Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV
Krysiu a masz żółtego dzielżana?, bo ja mam i chętnie zamienię się na czerwonego, rdzawego też mam , więc chętna jestem 

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ano sezon we Francji dużo dłuższy... Nigdy nie zapomnę chociażby nasturcji, która nieprzerwanie mi kwitła od maja 2011 do lutego 2012. Podobnie było z lwią paszczą tylko że rok wcześniej...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Krysiu Twoje dalie kołnierzykowe są piękne, chyba w przyszłym sezonie i one u mnie zagoszczą. Ja też po roku wykopuję karpy i w przyszłym sezonie sadzę. Trzymam je tylko dwa sezony, bo wg mnie się wyradzają i rosną za wysoko.
Nie wiedziałam, że masz czerwonego dzielżana, jak będziesz miała nadwyżkę sadzonek to ja spokojnie i grzecznie ustawiam się w kolejce, szukaj coś u mnie.
Wczoraj do ogrodu przytachałam dwie karpy rdzawego dzielżana, nie mogłam patrzeć jak u sąsiadki się marnują zarosnięte trawskiem. Posadziłam koło brazowego płotu sąsiada, już oczami wyobrażni widzę piękne widoki.
Nie wiedziałam, że masz czerwonego dzielżana, jak będziesz miała nadwyżkę sadzonek to ja spokojnie i grzecznie ustawiam się w kolejce, szukaj coś u mnie.
Wczoraj do ogrodu przytachałam dwie karpy rdzawego dzielżana, nie mogłam patrzeć jak u sąsiadki się marnują zarosnięte trawskiem. Posadziłam koło brazowego płotu sąsiada, już oczami wyobrażni widzę piękne widoki.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Piękne te dzielżany i dalia jeleniorożna, jak ją trafnie nazwałaś i ta fioletowa za dzielżanem
- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

wpadłem z rewizytą. Ładny ogród i piękne dalie

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Jak dobrze, że jeszcze tyle kwiatów kwitnie
Dzielżany cudne i te dalie... 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- szyszunia
- 1000p
- Od: 4 lis 2009, o 13:38
Krysiu miałaś kiedyś mączlika na roślinach bo mi zaatakowały fuksje i od lata nie mogę się pozbyć tego dziadostwa. 

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Krysiu, to ja chyba miałem titonię na paszę dla zwierząt
To było monstrualne krzaczysko i nawet cieszyłem się, że tylko jedna siewka wykiełkowała. Jeśli będziesz miała nadwyżkę nasion titonii, to poproszę. Teraz największą roślinę jednoroczną mam nikandrę i nachyłka hiszpańskiego. Te na szczęście rozsiewają się same.
Dzielżany super

Dzielżany super

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Krysiu,czy te piekne dalie u ciebie jeszcze kwitną?Ja nie mam prawie nic kweitnącego wszystko poszło po pięciostopniowym mrozie.
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Krysiu jeśli chcesz zobaczyć tę żółtą chryzantemę, o którą pytałaś u Bożenki, kuknij do mnie str. 20 

Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Krysiu, ależ ja już dawno nie mówię nigdy
, zdjęcia które pokazujesz są urocze, pięknie Ci wyszły zbliżenia dali, nazwę czerwonej oczywiście zapisałam, dzięki
. Szczypawice w daliach, normalnie masakra, dobrze, że u mnie ich nie ma, bo też ich nie cierpię. A swoją drogą miałam kiedyś je w aksamitkach, co prawda na innej działce, ale nigdy już się to nie powtórzyło, więc z tymi daliami mogło być podobnie. Czekam jeszcze, aż zakwitną następne chryzantemy od Ciebie, pączusie mają ładne, mam nadzieję, że dadzą radę.

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Moje dzielżany chyba bardziej żółte, stara odmiana. Znalazłam żółtą chryzantemę
Jedna sadzonka zakwitła przy rdzawej, więc mam aż 5 odmian 

