Storczykowa pasja Andzi !

ODPOWIEDZ
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowa pasja Andzi !

Post »

Melduje sie i przyznam ze wiele razy juz bylam tak cichaczem :D .Mam tez swojego ulubienca ,ten bialy nakrapiany delikatnie ,przypomina mi troche philadelphie polaczona ze stuartiana.Jest przesliczny,jak sie bedziesz pozbywac to pisz!!!! ;:306
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Kochani, dziękuję Wam za tak miłe wpisy. Wygląda na to, że zaglądacie tu częściej ode mnie :oops: ja na swe usprawiedliwienie dodam, że często bywam w Waszych wątkach i podziwiam mimo, że nie zawsze zostawiam ślad Cieszy mnie to bardzo i obiecuję nieco ten wątek odkurzyć i pokazać co obecnie dzieje się u moich podopiecznych. Otóż przede wszystkim wzbogaciłam się o dwa zachodnie parapety, co dało mi trochę nowych możliwości. Mogę mieć tam rośliny, które bardzo mi się podobają a na które do tej pory nie miałam miejsca. szczególne miejsce zajęły Oncidia, uwielbiam je i mam zamiar sprawić sobie kilka (kilka też już mam).
Tak więc na moim parapecie zagościło żółciutkie Oncidium (kilka razy już je miałam ale z braku miejsca po kwitnieniu szło w świat) :\
Obrazek

Obrazek

Następna z nowości to colmanara tropic jungle, fajnie pachnie...
Obrazek

Obrazek

Dwie ostatnie nowości, to upolowane w sobotę Oncidium oraz Brassada w pąkach, to był mój szczęśliwy dzień ;:138 :
Oncidium będzie pachnieć:
Obrazek

Obrazek

I Brassada ze swoim "kłosem"

Obrazek

Obrazek

Jeszcze kilka moich kwitnień:
Piegowate Jegomoście :lol: :
Obrazek

Obrazek

Tolumnia szaleje od lutego :
Obrazek

Doritis też długo i obficie kwitnie:
Obrazek
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też mam te żółte Oncidium, ale psb są pomarszczone i nie widać, by wypuszczało nowe.. :roll: Nie wiem, czy to wina jakiegoś badziewia, które dodali do podłoża, a którego nie widzę (np. gąbka, sphagnum)..?

Pierwszy piegowaty Jegomość skradł moje serce.. ;:173
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Ewelinko ;:196 .
Co do Oncidium powiem Ci, że moje po kwitnieniu też jakiś czas tak miały, że po zakończeniu kwitnienia lekko marszczyły psb. później, kiedy pojawiały się młode przyrosty, te stare przestawały się marszczyć ale już nie odzyskiwały jędrności. Jednak na Twoim miejscu bym zajrzała do podłoża, może stracił zdrowe korzonki, te z cienkimi korzonkami łatwo je tracą i wtedy nie pobierając wody marszczą psb trzymam kciuki za twojego motylka, ostatnio uwielbiam te rośliny...

Nie pokazałam jeszcze co dostałam od starszej Córci na Dzień Mamy :D :

Obrazek

Od maludy dostałam nie mniej piękny rysuneczek :D .
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

:wit Andziu piękny piegusek, ostatnio mam do nich słabość ;:oj Moją uwagę zwrócił również Liodoro ;:167 Gdyby tylko pojawił się keiki i byłabyś chętna odsprzedać to ja pierwsza w kolejce ;:172 Tak pięknie kolorowo u Ciebie, ja jakoś w Biedronce nie mogę znaleźć takich fajniusich jak tutaj prezentujesz... Jedynie teraz na Dzień Matki było na czym oko zawiesić, ale to też tylko w jednej ;:173
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Ci Pati za odwiedzinki i miłe słowa. moją kolekcję od pewnego czasu dobieram starannie bo chodzi o to aby mieć roślinki, które się podobają i nie zająć zbyt dużo cennego miejsca. Ja nie mam do dyspozycji dużej ilości parapetów, muszę więc uważać i panować nad swoimi chęciami posiadania ;:306 . masz rację, że w Biedronce nieczęsto można trafić na coś fajnego ale ja jeżdżę do takiej dużej Biedrony (przy Rondzie Starołęka) i tam jest zawsze największy wybór ze znanych mi sklepów tej sieci, bo mogą postawić sporą paletkę. Za to im mniejszy sklep, tym i mniejszy wybór. Pamiętam, że jakoś w listopadzie jednego roku, były tam Dend. phalaenopsis, Oncidia i piękne Cambrie w sporej ilości, wybór ogromny.

Pokażę Wam jak wczoraj wyglądało moje Oncidium (niebiańsko, słodko pachnące) i Brassada, która pokazała pierwszego kwiatuszka ;:1

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia nie oddają uroku Brassady, na prawdę przepiękna z niej "pajęczyca" :lol: .
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Ania, kiedy żółta "pajęczyca" rozwinie wszystkie pąki, to dopiero będzie widok. Już się nie mogę doczekać ;:65
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Andziu piękne Oncidium i Brassada ;:oj , jestem na Rondzie Starołęka dwa razy dziennie w dni robocze. Niedługo mogą się mnie tam spodziewać ;:204
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

Piękne oncidia! Gratuluję kwitnień! Brassada też robi wrażenie, taki gruby kłos. Zapowiada się dużo kwiatów.
Najbardziej jednak zazdroszczę nowych parapetów. Jak udała Ci się sztuka rozmnożenia ich? Wielu próbowało.... :wink:
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Jaki intensywny żółty ma Twoja pajęczyca ;:138 Piękna
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Mariusz3357
1000p
1000p
Od: 10 paź 2011, o 16:43

Post »

Czekam na cały rozkwit Brassady,już wygląda cudnie... ;:oj
Pozdrawiam Mariusz3357
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p

Post »

Kochani, dziękuję za odwiedzinki liczne i tak miłe wpisy. Jesteście kochani, fajnie jest z kimś dzielić się swoją pasją, szczególnie jeśli druga osoba to rozumie...

Dzisiaj kupiłam, nie wiem czemu dopiero teraz. Jak dotąd nie widziałam w nich nic szczególnego. Wreszcie zobaczyłam - są przepiękne :klaszcze: .

Obrazek

Obrazek

Nie wiem czemu rosła w zwykłej ziemi .W dodatku z korkiem ze sphagnum

Obrazek

Dostała nową doniczkę i nowe podłoże :

Obrazek

Ma dwa młode przyrosty

Obrazek
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Gratuluję nowego zakupu! Moja też miała korek ze sphagnum i to bardzo zbity ;:222
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2007, o 13:21

Post »

Andziu gratuluję kwitnień :D
Wszystkie Twoje rośliny są niezwykłej urody :shock:

Pozdrawiam ciepło :wit ;:3
Pozdrawiam Wanda
Moje wątki
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29

Post »

:wit Wpadłam się przywitać i pozachwycać Twoimi uroczymi roślinkami!! :D Masz bardzo ładną i różnorodną kolekcję, i jakie obfite kwitnienia!!! ;:oj Nowy zakup to strzał w dziesiątkę! :tan
Pozdrawiam,
Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”