Rośliny z nasion owoców egzotycznych Cz. 2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
adam1008
100p
100p
Od: 13 cze 2012, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: owoce egzotyczne

Post »

Arbuzy ogólnie rosną jak szalone ,oby były nawadniane systematycznie. Tak z cytrusami tak jest że trzeba być cierpliwym. Obecna pogoda oczywiście sprzyja kiełkowaniu tych roślin, ale np czytałem gdzieś że na wzrost kumkwata ktośtam czekał 2 miesiące,także... cierpliwości:)
rose who grew from concrete
alviczka
50p
50p
Od: 5 lip 2012, o 20:03

Post »

Przykrycie butelką jest niemożliwe - sadzę nasionka w siewnikach 3x3. Ale, owe siewniki umieszczam w przykrytych pudełkach, więc też to stwarza im pewien mikroklimat.
adam1008
100p
100p

Post »

Opisywane mango we wcześniejszych stronach musiałem dziś przesadzić. Moje spostrzeżenia są naprawde ciekawe. Korzeń po miesiącu urósł całą doniczkę. Myślę że to samo za siebie mówi jak często trzeba zmieniać wielkość donicy dla swojego mango. Zobaczymy czy sie przyjmię ,wrzuciłem teraz je do specjalnej ziemi dla... cytrusów. Ale uważam że to i tak lepiej niż piasek czy ziemia uniwersalna ;)) Ciekawostka-Mango sprzed miesiąca się jeszcze nie otworzyło a temu sprzed tygodnia pięknie stoi :)
adam1008
100p
100p

Post »

Dzisiaj kupiłem 3 x0,5g nasion papai. Robi sie tłoczno w moim pokoju :D. Papaja to bylina , co mnie zaciekawiło. Hodował ktoś papaje?
alviczka
50p
50p

Post »

Nie hoduję, ale przyznam, że mnie ciekawi - od kiedy zobaczyłam:
Obrazek
Ma bardzo, bardzo ciekawe liście :D Trudno mi czasem rozróżnić mandarynki, cytrynki itp, a te są niezwykle oryginalne :D
adam1008
100p
100p

Post »

Taki biały nalot na nasionach to co to jest ? jakaś pleśn?
http://tropicjungle.blox.pl/html/131072 ... tml?614808

Tu na ostatnim zdjęciu nasion jest taki nalot
alviczka
50p
50p

Post »

Nie wiem, ale nie wygląda mi za bardzo na pleśń... wiele razy walczyłam z sytuacją nasiona + pleśń, i raczej wyglądało to trochę inaczej...
Może to taka osłonka, jak na cytrynie?
adam1008
100p
100p

Post »

Właśnie może nie trafiłem w gatunek, może jakiś pierwotniak:P? Czy bakteria? Takie przeźroczyste i postrzępione przy nowych nasionach i po podlaniu
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

adam1008 pisze:Dzisiaj kupiłem 3 x0,5g nasion papai. Robi sie tłoczno w moim pokoju :D. Papaja to bylina , co mnie zaciekawiło. Hodował ktoś papaje?
Ja próbuje nie wiem który już raz 5, 6 a może i 7. Ostatnią roślinkę przez swoją głupotę zabiłem. Jest ciężka w uprawie. Ponieważ lubi dużą wilgotność. Moja stała w butelce 5l i wtedy żyła. I niezbyt lubiły południowe okno lepiej im szło na zachodzie.
adam1008
100p
100p

Post »

w Butelce 5l? To co to wodna roślina:P? dzięki za sugestie. To nasłonecznienie niekoniecznie maksymalne?
alviczka
50p
50p

Post »

adam1008 pisze:Właśnie może nie trafiłem w gatunek, może jakiś pierwotniak:P? Czy bakteria? Takie przeźroczyste i postrzępione przy nowych nasionach i po podlaniu

To może spróbuj odrobiny zaprawy do nasion? Po tym, jak gniło mi wszystko, zwłaszcza na kokosie (bardzo złe doświadczenie z mini-szklarnią >.<), teraz już automatycznie używam tego do większości...
Chociaż, nadal nie wydaje mi się, by to była pleśń, czy inne zagrożenie.

Co do butelki to znany mi sposób wygląda tak, że wycina się w boku butelki takie drzwiczki. Dno wypełnia się odpowiednim podłożem i robi się w nim oczywiście dziurki rozżarzonym gwoździem lub igłą do rolad. Albo sadzi się tam roślinkę, która kiełkowała gdzieś indziej, albo sieje nasiona.
Można też nie robić dziurek, na dno wysypać keramzyt, zalać wodą, tak by lustro wody nie dotykało najwyższych kamyczków, i na tym postawić doniczkę.
Butelka zapewnia super mikroklimat.
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dokładnie tak jak poprzedniczka pisze. Butelkę 5l można kupić w doskoncie na B za grosze. Coś około 80 groszy za butelkę mineralnej wody. Ja przecinam butelkę na ok 10cm na dno keramzyt i na to doniczka.
adam1008
100p
100p

Post »

Też po obserwacjach diagnozuje że to nic groźnego :) Kiwi,Mango,Granaty,Cytryny pięknie rosną. Myśle że też upały sprzyjają :) :heja
alviczka
50p
50p

Post »

dzisiaj zauważyłam kiełki! wczoraj ich jeszcze nie było... :D
Dwa kiełki zauważyłam w siewniku z Cytrynkami Feminello/Lisbon (zmieszałam nasionka, więc nie wiadomo co wzeszło);
jeden zaś w Cytrynce Primofiore (selekcja Feminello). Jak uda mi się zrobić jakieś zdjęcie, to wrzucę... chociaż na razie wiele nie widać, kiełki mają wysokość 1,5-2cm max :D
nie wiem czy to upał czy nie, ale coś im sprzyja :D
O dziwo, pierwsze nasionka zasiałam prawie 2 tygodnie przed drugą partią...
adam1008
100p
100p

Post »

A skąd nasionka?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”