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witajcie kochani goście - długo mnie tu nie było i ogólnie wszędzie mam zaległości związane z Forum i waszymi ogrodami.
Jesienne prace porządkowe zaczęte, potem nieplanowana tygodniowa opieka przerwała dalszy ciąg i dopiero dziś tak na ostro było ze 4 godziny. Oby pogoda jeszcze przez tydzień dopisała to może tak ogólnie ogarniemy.
iwona0042 - Iwonko mam juz żółtego Dzielżana z żółtym środeczkiem. teraz przydałby się z ciemnym (brązowym) może masz taki ?
Locutus - Loki ot widzisz - teraz już wiem dlaczego zmieniłeś adres ...
Wszystko z miłości do przyrody...
korzo_m - Dorotko dziękuje za podpowiedź w temacie dalii z siewu.
Każde doświadczenie przekazane innej osobie jest wartościowe - po co tracić sezon prawda?
Wiosna dostałam od Halinki (hala67) tego czerwonego Dzielżana i źle zrobiłem dzieląc go na 2 części - jakoś mnie przyćmiło bo zawsze staram się nawet te duże kępy sadzić razem aby był efekt.
No cóż - postaram się im dogadzać aby szybko sie rozrosły choć one to nie to co Astry jesienne
- te to daja odrosty szczególnie nowobelgijskie.
JAKUCH - Jadziu dziekuje w imieniu kwiatów
[Kriss1515 - Krystianie miło mi - zapraszam częściej.
takasobie - Miłko jakoś tak w myślach wracam do dawnych wspomnień i stąd powrót do Dzielżanów i innych a było tego sporo w rodzinnym ogrodzie.
Mam kolorowe wspomnienia Dzięki niemu.
szyszunia - Iwonko nie miałąm nigdy mączlika i niech tak zostanie.
Na naszym Forum jest dość obszernie temat walki z nim opisany - zajrzyj tam.
JacekP - Jacku z Titonia może i tak było. Kwiaty obu odmian na fotkach bardzo podobne ale roślina rożni się wielkością i kształtem liści.
Jak dla mnie bardzo dekoracyjne , na szczycie normalny kształt a z wiekiem zmieniały się jak widać po lewej stronie na tym jednym.

Oczywiście,że zebrałam więcej nasionek i na pewno dla Ciebie starczy. Przypomnij w odpowiednim czasie.
Pisząc o wysokich wymieniasz nikandrę i nachyłka hiszpańskiego - kurcze nie znam - muszę pogoglować za nimi ...
malgocha1960 - Małgosiu przykro mi było ścinać kwiaty , które do tej pory stoją w wazonach w domu i na działce w pojemnikach.
Wykopki zaczęliśmy 8.X - taki dzień sie pamięta....
Niby nadal kolorowo na działce ale dali brak mi bardzo. mam dużo Chryzantem w rożnych miejscach i nawet ostatnio zakwitła mi nowa odmiana więc jest na co popatrzeć.
imwsz - Ilonko dziękuję. Byłam - widziałam, jest śliczna i taka by sie przydała do kolekcji.
Niedawno zakwitła mi taka odmiana - pąki czerwone , potem niewielkie kwiatuszki i w kolejnej fazie zaczynają sie przebarwiać i powiększać aż do momentu kiedy staną sie całkowicie zółte z atlasowym połyskiem.

ilona2715 - Ilonko ja też szczypawek nie lubię i szczerze mówiąc nie widac ich u nas - całe szczęście.
Za to takich ananasów już kilka spotkałam - wyglądają jak sztuczne plastykowe ...

To gąsienice nocnego motyla .
Samice składają jaja w szczelinach kory.informacje podają,że dorosłe gąsienice wydzielają silny kwaśny zapach, przypominający ocet. Dzięki temu już z pewnej odległości można wyczuć, że drzewo jest zaatakowane. Gąsienice żyją w pniach drzew owocowych i liściastych, ich rozwój trwa 2 ? 4 lat. Gąsienice atakują przede wszystkim: wierzbę, topolę, lipę, brzozę, dąb, jabłoń i gruszę. Za płotem mamy dużo wierzb i pewnie stąd te wstrętne duże gąsienice. W tym roku jest ich więcej niż zwykle.
Czasami w krzyżówkach jest takie hasło do rozwiazania DRZEWOJAD i to właśnie o nią chodzi .
Na ponizszej stronie fotka dorosłego motyla i wiecej informacji na jego temat - zapraszam do poczytania bo w naszej profesji to nigdy nie wiadomo co i kiedy sie przyda a że przyda to na 200% jestem pewna.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Trociniarka_czerwica
Wpadnę zobaczyć jak się mają Twoje ( moje) Chryzantemy.
Pozdrawiam
ewamaj66 - Ewciu brawo !!!
Jak Chryzantemy rosną dość blisko siebie i podbieram sadzonki to może tak się zdążyć,że zamiast np 2 sadzonek jednakowej odmiany mogą się trafić 2 rożne ...
itd
I jest miła niespodzianka.
Jesienne prace porządkowe zaczęte, potem nieplanowana tygodniowa opieka przerwała dalszy ciąg i dopiero dziś tak na ostro było ze 4 godziny. Oby pogoda jeszcze przez tydzień dopisała to może tak ogólnie ogarniemy.
iwona0042 - Iwonko mam juz żółtego Dzielżana z żółtym środeczkiem. teraz przydałby się z ciemnym (brązowym) może masz taki ?
Locutus - Loki ot widzisz - teraz już wiem dlaczego zmieniłeś adres ...

korzo_m - Dorotko dziękuje za podpowiedź w temacie dalii z siewu.
Każde doświadczenie przekazane innej osobie jest wartościowe - po co tracić sezon prawda?
Wiosna dostałam od Halinki (hala67) tego czerwonego Dzielżana i źle zrobiłem dzieląc go na 2 części - jakoś mnie przyćmiło bo zawsze staram się nawet te duże kępy sadzić razem aby był efekt.
No cóż - postaram się im dogadzać aby szybko sie rozrosły choć one to nie to co Astry jesienne
- te to daja odrosty szczególnie nowobelgijskie.
JAKUCH - Jadziu dziekuje w imieniu kwiatów

