Aprilkowy las cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz.3

Post »

Buro i ponuro, nie wiem jakim cudem ma dziś dojść do 12 stopni u mnie. Rano były tylko 2 a i tak później wstałam bo Młody miał dwie lekcje odwołane. Mgła, że trudno do łazienki trafić ;:219

Marzenko, ismeny są z kapryśne. Nie można ich za głęboko sadzić bo nie kwitną. Ja mam dwie cebule, z których tylko jedna zakwitła. Też leżały w garażu bez piasku. Jak są twarde to ok, nie powinny przemarznąć. Wsadź je teraz do donicy albo od razu do gruntu. Z tego co pamiętam w zeszłym roku to sadziłam równo z liliami. Lilie miały już po pół metra jak ismena się obudziła. Może teraz też jeszcze wylezie, szkoda by było gdyby padła bo to bardzo egzotycznie wyglądający kwiat.
Agness, no patrz co to człowiek w pośpiechu wyczynia połykając co trzecie słowo. Doczytałam że masz ściany takie jak ja, ale zamiast niebieskiego wiśnię. Ale nie doczytałam że chodzi ci o tą szarą część. No to teraz mogę już sobie to wyobrazić. Takie połączenie też bardzo mi się podoba. Też lubię kontrasty i przekorę. Ja w innym stylu, nie nowoczesnym, chcę urządzić taras. Zrobić z niego taki niby pokoik z lekkim prowansalskim zacięciem. Ale jak tak się zastanawiam to też będzie nowocześnie a jedynie elementy będą stylowe, no i kolorystyka zbliżona. Ja jednak nowoczesnego stylu się nie wyzbędę. On jest dla mnie bazą.
Co do szycia to tak niezupełnie. Jestem domorosłą krawcową. Nigdy mnie nikt tego nie uczył. Samo jakoś wychodziło. Szyłam nawet spodnie a to podobno najtrudniejsze. Miałam masę Burd, choć nigdy nie skorzystałm z żadnego wykroju. Służyły mi jako inspiracja. Niestety parę lat temu ukradli mi je wszystkie razem z samochodem. Były przygotowane do przeprowadzki. Zresztą od wielu lat też mi się nie chce szyć. Szyję to co muszę a raczej naprawiam lub przerabiam. Tak dużo jest ciuchów że szkoda mi na to czasu. Taniej i szybciej można coś kupić.
Paryska, bardzo dziękuję, latarenki dostałam od M na Walentynki. No oczywiście, że sama sobie wybrałam :;230 Pewnie jakiś wątek wnętrzarski by się przydał, wymiana doświadczeń na tym polu też byłaby pewnie bardzo ciekawa. Choć ja z trudem wyrabiam się żeby tutaj zajrzeć, na nic innego nie ma już czasu. Ale Twoje komody widziałam i są cudne. Masz niesamowite zdolności i pomysły. Miałabyś na takim nowym wątku mnóstwo fanów ;:180 O ismenie pisałam wyżej u Marzenki. Posadź ją jak najszybciej do donicy lub do gruntu bo ona potrzebuje dużo czasu żeby ruszyć. Nie za głęboko. Powinna sobie poradzić.
Ewo, ja się nie mogę weekendu doczekać, choćby lało to ja będę w ogrodzie pracować. Jest szansa że śnieg u mnie też stopnieje bo pokazały się pierwsze plamy ściółki odkryte już. :heja :heja Kupiłam wczoraj prowizoryczny płotek dla Lykkefundów. Zanim będzie kostka i kamienny murek, muszę zrobić zabezpieczenie przed psami. Jeszcze tylko drewnochron i do przodu :tan
Gosiek, z Domo to robisz tak jak ja, tyle że nie siedzę na forum bo za słaby net i fotki się nie otwierają. Ja wtedy ściągam zdjęcia, wybieram nadające się i obrabiam. M pyta czy może przełączyć bo przecież nie oglądam a ja warczę że mam podzielną uwagę ;:134 Zasoby się trochę powiększyły bo z ostatniego zamówienia od p. Marka powstało 28 doniczek. Niestety już mi zabrakło a jeszcze 10 orlików zostało do posadzenia. Muszę przewrócić garaż do góry nogami, może jeszcze jakieś doniczki znajdę.

