Ogród 100 róż

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród 100 róż

Post »

Aniu, muszę koniecznie wpisac się w Twoim wątku. Mimo, że wkleiłaś mało zdjęć ogólnych to juz wiem, że to bedzie jeden z moich ulubionych ogrodów. Jest bardzo elegancki, a zarazem taki swojski. Uwielbiam taki klimat.
A teraz o różach
Miałam Szekspira. Niestety chyba nie przetrwa zimy. Czytałam Wasze dyskusje na temat zachowania róż w różnych ogrodach. I mam na ten temat swoje przemyślenia. Wydaje mi się, że Maja po części ma rację, że zachowanie róży zalezy od podkładki. A to ma z kolei związek z zimowaniem. Jeśli róża podmarźnie zaczyna łapać choroby. Przynajmniej u mnie zauważyłam taką zależność. Tak stało się z Szekspirem. On najbardziej oberwał w zeszłym roku. Rósl, ale ledwo. Myślę, że tej zimy już nie przetrwa. Innym przykładem jest moja nn. Do tej pory była to jedna z najzdrowszych róż w ogrodzie. Po zeszłorocznej zimie zaczęła łapać plamistość. Może to, że korzonki podmarzną, są słabsze, nie mają siły transportować odpowiedniej ilości pożywienia i wody powodują osłabienie całego krzaczka i większą podatność na choroby?
Zastanawiam się nad Twoim Lions Rose. Mój jakoś wygląda inaczej. Jest bardziej kremowy. Twój wpada w róż.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Dziewczyny napisałam że Andre Le Notre lubi półcień ale w słońcu jest również piękny tylko jego środek jest nieco jaśniejszy. Kwitnie jednak kilka krotnie więc na pewno późniejszym latem i jesienią będziecie mieć okazję to zobaczyć.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

O matko ;:oj
Ania, masz Innocencię ;:oj ;:oj ;:oj
W tym roku miałam myśl, żeby zamiast Pastelli zrobić z niej szpalerek...ale są pastellki...w sumie nie żałuję....
Jak wygląda krzew Innocencii? Nie daje mi to spokoju....
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Witam Małgosiu! Zapraszam, kiedy tylko będziesz miała na te odwiedziny ochotę :)

Cieszę się Gosiu, że Ci się spodobało. Słuchaj, może tego Williama nie spisuj jeszcze na straty. Zima wszędzie była taka łagodna; jeśli nie padł, to może na wiosnę się wykaraska? Z drugiej strony, jeśli róża jest słabowita, ja z reguły niestety nie mam sentymentów i po prostu się jej pozbywam... Oczywiście zgadzam się z Tobą w kwestii podkładki ? to przecież może być jedna z przyczyn.
Lions Rose potrafi przybierać różne kolorki, ale najczęściej oczywiście jest kremowo-biały, choć najciekawszy ma początek ? z morelowo-miodowym środkiem.

Lions Rose
Obrazek

Danusiu, :wink:

Justi, dokonałaś słusznego wyboru, jak sądzę. Innocencia ma niewielkie urocze kwiaty, które jednak bardzo szybko przekwitają (zupełnie nie po niemiecku :;230 ). Krzew dorasta do ok. 50 cm.
Zdjęcia poniżej pochodzą z lipca.

Innocencia
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ta Innocencia ma kwiatuszki podobne do White Cover , lubię takie niewinne maluszki. ;:173
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko pewnie lepiej by jej było w większej grupie siostrzyczek, bo sama jest trochę zagubiona, dlatego szykuję jej nowe miejsce.

Poniżej prezentowana ostatnio rabatka, inne ujęcie. Tam też planuję na wiosnę zmiany, choć chyba najmniejsze. Białej jeżówce i piwonii (dalszy plan) już dziękuję. W tym miejscu chcę umieścić 3 nowe róże.

Obrazek

I parę innych fotek:
Kosmos
Obrazek

Lady Salisbury
Obrazek

Pastella
Obrazek

St Cecilia
Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Lady Salisbury śliczny bladawiec ;:108 Czemu jezówki Aniu chcesz usunąć? Pięknie tam wyglądają ;:224
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

I ja chciałabym dołożyć kilka słów zachwytu nad Lady S. Pięknie uformowany kwiat, z pofalowanymi płatkami w słodkim kolorze ... ;:173 . Prześliczna !!!
Jak się sprawuje u Ciebie ta róża, Aniu?

No i również zapytam, czemu chcesz pozbyć się białej piwonii???
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania, Monika , jeżówka i piwonia zostaną przeprowadzone w inne miejsca. Muszę gdzieś "upchnąć" te swoje nowe nabytki. Mam nadzieję, że będzie ładniej :wink: .
Lady Salisbury ma rzeczywiście bardzo atrakcyjny, duży kwiat. Wypuściła dość długie, pokładające się pędy. W drugiej połowie lata chwyciła trochę czarnej plamistości. Liczę na to, że w tym roku to już będzie tylko lepiej ...
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Jak ja Cię dobrze rozumiem, też niektórym bylinom mówię że im dziękuję ;:306 i albo dostają inne miejscówki w moim ogrodzie albo wędrują do innego. ;:173
Awatar użytkownika
anasstasia
500p
500p
Od: 27 sty 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit What a beautiful garden. I love your roses.

:wit Co za piękny ogród. Kocham twoje róże.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=59&t=62905" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 29&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie, niestety zimowo.

Maju, ja nie tylko z bylinami tak biegam po ogrodzie. Co roku tachamy wielkie iglaki (co niektórzy mają już tego dosyć :;230 ). W tym roku czeka mnie wykopywanie krzewów, które mają więcej niż pięć lat. To dopiero będzie zadanie, ale czego się nie robi dla swoich pupilek :wink: .

Anasstasia :wit .

Dla ocieplenia klimatu parę letnich fotek:

Obrazek

Claire Austin
Obrazek

Cottage Rose, jeżówka i William
Obrazek

Novalis
Obrazek

Eifelzauber
Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Cześć Aniu,
przyjemnie mi się zrobiło po obejrzeniu pięknych różyczek. ;:168 Dzięki Tobie, jak nic polubię Koredeski :;230
Co do wysadzania, przesadzania mam tak samo jak Ty, każda roślina w ogrodzie musi mieć swoje miejsce :;230,
a są i takie, których musimy się zwyczajnie pozbyć. Współczuję wykopywania krzewów.
U mnie też biało z lekkim mrozem. ;:303

Muszę podpytać o Claire, mam ją upatrzona, ale tak na prawdę nie wiele o niej wiem. Napisz proszę coś o niej i gdzie ją kupiłaś? ;:108
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

danutab pisze:Dziewczyny napisałam że Andre Le Notre lubi półcień ale w słońcu jest również piękny tylko jego środek jest nieco jaśniejszy. Kwitnie jednak kilka krotnie więc na pewno późniejszym latem i jesienią będziecie mieć okazję to zobaczyć.

Danusiu masz zamknięty wątek, dziękuję Ci za tyle informacji.
Teraz dużo lepiej jest mi dobrać jej miejsce. ;:196
Ania, a Twoja w jakim miejscu rośnie. ;:173
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Maju :wit
A jeszcze ich nie polubiłaś ? :D
Najdziwniejsze jest to, że tej ciężkiej roboty nie możemy się doczekać... :;230
Maju, Claire A. kupiłam w Rosarium. Moje jedyne zastrzeżenie generalnie do większości austinek jest takie, że za szybko przekwitają, ale wszystkie są tak piękne, że przymykamy na to oko. Claire A. właśnie taka jest. Trudno ją też pomylić z inną odmianą. Fajnie się komponuje z innymi różami. Dosyć dobrze sobie radziła jeśli chodzi o wzrost, więc myślę że te swoje 1,20m w tym roku z łatwością osiągnie. Ma też dosyć sztywne pędy, co u angielek jest cenne.
Andre le Notre rośnie na stanowisku nasłonecznionym od ok. 12.

Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”