Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A tak w tym roku zakwitła moja jedna z 4 szt:) fotka robiona 28.09.2009
Ta zakwitła najobficiej natomiast pozostałe mają bardziej skromne ukwiecenie , nie bardzo wiem czym to idzie bo wszystkie sa z tego samego okresu, tak samo przechowywane i prowadzone :) Marzy mi się jeszcze łososiowa ale nie trafiłam na swojej drodze tego koloru :(

Obrazek
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A to zdjęcie bugenwilli mojej mamy -zaszczepiona z mojego krzaczka.Moja tak nie kwitła w tym roku niestety :?
Obrazek
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
Jorgosova
50p
50p
Od: 27 wrz 2009, o 23:33

Post »

Iwono, piękna ta twoja bugenwilla... tak obsypała kwiatkami, że ho-ho.
Też mam w domu bugenwillę, ale wystrzeliła mi na 50 cm w górę i na tej jednej gałązce właśnie kwitnie. Jednak jej kwitnienie, a tej twoje, to moja wypada znacznie skromniej. Powiedz, czy przycinałaś pędy swojej b.? Sporo się naczytałam, wiem, że muszę moja trochą podcinać, żeby nie rosła tak mocno w górę, tylko przypominała troszkę drzewko.
Awatar użytkownika
Marteczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 gru 2008, o 14:35

Post »

Witajcie,

uległam i kupiłam dziś przepiękną, obsypaną kwiatami bugenwillę i zastanawiam się teraz czy trzymać ją w cieple, czy raczej w chłodzie. Pewnie ma w ziemi mnóstwo nawozu, bo aż kipi, ale ja dam jej na zimę spokój z nawożeniem. Proszę o radę. Nie chcę, żeby mi padła :) Pozdrawiam!
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Re: Bugenwilla-jak ją uprawiać?

Post »

:wit Witajcie,dzisiaj zobaczyłam na dwóch bugenvillach zimujących w jasnej piwnicy kwiatki.Tydzień temu nic nie było tylko maleńkie pączusie myślałam ,że to listki a tu taka niespodzianka.Zakwitły młode zimujące 1 rok. Biała ma około 20 kwiatków,amarantowa 10,wprawdzie nie są one okazałe ale to może brak słonka o tej porze roku.Teraz martwię się czy nie zaszkodzą sobie w letnim kwitnieniu.Podlałam je b. rozcieńczonym nawozem i zostawiłam w piwnicy,temp.12-15st.Prosiła bym Znawcę o wypowiedz w tym temacie.Jutro postaram się dać zdjęcie .Aha listków prawie nie mają--- pozdrawiam
Renia
Awatar użytkownika
donka1
50p
50p
Od: 24 sty 2010, o 12:25

Post »

A czy ktoś mógły doradzić początkującej, jak powinna wyglądać zdrowa sadzonka? Na co zwrócić szczególną uwagę przed jej zakupem?
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Obrazek

Obrazek

To są właśnie moje roślinki, którym pomyliły się pory roku.
Renia
zanetchen
100p
100p
Od: 23 kwie 2009, o 12:43

Re:

Post »

Czy ktoś poradzi czemu liście mojej bugewilli dziwnie schną? Stoi od jakiś dwóch tygodni na balkonie, ale te dziwne listki zaobserwowałam chyba już wcześniej. Mam tą roślinkę od kilku lat ale taki problem mam po raz pierwszy. Listki mają białe plamki, albo całe robią się białe, takie papierowe. Czy to szkodnik czy może brakuje jej coś? Jeżeli te zdjęcia nie są wystarczająco dobre, postaram się zrobić w następnym tygodniu lepsze :oops:
Obrazek
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06

Post »

Nie jest to szkodnik, tylko błędy uprawowe, przede wszystkim dużo za wcześnie wyniosłaś ją na zewnątrz, noce są jeszcze chłodne i wg mnie to zmarznięte listki. Dla bugenvilli optymalna temperatura w nocy to + 10, listki są jeszcze młodziutkie i bardzo delikatne, w tej chwili stawiamy ją w mieszkaniu na najcieplejszym parapecie, zamgławiamy lub pryskamy zwiększając wilgotność i nie przesuszamy. Na powietrze wystawiamy około połowy maja i to w zaciszne miejsce.
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Moja dziś wygląda tak :P

Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasiu bardzo dużo liści ma Twoja bugenwilla ale kochanie obawiam się,że ma chlorozę.
Tak wyglądają liście u roślin cierpiących na brak składników pokarmowych, na nadmiar wapnia w glebie lub na zbyt duże stężenie fosforanów.
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Ja dziś zakupiłam 4 małe bugenwille... Już się boję czy dam sobie z nimi radę... Ale nie mogłam się im oprzeć... W końcu 6 zł to nie majątek... :roll:
Awatar użytkownika
agaaga
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2010, o 19:13

Re: Co z nią nie tak...? (bugenwilla)

Post »

Uff, widzę, że nie tylko ja mam drobne trudności z uprawą bugenwilli... Swoją roślinkę kupiłam na przecenie w sklepie ogrodniczym jakieś 3 tyg. temu. Wydawało mi się, że wybrałam dobry okaz, a tymczasem moja bugenwilla pada, przysychają jej przylistki i opadają, pełno było nowych pędów, które teraz jednak stanęły w miejscu i nie rokują dobrze :cry: Mam nadzieję, że uda mi się wkleić zdjęcia...
"W całą naturę wtopiona jest miłość. Trzeba mieć tylko otwarte oczy."
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam, ostatnio dostałem w prezencie bugenwillę, i kompletnie nie wiem, gdzie mogę ją przezimować, dodam, że nie posiadam piwnicy, ale za to garaż, ale tam temp. to ok 0 C, i nieraz mniej !
Poradźcie co mam zrobić ?
ewa pampuch
---
Od: 24 sie 2009, o 11:55

Post »

Witam,moja bugenwilla wygląda tak:
Obrazek
Pozdrawiam cieplutko

Poprawiłam czcionkę,zajrzyj do regulaminu :wink: KaRo
Ewka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”