Ostatnie zamówienie, które właśnie posadziłam do donic to:
Tawułka Hyazinth
Brunnera Variegata
Przegorzan Veicht's
Funkia Fire&Ice
Płomyk Darwin Joice
Tojad Fisheri
Orlik Barlow Black
Orlik Biedermeier

Wczoraj zajrzałam do Praktik. obejrzeć pergole i kupiłam Floksy Blue cośtam. Muszę tam znów zajrzeć bo kto kupuje jedną roślinę ;:223 Muszę jeszcze conajmniej 4 kupić żeby była ładna kępa ;:170
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Joluś masz rację, co to za głupota wyjść z 1 kwiatkiem ;:306 ;:306
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć Jolu, życzę szybkiego piątku i udanego weekendu w ogrodzie :)
Ja wczoraj otworzyłam sezon i ryłam!
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Jolu miłego piąteczku i kolejnych udanych zakupów . ;:215 ;:304
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie deszczowo... ale bylo wiadomo, bo okna pomylam :twisted: Wiatr zawiewa, to moze przewieje te chmurzyska. Mialam dzisiaj zaczac sezon i rozgarnac kopce rozycom a tu takie kwiatki z deszczem i grzasko na rabatach bedzie buuu
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam takie urwanie głowy od wczoraj w robocie że nie mam czasu na Forum ;:145
Moniko, dziś to nadrobię :lol:
Aga, to mój ulubiony dzień więc szybko zleci, złaszcza że nie mam czasu na śniadanie, jem w biegu. Miłego ;:3
Rozalko, Tobie też udanych zakupów i niech piąteczek szybko minie tym co w robocie. A tym co w odgródkach niech będzie słoneczny i wystarczająco długi żeby zrobić zaplanowane ale żeby nie paść na nosy ;:306
Julek, u mnie też się chmurzy. Ale okien nie myłam, na święta też nie bo byłam chora, parę godzin jestem do przodu ;:333 Kopce może lepiej rozgarniać jak nie ma piekącego słonka? Nie masz gustownych gumiaczków? Może błotko Cię nie wciągnie. Nie wierzę że odpuścisz :;230

Biegnę dalej, bo chcę jak najszybciej wyjść z kamieniołomów do innych ciężkich prac ;:134
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

No wlasnie w tym jest ambaras, ze na rabaty jak jest miekko wchodzic nie moge, bo szyszki wciskam w ziemie i pozniej dodatkowo musze wygrabiac. Tak ze sobie na razie odpuszcze.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No fakt, zapomniałam Julek o tych Twoich szuszuniach ;:124 No to trudno, zrobisz tylko tam gdzie sięgniesz ale Ci współczuję bo mnie by rozniosło ;:131

