Kawałek zielonego marzenia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawałek zielonego marzenia

Post »

Swoje pomidorki są pyszne i nie doruwnają smaku kupnym ,no jesteś wielka bo dla dzieci witaminki ze swojej działeczki to jest to ;:180 Wiesz co i jak i bez obaw możesz dać dziecom ;:215
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49

Post »

Tak, to prawda. Tak patrzę na grządki w niektórych ogrodach i marzy mi się mój własny warzywniaczek z warzywkami i ziołami. Chciałabym zimą wypić swoją herbatkę ziołową, zrobić napar dzieciom ze swoich ziółek, jak będą przeziębione, czy latem wypić schłodzoną miętę, jaką pamiętam jeszcze z przedszkola. Nie zapomniany smak i aromat, który uwielbiam. I to wszystko na wyciągnięcie ręki.

A tak a'propos..... czy ktoś robił miód z kwiatów mlecza???? Co myślicie na ten temat?????
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu o miodzie z kwiatów mlecza Ci nie napiszę,bo nic nie wiem na ten temat ale pocieszę Cię z tą fasolką -w sobotę wcale nie będzie za późno ,na strączki można ją siać nawet do połowy czerwca ,no na suche nasiona należy ją wysiać nieco wcześniej do 15 maja. Myślę jednak,że te kilka dni opóźnienia w tym przypadku nie zaszkodzi.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Dzięki Danusiu. Karłową posadzę na pewno, bo uwielbiam i chcę spróbować w tym roku swojej. A dużą znowu zostawiłam na działce, więc jak mi się uda rano wcześnie wyjechać, to pomoczę ją kilka godzin i trudno, najwyżej będzie moczyła się krócej.

Co do miodu pytam, bo dostałam mały słoiczek z instrukcją, jak się taki miód robi. Ciekawa jestem czy ktoś robił taki miód. Podobno bardzo dobry jest na infekcje, przeziębienia.
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38

Post »

Kasiu, ja dostawałam taki miodek, kiedy "wakacjowałam" u Babci, to było wieki całe temu, czy pomaga, czy nie, trudno mi powiedzieć, bo ja byłam cherlawe dziecię, wiecznie na antybiotykach, więc nie działało nic innego :? A poza tym na samą wieść, że to "z mlecza", aż mnie skręcało...

Teraz to co innego, właśnie się przymierzam do własnej produkcji, gdy tylko dzień się trafi odpowiedni na zbiór :D Pamiętaj, żeby zerwane kwiaty ułożyć na białym papierze albo prześcieradle i pozbyć się czarnych robalków :D Będę Ci kibicować ;:138
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Gdzieś na forum czytałam o tym miodzie ale dzałania jakoś nie znam i tak średnio wierze ;:7 młode czubki sosny zasypane cukre to wiem że jest na przeziębienia ,bo syropy dla dzieci też są na tych składnikach robione ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

O.... super Aniu. Cieszę się, że to napisałaś. Nigdy bym nie przypuszczała, że taki mlecz może być tak pożyteczny. W takim razie spróbuję zrobić, bo co prawda u mnie w domu nie chorujemy tak bardzo, ale sam fakt, że coś się robi samemu, z własnych naturalnych dobrodziejstw Matki Natury już jest przyjemne. Ja będąc dzieckiem też tak chorowałam, ale nie miałam babci, która znałaby takie naturalne medykamenty. Za to miałam lekarza, który chętnie przepisywał mi zastrzyki ;:145 Trauma na całe życie.
Dziękuję za radę. A długo na tym papierze mają leżeć? Skąd będę wiedziała, że robale już sobie poszły??? Masz jakiś sposób na rozpoznanie??? ;:131 Jeżeli pierwszy raz będziesz robiła, to ja też trzymam kciuki ;:215

Elu tam, gdzie mam działkę dużo osób podobno robi takie miody. Ja też byłam zdziwiona, dlatego zapytałam Was. Myślę, że wiele naturalnych roślin ma jakieś zbawienne dla nas działanie, a my o tym nie wiemy. Poza tym, jeżeli możemy wykorzystać Naturę, nawet tylko dla przyjemności, a nie w celach leczniczych, to też uważam, że warto. Ja na przykład nie słyszałam o sośnie ;:oj Do tej pory znałam tylko syropy z cebuli i czosnku, no ale te dzieci nie lubią :;230
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38

Post »

