Mój zielony świat - Marcin

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój zielony świat - Marcin

Post »

Marcin - ale nacieszyłam u Ciebie dzisiaj oczy ;:63 ;:63 ;:63
Z anturium dasz radę, na pewno szybko się zregeneruje !
I do tego biały kolor kwiatów - piękny !
A jaka cena ! No to jednak u Ciebie też są takie sklepiki z takimi przecenkami ;:306
Irezyna ;:167 słowa są zbędne ;:167 No i rośnie jak szalona !
A co Ty z nią robisz w zimie ? Masz miejsce specjalne czy ścinasz ją i podsuszasz ?
Pozdrawiam i zapraszam
krysia_w
100p
100p
Od: 16 maja 2014, o 19:42

Post »

Roślinki cudne ;:138 Anturium na pewno odwdzięczy Ci się za Twoje wielkie ;:167 Oleandry na pewno też zakwitną :uszy Irezynka cudowna jest niesamowity kolor ma liści ;:333
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p
Od: 23 gru 2010, o 21:05

Post »

Tak ma takie zielono-białe kwiaty. No akurat załapałem się na przecenkę :D Irezynę biorę we wrześniu do domu zimuje bez problemu :wink: Wiesz kiedyś z klatki schodowej wziołem małą zaszczepke i bezproblemowo się ukorzeniła, rośnie i zimuje tez bezproblemu :D

Krysiu dziękuję za miłe słowa, przekazuję roślinkom i mam nadzieję, że posłuchają :wink:
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anturium wygląda całkiem dobrze! Odwdzięczy się za jej odratowanie ;:108

Trzymam kciuki za oleandra! :wink:
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Bardzo ładne anthurium, obetnij mu resztę obeschniętych listków i nie przelej go :wit
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p
Od: 26 sie 2013, o 16:50

Post »

Anturium to nie moja bajka Moimi faworytami są małe Oleandry, oj ciekawe jak będą kwitły w przyszłym roku. Zamierzasz formować w drzewko, czy pozwolić niech sobie rośnie? :D Eszynantus jak pamiętam to słodko pachnie jak kwitnie :) A małe fiołki jeszcze nie raz pokażą jak mogą zakwitnąć :D
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anturium zdecydowanie się odwdzięczy za ratunek. ;:108 Takie roślinki czasami cieszą najbardziej. ;:138
A za Anturium schowała się śliczna Begonia ;:167
Irezynka ;:oj piękności. Kusisz, oj kusisz. ;:224 Egzemplarz u babci eM-ka z klatki mocno zagrożony. ;:306
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p

Post »

smolkaTak też byłem zaskoczony, że jednak po obcięciu tych suchych liści wygląda całkiem, całkiem dobrze :D Mam nadzieję, że Ciebie posłucha i się odwdzięczy ładnym wyglądem ;:333

Filigranowa27 obciołem mu te wszystkie całkiem suche listki, pewnie chodzi Ci o te podeschnięte na brzegach troszkę, zastanawiałem się czy je obciąć, ale jednak ma mało listków więc te zostawiłem :roll: Jak wypuści nowe to tych się pozbędę. Dzięki za radę, będę uważąć z podlewaniem ;:108

orzechovvy Oleandry chyba zostawię na razie niech sobie dowolnie rosną, a później pomyślę jak będę je prowadzić. Chce aby ładnie się przyjęły, rosły i przez zimę przetrwały. Mam nadzieję, że fiołki też ładnie zakwitną jak podrosną :wink:

elcia1974 Tak będzie to wielka radość dla mnie jak anturium wypuści nowe listki i zakwitnie ponownie już u mnie :D Już niestety jesień nadchodzi u mnie dzisiaj 14 stopni, powoli trzeba sprowadzać balkonowe do domu dlatego robi się ciasno na parapetach dlatego ta begonia troszkę schowana za anturium :wink: Tak jak Ty zapadłem na begoniowego wirusa ;:108 A irezynka jest piękna jakaś taka blada na zdjęciu wyszła, ale urwana szczepka łatwo się ukorzenia i szybko, także z upatrzonego egzemplarza szybko uszczknij małą szczepkę ;:215
Awatar użytkownika
emma1966
500p
500p
Od: 12 wrz 2012, o 17:34

Post »

Ale begoniowo u Ciebie, też je lubię, ale one mnie nie koniecznie szczególnie królewskie ;:185 . Ale trzcinowe też są super i z tymi już lepiej się dogadujemy.Twoje mają bardzo ciekawe wzory i kolory na liściach.Nie zazdroszczę walki z robalami, ja walczę z wełnowcami i mam wrażenie , że przegrywam ;:145 .Trzymam kciuki aby rośliny wyszły cało z tej bitwy ;:333 .
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

emma1966 - a czego używasz na wełnowce ??
Bo moje zieleninki też je niestety czasem miewają i ciężko z nimi jest ;:145
Ale ja używam jedynie takiego ogólnego preparatu do wszystkich robali.
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58

Post »

Witaj Marcinie :wit

Wpadłam z rewizytą i widzę ,że masz piękne, zadbane roślinki ;:138
Fikusy i paprotki to roślinki , które bardzo lubię a Twoje są piękne ;:138
Irezyna ma niesamowity kolorek ;:63
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Tak na tych brzegach obetnij te listki, będzie ładniej dla ciebie roślina wyglądała :wit
Awatar użytkownika
nuska89
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 23:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marcinie :wit
Jestem pełna podziwu Twych zielonych. Bardzo zadbane, cieszą oko.
Ciapate - skrzydłokwiat i fikus - te bardzo lubię, mam małą sadzonkę skrzydłokwiata, mam nadzieję, że się przyjmie. Ciekawe czy też pachnie.
Anna S.
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
emma1966
500p
500p
Od: 12 wrz 2012, o 17:34

Post »

Marcinie wybacz, że u Ciebie, przepis na tę miksturę mam z innego forum roślinnego:
2litry wody
kilka kropel płynu do naczyń, woda nie może sie spienić
ok.100g denaturatu,
w zależności od ilości szkodnika duża paczka waty
małe waciki moczymy w miksturze dociskamy do rośliny z wyczuciem i usuwamy wełnowca bądz tarcznika, nie używamy tego samego wacika dwa razy, a tym samym nie moczymy dwa razy w miksturze, aby nie roznieść bardziej paskudztwa.
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p

Post »

Edyta 74 Witam :wit cieszę się bardzo z Twoich odwiedzin, mnie również podobają się bardzo ficusy i paprocie, ale teraz mam straszą różnorodność roślin w domu, od sukulentów po begonie ;:306

Filigranowa27 Tak zrobiłem, obciełem mu do reszty te brzydkie liście, mam nadzieję, że wypuści nowe ;:108

nuska89 Witaj, ja jestem niesamowicie zaskoczony tym skrzydłokwiatem, że aż tak pachnie a teraz już drugi kwiat wypuścił. Akurat już chyba tych ciapatych mam za dużo, a zielonych chyba za mało ;:306

emma1966 mam nadzieję, że skład tej mikstury mi się nie przyda nigdy :wink: Ale jak coś mam go w swoim wątku :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”