Ponieważ czekam na spotkanie i nie chce mi się już rozpraszać czym innym to trochę wspominkowych, bo przez weekend to pewnie nie będzie czasu tu zajrzeć: WRZESIEŃ
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Piękne wspominkowe zdjęcia, normalnie jakbym ich wcześniej nie widziała. A wiewiórki to już Twój znak firmowy chyba? Też muszę upolować swoje, ale jak one są, to ja bez aparatu, a jak z aparatem to ich nie ma i weź tu człowieku bądź mądry.
Miłego weekendu :wit
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Wiewiórka najładniejsza ;:306 ;:306
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Aprilku,witaj,ogród w lesie,niesamowite wrażenie ,po prostu pięknie,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jolu, ty nawet nie wiesz, jak mi jest głupio :oops: Miałam cię właśnie pytać, kiedy zamierzasz otworzyć wątek, a tu jakoś gdzieś u kogoś będąc, zauważyłam twój wpis i jakieś mikroskopijne litereczki w twojej stopce. Pomyślałam, że muszę to sprawdzić, bo coś mi się nie zgadzało. I masz ci los, patrzę, a tutaj już 12 strona. Obejrzałam więc hurtem klimatyczny leśny ogród. Pomyśłałam sobie, że chyba masz nowy aparat, bo zdjęcia jakby inne, takie dojrzalsze i bardziej klarowne. No i cóż, jestem tu obecna i cieszę się, że znowu jesteś na swoim miejscu ;:196
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Słońcem to się już chyba nacieszyłam-chmury je zakryły. Nie wiem, czy w czasie deszczu będę miała chęć wyjść do ogrodu, żeby coś robić :?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nie wiem dlaczego, ale ostatnio u mnie piątki to jedne z najgorszych dni w pracy. Tyle zajęć, że nie wiem w co ręce włożyć.
Popracowałaś w ogródku dzisiaj?
A jeśli chodzi o roślinki od p. M. to jeśli masz takie długie donice na balkonowe kwiaty to posadź w nie. Ja tak zrobiłam. Przecież długo w nich nie będą siedziały tylko do momentu przygotowania miejsca, a to już niedługo :D
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przez weekend byłam pozbawiona sprzętu komputerowego i foto. Za to łopata i grabie jak najbardziej były w użyciu ;:306 Wywiozłam 10 taczek śmieci i zabezpieczeń sosnowych z rabat. Poprzycinałam co się dało: cisy, pięciorniki, część thuj, wrzosy, trawy, hortensje. Hortensji patyczki powkładałam w ziemię. Ciekawe czy uda mi się coś ukorzenić. Byłoby fajnie.

Mam pytanie do znających się na lawendzie, czy teraz też trzeba przycinać?

Wiosna w ogrodzie jest obecna w postaci czosnków, tulipanów, rozchodników. Nawet przetaczniki zaczęły wyłazić.

Marzenko, zdjęć mam mało, kiepskiej jakości bo nie umiałam obchodzić się z aparatem. A wiewiórki są moje własne. Mają na działce trzy gniazda, ciągle skaczą nad głowami i brudzą łupinkami z szyszek tarasy ;:333 Też rzadko mam chwilę by na nie zapolować z aparatem.
Niunia, tak wiewiórkę to sobie chyba wstawię jako avatarek ;:173
Koziorożec/Marto, witaj. Ostatnio prześledziłam cały Twój ogród i nie mogę ciągle wyjść z podziwu. Feria barw, magia i te plamy kolorystyczne. Dla mnie bomba. Zwłaszcza że ja w lesie nie mogę sobie pozwolić na takie bylinki. Brak słońca wyraźnie ogranicza moje zapędy.
Wando, nie martw się. Ja po dłuższej przerwie na forum też do wielu ogrodów trafiam z opóźnieniem. Dawno mnie nie było to i nawyku do zaglądania brak. Ale bardzo mi miło że znów zaglądasz ;:196
Aparat ciągle ten sam, ale trochę więcej się go naumiałam. Nie mam instrukcji i tak na czuja robię. Cykam wszystko na manualu i czasem lepiej, czasem gorzej. Muszę w necie znaleźć jakieś wskazówki ale ciągle brak czasu. Niemniej bardzo dziękuję za dobre słowo, może mnie zmotywuje do działania ;:180 A może wpadnę kiedyś do Ciebie na naukę :D
Cześć Ewcia, ja sobie obiecałam że ani deszcz ani grad mnie z ogrodu nie wygoni. Ale jak zaczęło trzaskać to psy przybiegły do mnie do ogrodu i zaciągnęły mnie za rękaw do domu bo się bały ;:306 ;:306 Pewnie nie do końca chodziło im o moje bezpieczeństwo ale raczej żeby ktoś im drzwi otworzył ;:224
Margo, udało mi się roślinki poupychać. Trochę tłoku niektóre mają ale i tak większość szaleje. Niestety kilka pokryło mi się lekko pleśnią jak posadziłam ;:174 nie wiem dlaczego. Na wszelki wypadek spryskałam Score przy okazji, jak robiłam oprysk strzyżonych. Wiem że lepszy byłby Previcur, bo on jest łagodniejszy dla młodych sadzonek ale nie miałam w domu. Miłego tygodnia, oby szybko minął i znów był weekend :tan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”