Kasik_38 pisze: A długo na tym papierze mają leżeć? Skąd będę wiedziała, że robale już sobie poszły??? Masz jakiś sposób na rozpoznanie??? ;:131
Kasiu, to będzie również mój debiut :D Nie wiem jak długo, ja sobie po prostu będę podglądać, czy wyłażą i zdejmę, jak przestaną :lol:
Kasik_38 pisze:Myślę, że wiele naturalnych roślin ma jakieś zbawienne dla nas działanie, a my o tym nie wiemy. Poza tym, jeżeli możemy wykorzystać Naturę, nawet tylko dla przyjemności, a nie w celach leczniczych, to też uważam, że warto.
Święte słowa, Kasiuniu! :D Ja od małego uwielbiałam wertować mamine książki o ziołowej apteczce [ważne, żeby z rysunkami :lol: inaczej wiedza "nie wchodziła"], a i tak wciąż dowiaduję się czegoś nowego. W medycynie ludowej to jeszcze drugie tyle roślin stosowano... z rozmaitymi skutkami :wink:
Ja na przykład uwielbiałam syrop z cebuli :tan A z sosnowych pączków moja mama przygotowuje teraz nalewki (ale to już dla "większych dzieci" :wink: )
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Witajcie przy porannej kawce ;:40 Mati śpi, więc mam chwilkę ;:3

Aniu syropu z cebuli i mleka z czosnkiem, miodem i masłem nienawidziłam. Moja mama katowała mnie tymi medykamentami niemalże na okrągło, bo ciągle chorowałam. Za to mój starszy Łukasz nigdy nie narzekał. Krzywił się trochę, ale pił dzielnie. Teraz np. urywa sobie miętę i wrzuca do wody, czy innych napoi. A ponieważ ma astmę, to przy infekcjach też męczę go cebulką :tan , żeby uniknąć chemii i sterydów, chociaż w pewnym stopniu.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu syropek z sosny robił mój dziadek bardzo dobry na kaszel i przeziębienia, no i smakuje o niebo lepiej jak ten z czosnku czy cebuli których nigdy nie piłam i to ze względu na to że właśnie z nich były robione. A mlode pędy sosny na syropek juz sie powinno zbierac zanim sie rozwiną chociaż już to chyba za późno.
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

A cóż to za medyczny wątek się zrobił :wink: ?
No to i ja się przyłączę do peanów na temat syropu sosnowego - dla mnie rewelacja: i smakuje i działa. Polecam też orzechówkę (na młodych orzechach), niestety ze wzgl. na zawartość spirytusu nadaje się tylko dla nieco starszych chorujących ;:224 . Niezastąpiona we wszelkich dolegliwościach żołądkowych, a jaka dobra... Mój ojciec jest specjalistą w jej przyrządzaniu, tylko pilnuje jej jak cerber ;:161 i wydziela po kieliszeczku wyłącznie w przypadku dolegliwości. A chciałoby się czasem tak dla smaku... ;:170
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Iwonko, Aniu zaciekawiłyście mnie tą sosną. To może w takim razie podzielicie się przepisami i będziemy robić w przyszłym roku :lol: Ja bardzo chętnie. Lubię takie eksperymenty. W tym roku zamierzam poszaleć trochę z nalewkami, jak mi moje krzaczki obrodzą, bo porzeczki dużo, ale coś z krzaka spada przy dotknięciu. Nie wiem czemu. Może macie pomysł??

Asiu za orzechówką jakoś nie przepadam, chociaż mam orzech jeden (chyba :oops: ). W tamten kąt działki nie zachodzę, bo nigdy mi czasu nie starcza ;:223 . Rosną tam śliwy, więc na razie tylko opryski były robione. Muszę w sobotę sprawdzić co tam się dzieje.... Rozumiem, że tata również przepisu strzeże jak ognia :;230 No tak to jest z tymi tatusiami. Mój śp. teść robił bardzo dobre wina z winogron. Grunt to być samowystarczalnym :;230 ;:224 A my przecież z naszych działeczek możemy sobie poszaleć.... ot taki sobie dziko rosnący mleczyk :;230
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu ,a może zdradzisz przepis na orzechówkę? Pisałaś ,że tata jej strzeże a nie przepisu? :;230
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Przy najbliższej okazji wypytam ojca?
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

No to czekamy kochana ;:65

-- 16 maja 2012, o 08:32 --

Pogoda okropna i nic się nie chce, domyślam się, że po Zośce, to niektórym jeszcze bardziej :;230
Zrobiłam przegląd na balkonie pod kątem temperatury :;230 i pomidory trzymają się dzielnie. Chyba najgorzej będzie jutro, bo ma być w nocy tylko 1 stopień.
Ciekawa jestem czy zamówione roślinki przyjdą przed sobotą....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”