zakładanie ogrodu na piaszczystej ziemi to ciężka praca ale przy Twoim entuzjazmie wszystko na pewno pójdzie gładko i szybko będziesz się cieszyć widokiem roślin przed domem :)
Moją pierwszą różą, którą posadziłam w ogródku pod blokiem, była Iceberg - do tej pory mam do niej sentyment i nie wyobrażam sobie ogrodu bez jej delikatnych kwiatów.
Pirouette jest nadal moją ulubienicą, kwitnie jak szalona i prawie nie ma przerwy między kwitnieniami.
Stadt Room mi zmarzła ubiegłej zimy a, że brakuje mi na rabatce jej wesołego koloru to mam zamiar sobie ją dokupić na jesień.
Co do mojego psa to już się pogodziłam, że będzie kopał, szkoda, że wybrał sobie moją rabatę przy tarasie (a w tym miejscu kompromisu nie będzie ;:131 ), wolałabym, żeby kopał tylko w lasku bo tam też sobie podkopuje od czasu do czasu.
Cóż, mimo, że z posiadaniem zwierząt wiążą się straty różane to życie bez nich byłoby po prostu smutne :)
Ewo, życzę powodzenia i mam nadzieję, że kiedyś pokażesz nam swoje róże na forum ;:108

Aniu, dziękuję :)

Ewa, jak oglądam ofertę powojników to też tak czasami myślę :)

Małgosiu, wygląda na Arabię, dzisiaj cyknęłam jej jeszcze fotkę, żebyś porównała:

Arabia

Obrazek

Penny Lane i Purpurea Plena

Obrazek

Aspirin Rose, przed nią Lady Emma za nią Lady of Shalott

Obrazek

Cherry Girl, oj ciężko uchwycić jej kolor

Obrazek

Larissa

Obrazek

Gartenspass, jeszcze nie przestała kwitnąć i widać ją z daleka oraz rozchodnik Raspberry Truffle, który dla odmiany wtopił się w tło

Obrazek Obrazek

rabatki nie tylko różane :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Etoile Violette i Krakowiak

Obrazek

Hibiscusy uwielbiam za to, że nie przestają kwitnąć przez całe lato

Obrazek

i lilie

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdziwiłam się-mam perowskię o szarych liściach. Przed chwilą uświadomiłam sobie, że naturalne są raczej liście zielone ;:306
Moja Larissa dopiero skończyła pierwsze kwitnienie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Anetko?. obiecałam Ci zdjęcia St. Swithun ?. :D pamiętam ? ;:108 jeszcze troszkę czasu mi to zajmie i wyszukam dla Ciebie. Mogę Ci tylko powiedzieć, że to piękna róża. Przewiesza swoje ciężkie kwity.
Musi mieć podpory. Teraz ponownie widzę pączusie?. więc jak tylko zakwitnie robię foty dla Ciebie. ;:196

Zdjęcie pod hasłem rabatki nie tylko różane :) jest śliczne. Oddaje klimat Twojego ogrodu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”