Żółknące liście storczyka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: prosze o pomoc

Post »

Jeżeli nie zaobserwowałaś żadnych szkodników pod szkłem powiększającym to jest to gutacja :) Ten niby "pędzik" to moim zdaniem keiki, zważając na zły stan storczyka. Ale czas pokaże, w każdym razie byłaby to dobra wiadomość :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
czarli
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lut 2013, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obejrzałam go dokładnie i szkodniczków żadnych nie zaobserwowałam :). Te kropelki są tylko przy tym pędziku :). Mam nadzieję, że przeżyje mi ten storczyk:). A może zapobiegawczo czymś to przetrzeć lub spryskać???
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tez mam takie kropelki :) Nie ma potrzeby jeszcze bardziej stresować storczyka jeśli nie widzisz żadnych szkodników :) w niczym to nie przeszkadza..

Pozdrawiam Ania!
MissGrunge
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 kwie 2013, o 14:30

Re: Żółknący storczyk - /J-materiał rob./

Post »

Witam!

Proszę o pomoc! Właśnie zauważyłam, że mój Phalenopsis zaczął żółknąć :-( Tzn. jeden dolny liść zżółkł. Kwiat był w b. dobrym stanie, teraz jest w czasie kwitnięcia - co kilka dni rozkwita kolejny pączek, i tak ostatnio ma 8 nowych kwiatów. Może to go osłabiło? System korzeniowy też mu się bardzo rozwinął - przyrost zielonych, mięsistych korzeni w glebie (storczykowe, korowe podłoże).
Obawiam się, że przesadziłam z wodą :-( Powinnam była poczekać, aż podłoże dobrze przeschnie przed ponownym włożeniem do wody, prawda? Teraz podłoże jest wilgotne, na przezroczystych ściankach doniczki widać jeszcze wilgoć. Na pewno teraz poczekam dłużej do kolejnego podlania.
Być może zaszkodziło mu słońce? To wschodnie okno na poddaszu, pomieszczenie raczej ciemne, dlatego stoi na parapecie. Ale teraz idzie wiosna i może dostał za dużo słońca?
Proszę o pomoc. Co zrobić z zżółkniętym dolnym liściem? Jeden mały dolny listek, który zżółknął wcześniej, oderwałam bo obumarł, ale ten jest duży i jeszcze żyje, szkoda go odcinać. Czy da się go uratować? I czy reszcie grozi to samo? Czytałam, że jeśli to infekcja, można przysypać cynamonem :-) więc troszkę nasypałam. Nie znam się na chemii do kwiatów i trochę się jej boję. Podlewam tylko filtrowaną wodą.
Załączam parę zdjęć. Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

Podlewaj dopiero wtedy, kiedy podłoże będzie suche, a korzenie staną się srebrne.
Nie wygląda mi to na chorobę. Raczej wchodzą trzy kwestie w grę:
1. Liść zwyczajnie zestarzał się i żółknie.
2. Ma za mało słońca. Od zbyt dużej ilości słońca żółkłyby górne liście.
3. Za dużo wody w doniczce, czyli zbyt częste podlewanie.
Zostaw liścia aż uschnie i wtedy go urwiesz.
Pozdrawiam
MissGrunge
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 kwie 2013, o 14:30

Post »

Bardzo dziękuję za podpowiedź :-) Tak zrobię. Może faktycznie to nic strasznego, liść się zestarzał, albo roślina potrzebuje mniej wody i więcej słońca. Pozdrawiam :-)
Vilya
100p
100p
Od: 13 cze 2013, o 22:17

Post »

Witajcie :)
Mam problem ze swoim storczykiem (Phalaenopsis). Po dłuższej nieobecności zobaczyłam, że większość liści jest dosyć wiotka, jakby pozbawiona wody. Okazało się, że moja mama znacznie przelała roślinę i zgniła jej większość korzeni. Żeby go odratować wyjęłam go z doniczki, odcięłam zgniłe części, odcięte miejsca posypałam węglem. Ponieważ nie miałam możliwości kupienia nowej doniczki, starą starannie wymyłam i zdezynfekowałam i wsadziłam falka do nowego podłoża (specjalne dla storczyków - kora, keramzyt i chyba coś jeszcze). Włożyłam doniczkę do wody, żeby złapała trochę wilgoci i odstawiłam na parapet (wschodnie okno). Było to jakieś półtora tygodnia temu. Od tej pory storczyk nie był podlewany, a na ściankach doniczki znajduje się jeszcze trochę wody.
Dzisiaj, kiedy znów wróciłam do domu, okazało się, że jeden liść całkowicie zżółknął, a drugi już jest taki w połowie (żółknie od końca blaszki). Do tego zaczęła usychać łodyga (podczas przesadzania storczyk nie kwitł, została tylko łodyga).

Czy zrobiłam coś źle? Jest jakaś szansa na uratowanie go? Zdjęcia w razie czego wrzucę jutro.

Liczę na Waszą pomoc :)

EDIT:
Nie wytrzymałam i musiałam wyjąć go z doniczki. Niestety, to co zobaczyłam nie napełniło mnie optymizmem...
Obrazek
Obrazek

To jakaś pleśń? Da się jeszcze coś zaradzić?
Pozdrawiam, Natalia
Mój sukulentowy kącik
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01

Post »

hmm ja bym jeszcze walczyła bo widzę sporo ładnych korzeni...tylko trzeba by oczyścić tą pleść czy co to jest osuszyć falka i spryskać topsinem albo previcur czyli preparatem przeciwgrzybkowym :wink: a potem to już chyba tylko reanimacja/ masz osobny wątek na ten temat/ może uda się go ocalić albo chociaż wypuści basal keiki
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Vilya
100p
100p

Post »

Dusiaaa, a czym najlepiej oczyścić tę pleśń?
Pozdrawiam, Natalia
Mój sukulentowy kącik
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p

Post »

Z pleśnią dużego doświadczenia nie mam, pozostaje liczyć, że ktoś bardziej doświadczony Ci podpowie... ale ja bym ją umyła albo w wodzie z odrobiną płynu do płukania albo jakiegoś alkoholu, a potem dokładnie osuszyła ręcznikiem papierowym i zostawiła do przeschnięcia. Ale gwarancji na to nie daję :wink: może ktoś mądrzejszy się wypowie.

Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Dusiaaa chyba nie płynu do płukania tylko do naczyń :;230

Vilya zamocz go całego w rozcieńczonym płynie do naczyń(ok 20 min),następnie patyczkami do uszu wytrzyj go dokładnie szczególną uwagę zwróć na stożek wzrostu.Potraktuj go Topsinem i przeczytaj wątek o reanimacji bądź zajrzyj do mnie i będziesz miała wszystko opisane krok po kroku :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a mogę zapytać w jakim celu dodaje się płyn do naczyń? Słyszałam, ze działa na wełnowce, ale na pleśń? On nie ma chyba żadnego działania grzybobójczego :roll: Ja bym to obmyła normalnie w wodzie a później wymoczyła storczyka w roztworze wody ze środkiem grzybobójczym np. topsin, albo od razu w nim :)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p

Post »

u mnie przy wełnowcach w ogóle się nie sprawdził...czytałam na jakieś anglojęzycznej stronie żeby tak zrobić, a co do działania to chyba na tej zasadzie co roztwór wody i alkoholu- oczyszcza i odkaża :-D ale tak jak mówiłam wcześniej gwarancji na to nie daję

Vilya
100p
100p

Post »

Zrobiłam tak, jak mi radziłyście. Zmyłam pleśń, spryskałam dość obficie Topsinem i zostawiłam do wyschnięcia. W nowej doniczce, na ściance, zrobiłam kilka dodatkowych otworów. Na dnie drenaż, jako podłoże mieszanka kory, keramzytu i chipsów kokosowych. Nie wkładałam go do osłonki i odstawiłam bezpośrednio od okna, bo stwierdziłam, że teraz takie ostre słońce nie będzie mu służyć. Nie będę go póki co podlewać, ale martwię się, czy nie uschnie :(

Dzisiaj rano w doniczce zobaczyłam trochę rosy, co mnie trochę przestraszyło, bo ostatnio gdy taka się utrzymywała, pojawiła się ta nieszczęsna pleśń. W dodatku te najmłodsze liście zaczynają się trochę marszczyć :( Ja chyba nie mam ręki do kwiatów, a szkoda, bo je uwielbiam i mimo wszystko staram się jak mogę, żeby było im dobrze.
Pozdrawiam, Natalia
Mój sukulentowy kącik
Gosika_M
100p
100p
Od: 29 mar 2011, o 22:29

Post »

Witajcie,
Mam poważny problem ze swoim storczykiem mam nadzieje że da się go uratowoać, bo już raz prawie go uśmierciłam a teraz mi pięknie kwitnie puścił dwa liście teraz puszcza korzenie powolutku powietrzne i od dołu też ma pare nowych, także nie chce go stacić. Zaczął żółknąć na liściach i nie wiem dlaczego? Podlewam go normalnie wodą z kranu i guanem do storczyków a na liście i korzenie pryskam mgiełką. Podlewam go jak sobie przypomne mniej wiecej raz w tygodniu nie wiem czy nie za dlugo siedział w tej wodzie i czy to czasem nie przez to. Obecnie kwitnie i nie wiem co za bardzo mam mu zrobić żeby mi nie zginął.
Proszę pomóżcie i doradzcie coś.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”