Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 6
Re: Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 6
Wandziu, dzięki Tobie zidentyfikowałam kolejną roślinkę - ja też mam orliki i całkiem nieźle chyba wschodzą 

Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Kawałek zielonego marzenia
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wandziu moje brzozy też ustrojone , dobrze że moje młodsze dziecko się odczula bo pewnie by kichał i drapał oczy.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
April, jakby ci tu odpowiedzieć? Co pewien czas dążę do tego, aby ograniczać się w kolorach, przynajmniej na niektórych rabatach, bo jednak nie lubię pstrokacizny. Ale wiosną, gdy tak bardzo stęsknieni jesteśmy za kolorami, lubię mieć różnorodność. Dotyczy to właśnie irysów, które kwitną przecież wcześnie no i niestety dość krótko. Lubię jak jest ich dużo w różnych kolorach, ale też staram się dobierać tak, aby blisko siebie rosły irysy w jednej tonacji. Nie zawsze to jednak wychodzi 
Debra, pewnie, pewnie, że z wielką przyjemnością pokażę kwitnące irysy. To chyba grupa roślin, która kwitnie u mnie "stadnie" najwcześniej. Krótko, co prawda, ale dla tych kilku dni warto je jednak mieć w swoim ogrodzie, tym bardziej, że teraz są już na rynku najrozmaitsze odmiany, spośród których ożna sobie do woli wybierać te najładniejsze.
Co do orlików, to one chętnie rosną wszędzie gdzie trzeba i nie trzeba. Na początku kupiłam małe sadzoneczki, które były chudziutkie i wiotkie. Ale potem zaczeły się wysiewać same i te samosiejki są już bardzo solidne.
Gosiu123A, dziękuję za wizytkę
Zeniu, no właśnie ja podobnie: zawsze z Rh miałam jakieś kłopoty. Rosną u mnie dwa, jeden w ogóle nie kwitnie, a drugi tak sobie. Przeczytałam, że azalie są mniej problematyczne, a więc chcę spróbować, jak to u mnie z nimi będzie. Mam nadzieję, że lepiej niż z rododendronami.
Kasik-38. Cieszę się, że moje zdjęcie orlika ci się przydało. A wiesz, że ja jeszcze niedawno wyrywałam te orlikowe siewki, bo myślałam, że to taki popularny chwast: jaskółcze ziele. Są ogromnie do siebie podobne. Teraz już nauczyłam się odróżniać i dlatego mam tych moich orlików więcej
One nie powtarzają cech matecznych, a więc zawsze czekam niecierpliwie, jak zakwitną.
Jolu1, współczuję twojemu synowi, że jest tak wrażliwy na te pyłki. To chyba coroczna zmora wiosenna alergików. U mnie na szczęście nikt tego nie miał. Mam nadzieję, że mu pomogą środki, jakie zastosowaliście.

Debra, pewnie, pewnie, że z wielką przyjemnością pokażę kwitnące irysy. To chyba grupa roślin, która kwitnie u mnie "stadnie" najwcześniej. Krótko, co prawda, ale dla tych kilku dni warto je jednak mieć w swoim ogrodzie, tym bardziej, że teraz są już na rynku najrozmaitsze odmiany, spośród których ożna sobie do woli wybierać te najładniejsze.

Co do orlików, to one chętnie rosną wszędzie gdzie trzeba i nie trzeba. Na początku kupiłam małe sadzoneczki, które były chudziutkie i wiotkie. Ale potem zaczeły się wysiewać same i te samosiejki są już bardzo solidne.

Gosiu123A, dziękuję za wizytkę

Zeniu, no właśnie ja podobnie: zawsze z Rh miałam jakieś kłopoty. Rosną u mnie dwa, jeden w ogóle nie kwitnie, a drugi tak sobie. Przeczytałam, że azalie są mniej problematyczne, a więc chcę spróbować, jak to u mnie z nimi będzie. Mam nadzieję, że lepiej niż z rododendronami.
Kasik-38. Cieszę się, że moje zdjęcie orlika ci się przydało. A wiesz, że ja jeszcze niedawno wyrywałam te orlikowe siewki, bo myślałam, że to taki popularny chwast: jaskółcze ziele. Są ogromnie do siebie podobne. Teraz już nauczyłam się odróżniać i dlatego mam tych moich orlików więcej

Jolu1, współczuję twojemu synowi, że jest tak wrażliwy na te pyłki. To chyba coroczna zmora wiosenna alergików. U mnie na szczęście nikt tego nie miał. Mam nadzieję, że mu pomogą środki, jakie zastosowaliście.
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Podoba mi się Twoja teoria na temat kolorów. Też lubię porządek kolorystyczny ale uważam że wiosna rządzi się swoimi prawami 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Zakwitła CZEREŚNIA. Ciekawostką jest, że rośnie ona u mnie pod dębem, bo tam się kiedyś sama zasiała czy też ktoś ją kiedyś posadził. Dąb też się kiedyś zasiał. I tak sobie razem rosną, choć owoców to ona nigdy dużo nie ma.

Kwitnie na skalniaku także GĘSIÓWKA MACEDOŃSKA

A w drewnianej skrzyni rosną BRATECZKI

Kwitnie na skalniaku także GĘSIÓWKA MACEDOŃSKA

- 7koliberek9
- 200p
- Od: 17 mar 2008, o 12:37
Wandziu, brzoza jest przepiękna
W zeszłym roku zabrakło mi na nią funduszy a w tym znów na nią zaczynam chorować
Masz super wyrośnięte iryski a moje kupione w tym roku, sadzone miesiąc temu nawet czubka nie wystawiły z ziemi

Masz super wyrośnięte iryski a moje kupione w tym roku, sadzone miesiąc temu nawet czubka nie wystawiły z ziemi

Ogrodowe tęsknoty Justyny - Zapraszam:)
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Kolor bratków bajeczny. Czy to te same na obu zdjęciach czy inne. Bo mają różny kolor na zbliżeniu. Cudne 

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Popatrz, popatrz... a u mnie gdzieś ta gesiówka przepadła 

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Wandziu,ja zaczynam się denerwowac,bo nie mam zadnej wiadomości,sezon zejdzie i pewnie nic nie dostane.
Piękna ta gęsiówka macedońska. Uwielbiam te dwukolorowe liście. Ma u Ciebie wyjątkowo chyba wysokie kwiaty.
- JSZFRED
- Od: 1 lut 2008, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wandziu brateczki piękne,a ja wiem gdzie jest biała sasanka
-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Wandziu! Pieknie wyglądają łany z liści irysów, nie tylko kwiaty są atrakcyjne.
Zainspirowana Twoimi - posadziłam sporo orlików, mam nadzieję,że będą się rozsiewać, jak mówisz.
A białe sasanki kupiłam na all (u polecanego przez dziewczyny p. Marka Podstolca).
Zainspirowana Twoimi - posadziłam sporo orlików, mam nadzieję,że będą się rozsiewać, jak mówisz.
A białe sasanki kupiłam na all (u polecanego przez dziewczyny p. Marka Podstolca).
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Zaintrygował mnie tył "...pod dębem" i jestem. Mam też dęba, ale koło niego jeszcze nie zagospodarowałam zakątka. Będę więc podglądać co można wyczarować pod dębem.
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55

Jak pięknie zieloniutko już jest wszędzie
Wandziu u Ciebie już czereśnia kwitnie łał a u mnie pączki zawiązuje dopiero.