Kiedy siać pomidory??

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kiedy siać pomidory??

Post »

Niektóre koktajlowe tak się zachowują. Są niczym chwasty.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wysiałem dziś pomidory w sumie 15 odmian oj świerzbiły mnie łapki co by wcześniej to zrobić ale udało się powstrzymać, tak późno bo dopiero po 20 maja będę mógł je wysadzić do gruntu, i tez jeszcze się zastanawiam czy nie za wcześnie, co myślicie?
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
sylwia75
100p
100p
Od: 19 lut 2012, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

selli7 też miałam taki przypadek i powiem szczerze,że szlag mnie trafił.Pomyślałam sobie że dupa ze mnie,a nie ogrodnik skoro samosiejki sobie rosną w najlepsze kiedy ja chucham-dmucham i co rok zaraza :?

santana51 ja ze względu na niezwykle małą ilość słońca i zalegające pół metra śniegu za oknem w tym roku siać będę po 1.IV i podobnie jak ty po 20 V do gruntu-tak,że cała przyjemność siania i pikowania przed nami ;:131
Pozdrawiam Sylwia
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pierwszą część odmian, o których byłam pewna, że są wegetatywne (37 Kozuli) oraz te które o to podejrzewałam ;:204 położyłam na mokrych wacikach do podkiełkowania 24 marca po południu (po uprzednim 30 min. odkażaniu w roztworze nadmanganianu potasu).
26 marca część z nich wypuściła kiełki, więc posiałam je do ziemi i znowu na grzejnik. Część odmian dopiero wczoraj pokazała kły więc te zostały posiane 27.03.
Dzisiaj 28 marca te z pierwszej tury pokazały grzbieciki więc zdjęłam folię i przestawiłam na okno. Tak więc zajęło im to 4,5 dnia od wysiewu do skiełkowania :heja .
Opisałam to, żeby pokazać, że taki sposób pozyskiwania siewek jest bardzo szybki i skuteczny ;:108 , ale trzeba go kontrolować co najmniej dwa razy dziennie, bo inaczej: kiełki są za długie i wrosną w wacik a przy wyjmowaniu ułamią się, przegapi się moment wykiełkowania i siewki w ciemności wyciągną się.
No a pozostałe nasionka, generatywne na pewno lub prawdopodobnie, będę kiełkowała od 1 kwietnia ;:65
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p

Post »

Ja wysiałem tradycyjnie do ziemi wszystkie 15 odmian jak leci, nie kumam zresztą tych wegetatywnych czy tam generatywnych, tak więc czy plony będą na maxa czy mniejsze to mniej istotne, ważne żeby były i żeby ich choroba nie dopadła.
  • Pozdrawiam Jurek
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

santana51 pisze: nie kumam zresztą tych wegetatywnych czy tam generatywnych
Warto poczytać tym bardziej że nie ma tego wiele http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... egetatywne
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zasada niby prosta, ale amatorowi trudno jest niekiedy określić które są które. Bawole serca są generatywne, sakiewkowate - być może, Kozula opisała kilka wegetatywnych, a cała reszta to tylko można się domyślać, zwłaszcza jak uprawia się pod chmurką ;:131 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p

Post »

Ja tylko pod chmurką ale i tak jak będę wiedział co jest co to trudnosć z przewiezieniem bo nie zawsze jest możliwość i inne przeciwności jak się ma działkę dalej.
Tak że ja pozostanę tradycjonalistą z musu a i częściowo z lenistwa ;:224
  • Pozdrawiam Jurek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”