[Kriss1515 - Krystianie miło mi - zapraszam częściej.
takasobie - Miłko jakoś tak w myślach wracam do dawnych wspomnień i stąd powrót do Dzielżanów i innych a było tego sporo w rodzinnym ogrodzie.
Mam kolorowe wspomnienia Dzięki niemu.
szyszunia - Iwonko nie miałąm nigdy mączlika i niech tak zostanie.
Na naszym Forum jest dość obszernie temat walki z nim opisany - zajrzyj tam.
JacekP - Jacku z Titonia może i tak było. Kwiaty obu odmian na fotkach bardzo podobne ale roślina rożni się wielkością i kształtem liści.
Jak dla mnie bardzo dekoracyjne , na szczycie normalny kształt a z wiekiem zmieniały się jak widać po lewej stronie na tym jednym.
Oczywiście,że zebrałam więcej nasionek i na pewno dla Ciebie starczy. Przypomnij w odpowiednim czasie.
Pisząc o wysokich wymieniasz nikandrę i nachyłka hiszpańskiego - kurcze nie znam - muszę pogoglować za nimi ...

malgocha1960 - Małgosiu przykro mi było ścinać kwiaty , które do tej pory stoją w wazonach w domu i na działce w pojemnikach.
Wykopki zaczęliśmy 8.X - taki dzień sie pamięta....

Niby nadal kolorowo na działce ale dali brak mi bardzo. mam dużo Chryzantem w rożnych miejscach i nawet ostatnio zakwitła mi nowa odmiana więc jest na co popatrzeć.
imwsz - Ilonko dziękuję. Byłam - widziałam, jest śliczna i taka by sie przydała do kolekcji.
Niedawno zakwitła mi taka odmiana - pąki czerwone , potem niewielkie kwiatuszki i w kolejnej fazie zaczynają sie przebarwiać i powiększać aż do momentu kiedy staną sie całkowicie zółte z atlasowym połyskiem.
ilona2715 - Ilonko ja też szczypawek nie lubię i szczerze mówiąc nie widac ich u nas - całe szczęście.
Za to takich ananasów już kilka spotkałam - wyglądają jak sztuczne plastykowe ...
To gąsienice nocnego motyla .
Samice składają jaja w szczelinach kory.informacje podają,że dorosłe gąsienice wydzielają silny kwaśny zapach, przypominający ocet. Dzięki temu już z pewnej odległości można wyczuć, że drzewo jest zaatakowane. Gąsienice żyją w pniach drzew owocowych i liściastych, ich rozwój trwa 2 ? 4 lat. Gąsienice atakują przede wszystkim: wierzbę, topolę, lipę, brzozę, dąb, jabłoń i gruszę. Za płotem mamy dużo wierzb i pewnie stąd te wstrętne duże gąsienice. W tym roku jest ich więcej niż zwykle.
Czasami w krzyżówkach jest takie hasło do rozwiazania DRZEWOJAD i to właśnie o nią chodzi .
Na ponizszej stronie fotka dorosłego motyla i wiecej informacji na jego temat - zapraszam do poczytania bo w naszej profesji to nigdy nie wiadomo co i kiedy sie przyda a że przyda to na 200% jestem pewna.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Trociniarka_czerwica
Wpadnę zobaczyć jak się mają Twoje ( moje) Chryzantemy.
Pozdrawiam
ewamaj66 - Ewciu brawo !!!
Jak Chryzantemy rosną dość blisko siebie i podbieram sadzonki to może tak się zdążyć,że zamiast np 2 sadzonek jednakowej odmiany mogą się trafić 2 rożne ...

I jest miła niespodzianka.
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Bardzo lubię do Ciebie wstępować. Zawsze się czegoś ciekawego dowiem... Uwielbiam to połączenie - ogród i jego mieszkańcy (choć nie awsze mile widziani)!
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Że adres ? z polskiego na francuski ? zmieniłem z miłości, to i owszem. Ale nie do przyrody, lecz do kobiety ? która obecnie jest od sześciu lat moją żoną. ;-) W tamtych czasach jeszcze nawet nie podejrzewałem, że ogrodnictwo mnie wciągnie. W sumie wszystko zaczęło się w 2008. roku, gdy żona stwierdziła, że jakoś tak łyso mamy na balkonie i że warto by ten stan rzeczy zmienić. Kupiliśmy podczas pobytu w Polsce zawieszki na skrzynki i nasiona, skrzynki i ziemię kupiliśmy już na miejscu ? i zaczęliśmy zabawę wiosną 2009. I wciągnęło mnie to bez reszty ? i tak oto odkryłem kolejną rzecz, która stała się prawdziwą pasją w moim życiu.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI