Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Post »

Krysiu a masz żółtego dzielżana?, bo ja mam i chętnie zamienię się na czerwonego, rdzawego też mam , więc chętna jestem :wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ano sezon we Francji dużo dłuższy... Nigdy nie zapomnę chociażby nasturcji, która nieprzerwanie mi kwitła od maja 2011 do lutego 2012. Podobnie było z lwią paszczą tylko że rok wcześniej...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Krysiu Twoje dalie kołnierzykowe są piękne, chyba w przyszłym sezonie i one u mnie zagoszczą. Ja też po roku wykopuję karpy i w przyszłym sezonie sadzę. Trzymam je tylko dwa sezony, bo wg mnie się wyradzają i rosną za wysoko.
Nie wiedziałam, że masz czerwonego dzielżana, jak będziesz miała nadwyżkę sadzonek to ja spokojnie i grzecznie ustawiam się w kolejce, szukaj coś u mnie.
Wczoraj do ogrodu przytachałam dwie karpy rdzawego dzielżana, nie mogłam patrzeć jak u sąsiadki się marnują zarosnięte trawskiem. Posadziłam koło brazowego płotu sąsiada, już oczami wyobrażni widzę piękne widoki.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Piękne te dzielżany i dalia jeleniorożna, jak ją trafnie nazwałaś i ta fioletowa za dzielżanem
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit

wpadłem z rewizytą. Ładny ogród i piękne dalie ;:138
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jak dobrze, że jeszcze tyle kwiatów kwitnie :heja Dzielżany cudne i te dalie... ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Krysiu miałaś kiedyś mączlika na roślinach bo mi zaatakowały fuksje i od lata nie mogę się pozbyć tego dziadostwa. ;:14
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu, to ja chyba miałem titonię na paszę dla zwierząt :;230 To było monstrualne krzaczysko i nawet cieszyłem się, że tylko jedna siewka wykiełkowała. Jeśli będziesz miała nadwyżkę nasion titonii, to poproszę. Teraz największą roślinę jednoroczną mam nikandrę i nachyłka hiszpańskiego. Te na szczęście rozsiewają się same.
Dzielżany super :!:
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Krysiu,czy te piekne dalie u ciebie jeszcze kwitną?Ja nie mam prawie nic kweitnącego wszystko poszło po pięciostopniowym mrozie.
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Krysiu jeśli chcesz zobaczyć tę żółtą chryzantemę, o którą pytałaś u Bożenki, kuknij do mnie str. 20 :wink:
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Krysiu, ależ ja już dawno nie mówię nigdy :;230, zdjęcia które pokazujesz są urocze, pięknie Ci wyszły zbliżenia dali, nazwę czerwonej oczywiście zapisałam, dzięki ;:196. Szczypawice w daliach, normalnie masakra, dobrze, że u mnie ich nie ma, bo też ich nie cierpię. A swoją drogą miałam kiedyś je w aksamitkach, co prawda na innej działce, ale nigdy już się to nie powtórzyło, więc z tymi daliami mogło być podobnie. Czekam jeszcze, aż zakwitną następne chryzantemy od Ciebie, pączusie mają ładne, mam nadzieję, że dadzą radę.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Moje dzielżany chyba bardziej żółte, stara odmiana. Znalazłam żółtą chryzantemę :D Jedna sadzonka zakwitła przy rdzawej, więc mam aż 5 odmian :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witajcie kochani goście - długo mnie tu nie było i ogólnie wszędzie mam zaległości związane z Forum i waszymi ogrodami.
Jesienne prace porządkowe zaczęte, potem nieplanowana tygodniowa opieka przerwała dalszy ciąg i dopiero dziś tak na ostro było ze 4 godziny. Oby pogoda jeszcze przez tydzień dopisała to może tak ogólnie ogarniemy.
iwona0042 - Iwonko mam juz żółtego Dzielżana z żółtym środeczkiem. teraz przydałby się z ciemnym (brązowym) może masz taki ?

Locutus - Loki ot widzisz - teraz już wiem dlaczego zmieniłeś adres ... :;230 Wszystko z miłości do przyrody...

korzo_m - Dorotko dziękuje za podpowiedź w temacie dalii z siewu.
Każde doświadczenie przekazane innej osobie jest wartościowe - po co tracić sezon prawda?
Wiosna dostałam od Halinki (hala67) tego czerwonego Dzielżana i źle zrobiłem dzieląc go na 2 części - jakoś mnie przyćmiło bo zawsze staram się nawet te duże kępy sadzić razem aby był efekt.
No cóż - postaram się im dogadzać aby szybko sie rozrosły choć one to nie to co Astry jesienne
- te to daja odrosty szczególnie nowobelgijskie.

JAKUCH - Jadziu dziekuje w imieniu kwiatów ;:196

[Kriss1515 - Krystianie miło mi - zapraszam częściej.

takasobie - Miłko jakoś tak w myślach wracam do dawnych wspomnień i stąd powrót do Dzielżanów i innych a było tego sporo w rodzinnym ogrodzie.
Mam kolorowe wspomnienia Dzięki niemu.

szyszunia - Iwonko nie miałąm nigdy mączlika i niech tak zostanie.
Na naszym Forum jest dość obszernie temat walki z nim opisany - zajrzyj tam.

JacekP - Jacku z Titonia może i tak było. Kwiaty obu odmian na fotkach bardzo podobne ale roślina rożni się wielkością i kształtem liści.
Jak dla mnie bardzo dekoracyjne , na szczycie normalny kształt a z wiekiem zmieniały się jak widać po lewej stronie na tym jednym.

Obrazek

Oczywiście,że zebrałam więcej nasionek i na pewno dla Ciebie starczy. Przypomnij w odpowiednim czasie.
Pisząc o wysokich wymieniasz nikandrę i nachyłka hiszpańskiego - kurcze nie znam - muszę pogoglować za nimi ... :;230

malgocha1960 - Małgosiu przykro mi było ścinać kwiaty , które do tej pory stoją w wazonach w domu i na działce w pojemnikach.
Wykopki zaczęliśmy 8.X - taki dzień sie pamięta.... ;:145
Niby nadal kolorowo na działce ale dali brak mi bardzo. mam dużo Chryzantem w rożnych miejscach i nawet ostatnio zakwitła mi nowa odmiana więc jest na co popatrzeć.

imwsz - Ilonko dziękuję. Byłam - widziałam, jest śliczna i taka by sie przydała do kolekcji.
Niedawno zakwitła mi taka odmiana - pąki czerwone , potem niewielkie kwiatuszki i w kolejnej fazie zaczynają sie przebarwiać i powiększać aż do momentu kiedy staną sie całkowicie zółte z atlasowym połyskiem.
Obrazek

ilona2715 - Ilonko ja też szczypawek nie lubię i szczerze mówiąc nie widac ich u nas - całe szczęście.
Za to takich ananasów już kilka spotkałam - wyglądają jak sztuczne plastykowe ...
Obrazek
Obrazek

To gąsienice nocnego motyla .
Samice składają jaja w szczelinach kory.informacje podają,że dorosłe gąsienice wydzielają silny kwaśny zapach, przypominający ocet. Dzięki temu już z pewnej odległości można wyczuć, że drzewo jest zaatakowane. Gąsienice żyją w pniach drzew owocowych i liściastych, ich rozwój trwa 2 ? 4 lat. Gąsienice atakują przede wszystkim: wierzbę, topolę, lipę, brzozę, dąb, jabłoń i gruszę. Za płotem mamy dużo wierzb i pewnie stąd te wstrętne duże gąsienice. W tym roku jest ich więcej niż zwykle.

Czasami w krzyżówkach jest takie hasło do rozwiazania DRZEWOJAD i to właśnie o nią chodzi .
Na ponizszej stronie fotka dorosłego motyla i wiecej informacji na jego temat - zapraszam do poczytania bo w naszej profesji to nigdy nie wiadomo co i kiedy sie przyda a że przyda to na 200% jestem pewna.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Trociniarka_czerwica

Wpadnę zobaczyć jak się mają Twoje ( moje) Chryzantemy.
Pozdrawiam

ewamaj66 - Ewciu brawo !!!
Jak Chryzantemy rosną dość blisko siebie i podbieram sadzonki to może tak się zdążyć,że zamiast np 2 sadzonek jednakowej odmiany mogą się trafić 2 rożne ... :;230 itd
I jest miła niespodzianka.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Bardzo lubię do Ciebie wstępować. Zawsze się czegoś ciekawego dowiem... Uwielbiam to połączenie - ogród i jego mieszkańcy (choć nie awsze mile widziani)!
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Że adres ? z polskiego na francuski ? zmieniłem z miłości, to i owszem. Ale nie do przyrody, lecz do kobiety ? która obecnie jest od sześciu lat moją żoną. ;-) W tamtych czasach jeszcze nawet nie podejrzewałem, że ogrodnictwo mnie wciągnie. W sumie wszystko zaczęło się w 2008. roku, gdy żona stwierdziła, że jakoś tak łyso mamy na balkonie i że warto by ten stan rzeczy zmienić. Kupiliśmy podczas pobytu w Polsce zawieszki na skrzynki i nasiona, skrzynki i ziemię kupiliśmy już na miejscu ? i zaczęliśmy zabawę wiosną 2009. I wciągnęło mnie to bez reszty ? i tak oto odkryłem kolejną rzecz, która stała się prawdziwą pasją w moim życiu.

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”