Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Post »

Krysiu, chyba już widziałem szmaragdową żabę u Ciebie? Jest niesamowita :!:
Zauważyłem, że moje żaby ziemne mają swoje terytoria. Codziennie spotykam niektóre w tych samych miejscach.
Ten bardzo mokry sezon obfituje w płazy i gady. Zaskrońce niemal codziennie widuję.
Naprawdę to ja zidentyfikowałem kroplika piżmowego? :roll: Wczoraj napatrzyłem się na FO na kropliki tygrysie. Te to dopiero cudaki plamiste! :lol: Je to chyba z nasion można rozmnożyć? A teraz próbuję zidentyfikować kolejnego kroplika. Trafił do mnie jako kroplik piżmowy ale wyraźnie nim nie jest, bo jest malutki, zadarniający i listki ma z białym filcem. To mój trzeci kroplik :tan
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szczęściara z Ciebie! Tacy goście! U mnie tylko winniczki i pomrowy :evil: Czekam na gorące dni i kwitnące dalie - chociaż motyle się zlecą ;:173
Ale ostatnio pogadałm z ropuchą :tan Żabki też mam ale takie trawne :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

ewamaj66 - Ewciu najpierw nie mogłam zrozumieć o co Ci chodzi z tymi metrami ...? ale jak przypomniałam sobie ostatni mój wpis to olśniło mnie i tak się śmiałam az Em przyszedł zobaczyć z czego ...
na metry mam nadzieję wyhodować własne sadzonki
zwkwiat - Zosiu wielkie dzięki za poznanie mnie z tym pieknym owadem.
Wonnica piżmówka (Aromia moschata) ? to faktycznie przyjazny chrząszcz a swoją nazwę zawdzięcza produkowanej wydzielinie o silnej woni piżma. W naszym kraju to kolejny gatunek, którego coraz trudniej zauważyć w faunie. Określany jako klejnot wśród owadów a widać ją z daleka bo jej pancerz połyskuje metalicznie w promieniach słońca.
Od razu poczytałam o nim aby poszerzyć wiedzę o zwierzętach spotykanych na mojej działce.
A że faktycznie przyjazny to na dowód zdjęcie Lilii candidum bo własnie na jej pąkach siedział gdy go spotkałam. Generalnie woli kwiaty baldaszkowe ale widać lilia tez go skusiła...

Obrazek

asiula - Asiu faktycznie taki kolor u żab jest mało spotykany.
Jednak ja już wiem, że one mają gorszy charakter od tych zielonych ...
Dopisałam sadzonki jasnoty ale Ty napisz jakiej - po niedzieli utnę pędy i będę ukorzeniać.

sweety - Aniu to prawda, woda to bogatsze życie na działce i specyficzny mikroklimat. Organizuj wtedy podeślę Ci rośliny wodne i strefy przybrzeżnej ale takie naturalne z naszego klimatu.

JacekP - Jacek faktycznie pokazywałam jakiś czas temu ( 2010 i 2011 chyba) żabę turkusową z czarnymi plamami a przez srodek tułowia przechodziła jeszcze taka ostro-transparentna turkusowa linia - zdjęcie tego nie oddaje , niezbyt udane.
Dziwna żaba o wojowniczym charakterze , nawet ja się jej bałam bo wystarczyło grabie czy jakiś kij wsadzić do wody aby wyciągnąć liść lilii to zaraz się zjawiała i ten kij atakowała. jak był cienki to tak jakby chciała go ugryźć ... to własnie ona uwiesiła się mężowi na spławiku i machał wędka aby sie odczepiła. Wiem,że żaby zjadają się nawzajem ale jej kanibalizm mnie złościł a potrafiła zjeść żabę swojej wielkości.

Obrazek

Terytoria żab - coś w tym jest bo część z nich faktycznie spotyka się w tych samych miejscach - dotyczy to róznych gatunków.
W ub roku w działkowym "wc" mieszkała brązowa uparciuszka a do tego akrobatka. Po pieleniu wstawiam tam wiaderko z małymi narzędziami to potrafiła z podłogi wskoczyć i chwycić się trzonka a potem hyc wyżej bo spotykałam ją na desce sedesowej z bardzo zdziwioną miną bo niby po co ja tu wchodzę skoro to jej dom.... :;230

Obrazek
Obrazek

Przesuwałam ją na bok to czasami popiskiwała ale sama nie ruszyła się a ja w strachu korzystałam obserwując ją bo mogłaby mi wskoczyć tam gdzie nie trzeba ...no czysty cyrk mam z nimi ... ;:306
Obrazek
Obrazek
Zajrzę do Ciebie popatrzeć na ten wysyp kroplików ale mój jest najładniejszy i najmniej kłopotliwy - no nie ;:108

takasobie - Miłko chyba tak - szczęściara ze mnie i dotarło to do mnie jak poczytałam sobie o nim. A tak przy okazji ... gdyby nie ta działka życie moje byłoby bardzo ubogie i takie szare wypełnione codziennością bez spotkać z ciekawymi gośćmi.
Sa i paskudne np turkuc podjadek, z którym walczę bo dzis 2 kolejne rośliny zaczęły więdnąć - krwiściąg lekarski i 2 sadzonki szałwii muszkatołowej ale w norki juz zapach poszedł.

Na dzis tyle bo znów na mnie koleżanki nakrzyczą za te płazy lub gady ...
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Krysiu - pisałaś o wymianie salamander na inne gady i płazy - dobra, biorę zieloną żabkę, u mnie ich mało :D Mogę dorzucić też jeża, bo mam ich w nadmiarze, kiedyś przez nie padnę, dziś wyraźnie słyszałam, jak w trawie za działką buszuje człowiek, a to jeżyk przedzierał się przez niekoszoną jeszcze ani razu w tym sezonie działkę sąsiada :D Za Gloria-Dei dziękuję ;:180 Też ją mam u siebie, ale młodziutka - sadzona z gołym korzeniem wiosną, pączkuje na razie, czekam niecierpliwie ;:65
Jasnotę wraz z tułaczem chciałam puścić przy ścieżce przed domem, ale zdecydowałam się na... róże :wink: :) Czy Twoja jasnota też tak szaleńczo się rozrasta? Ja mam Aureum Lamium (kupioną jako Beacon Silver :wink: ).
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Fajnie mieć tyle zwierzątek w ogródku i prowadzić obserwacje .Świetnie wszystko opisujesz Krysiu .Mam na komputerze specjalny folder owadów ,które widziałam w moim ogródku wraz z opisami ,bo też lubię wiedzieć czy dany owad to szkodnik czy pożyteczny
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Krysiuniu, dzięki zamieszczonej przez Ciebie focie żółtego irysa pseudacorusa (kosaciec bezbródkowy) zakończyłam poszukiwania nazwy dla swojego. Już wiem co mam ;:138 . Długo nie mogłam znaleźć dla niego nazwy.
Nadrobiłam już zaległości ;:131 w Twoim wątku. Bardzo lubię do Ciebie przychodzić, bo zawsze znajdę jakieś nowe wiadomości, ostatnio byłam mało czasowa-truskawki. A propos truskawek, pisałaś o odmianie powtarzającej, ja miałam kiedyś Selvę, ale się strasznie wyrodziła i kiedy chciałam odmłodzić poletko one już nie chciały puszczać rozłogów. ;:223 Poprosiłabym Cię zatem o kilka sadzonek ;:180 , jeśli nie byłby to problem-choć to do innej osoby apelowałaś kilka postów temu o zgłoszenie. Jaka to odmiana?

Twoje róże ubrane w kropelki wyglądają bajecznie, zwłaszcza ta czerwona. ;:oj ;:oj ;:oj
Pomimo, że ponad połowa róż wymarzła mi dwa lata temu nadal bardzo je uwielbiam, choć ostatnio traktuję je nieco po macoszemu. Ale nie wyobrażam sobie swego ogrodu bez róż :roll: choć czasem boleśnie się odwdzięczają za opiekę ;:306 ;:333
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Mandragora - Milenko widzę,że jesteś otwarta i szczera - to wspaniałe cechy charakteru. U nas dość dawno nie spotkałam jeża czyli chętnie bym wzięła.
Jasnoty kiedyś dość mocno mi się rozmnażały ale teraz mam konkretnie posadzone po 2 lub 3 sztuki razem, tworzą ładny dywan i nie widzę aby sprawiały kłopot z rozrastaniem.
Poza tym od czego są nożyce ???

JAKUCH - Jadziu takich jak Ty więcej ;:63
Ogród stał się bodźcem do pogłębiania wiedzy o faunie i florze.

judyta - Judytko miło,że przydałam się na coś.
Kosaciec bezbródkowy spodobał mi sie nie z kwiatów ale tych wysokich mieczowatych liści dlatego wzięłam kilka sadzonek od mojej znajomej z działki oczywiście bez nazwy dopiero tu na forum fachowcy określili z czym mam do czynienia.
Truskawki - odmiana Selva nie pasuje mi i z tego co czytam to wiele osób przejechało sie na niej. Miałam ja tylko przez 2 sezony. Smak rzecz gustu.
Moje truskawki powtarzające owocowanie pochodzą od znajomej , u której byłam ze 3 lata temu i pod koniec września objadłam sie nimi. Były smaczne więc od razu dostałam ze 3 sadzonki bo więcej nie było. Od tamtej pory je mam i bardzo sobie chwale - nazwy nie znam.
Smak w tej chwili podobny do obecnie owocującej Senga Sengana bo rosną obok siebie.
faktem jest,że późniejsze owocowanie a szczególnie w miesiącach o mniejszej ilości słońca daje owoce trochę mniej słodkie i pachnące bo wiadomo dlaczego...
Zapisuję i postaram się uzyskać jak najwięcej sadzonek - zostały mi 4 krzaczki bo 2 turkuć załatwił na cacy - zostały zgliszcza.

O tej porze kwitnie mnóstwo rożnych bylin i nie sposób wszystkie pokazać.
Lubie niebieski kolor na działce a że ostróżki kwitną w rożnych odcieniach niebieskiego więc rosną u mnie w kilku miejscach.
Fotografowanie ich jest wielkim kłopotem z racji rozmiarów i jeśli ujęcie z oddali to szczegułów brak. jeśli z bliska to bardzo zawężony widok - i tak źle i tak niedobrze... :;230

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Poniżej jakaś dziwna odmiana bo nawet kształt kwiatostanu ma inny.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dalszy ciąg fotek w roli głównej
naparstnice

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam wszystkich gości i zapraszam na kolejne wejścia do ogrodu.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Metrów do obsadzenia trochę się znajdzie :wink: Na razie ubolewam nad wcześniejszymi niewielkim opadami i mam zamiar wyjść do ogrodu, żeby trochę popielić. Zapowiada się ciepły dzień :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu, zawsze tak ciekawie opowiadasz i pokazujesz swoją działkową florę ;:180 Z żaby w wc rozbawiłaś mnie i zdjęcia w tatmtejszym przybytku tez świetne :D
Właśnie o tym samym pisałem niedawno, jak trudno jest zrobić dobre zdjęcia ostróżkom i innym kwiatom kolumnowym. Ty sobie świetnie poradziłaś z tym zadaniem!
Kropliki chcę pokazać, jak tylko zakwitnie ten najmniejszy i najmłodszy mój kroplik. Równie szybko jak piżmowy rośnie u mnie kroplik żółty (mimulus luteus). Część mojego ogrodu zamieniło się w strefę bagienną i kropliki świetnie się tam czują.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Christinkrysia ? tyle w okolicy jest bezpańskich kotów ? nie mogłyby te wredne komary zaopiekować się właśnie nimi, zamiast atakować ludzi? :;230 W domu pajęczyny zaczynają mi już przypominać mobile z komarami ? dobrze, że nie miałem nigdy pomysłu pozbywania się nasoszników, to przynajmniej coś trzebi to, co mi do środka wleci.

Poza tym ? ładne ostróżki i naparstnice, niemniej jednak najbardziej i tak zakochałem się w wonnicy piżmówce.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Witam Krysiu.Pięknie u Ciebie.Dużo ciekawych roślin, zwierzęta, woda.Już się Mnie nie pozbędziesz.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ostróżki piekne i dorodne. Moje z Twoich nasionek nawet też niezłe, ale już nie takie piękne ;:185
Białe naparstnice dla Ciebie się robią. Musze tylko zaznaczyć, które mają zielone, a które purpurowe plamki :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu :wit :wit Pięknie jak zawsze ;:108
Śliczne ostróżki i naparstnice ;:215 jakie wyrośnięte - chyba Cię przerosły ;:306
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ostróżki już powoli wycinam po kwitnieniu , może zakwitną ponownie :?: Naparstnice w tym roku u mnie jakoś słabowato.. byłam dzisiaj na targach były piękne nowe odmiany naparstnic ale się nie skusiłam ale oczy pocieszyłam ... :roll:
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Krysiu :wit ostróżki przepiękne, dorodne i takie zdrowiutkie. Wyglądają bajecznie!!!
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”