Kolejny <storczykomaniak> cz.2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewelina9977
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 kwie 2012, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kolejny <storczykomaniak> cz.2

Post »

Jakie ładniusie! Aby cieszyły oczy jak najdłużej :tan
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marku ależ wspaniałe widoki pokazałeś jak mnie nie było. ;:oj
Plejone prześliczne, phalaenopsisy też, ale wiesz chyba do czego najbardziej wzdycham. :wink:
Całkiem niezłą kolekcję już uzbierałeś i doczekałeś się przepięknych kwiatów. Moje też już od dość długiego czasu werandują sobie. ;:224
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Piękne Masdevallie, aż dech zapiera taki widok ;:oj ;:oj .
Ale w niczym nie ustępują im przepiękne hybrydy Phal. Ich przepiękne kwiaty, pokazane w słoneczku, przyciągają wzrok. Piękne ;:173 .
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Kontakt:

Post »

Ostatnie zdjęcie bardzo ładne.
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Marku, ależ u Ciebie pięknie :!: Co strona, to bardziej kolorowa... Lubię tu zaglądać ;:224
I fajnie opisujesz swoje storczykowe zmagania :)
Masz białą Masdevallię - cocinea alba. Piękna jest ! Ja kupiłam kiedyś Masdevallię amabilis alba. I choć ma już parę lat, nigdy u mnie nie kwitła.
Za to tworzy coraz więcej karłowatych liści. Pewnie powinnam zmienić jej warunki uprawy. Nie potrafię jednak za bardzo znaleźć jej wymagań.
A może źle szukam ?
Jestem zauroczona Twoją Restrepią brachypus. Bardzo malowniczo wygląda zbliżenie tego mikroskopijnego kwiatuszka.
Można przyjrzeć się uroczym szczegółom ;:333
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Ewelinko bardzo dziękuje za odwiedziny i zapraszam ponownie w moje progi.

Arletko bardzo dziękuję ;:196
......oj wiem , wiem do czego "wzdychasz" i za czym spoglądasz ;:204 .
Faktycznie masdevalijek powoli ale sukcesywnie przybywa , czyżby to oznaka przeobrażania się kolekcji... :?: nie wiem , choć się przyznam że moje spojrzenia kieruję już na inne grupy storczyków.

Aniu bardzo dziękuję , jak już wspominałem Arletce ostatnimi czasy polubiłem tą grupę storczyków i marzy mi się takie zamglone , wilgotne orchidarium z tymi "dziećmi górzystej mgły".

Aniu (Anno) szał mistrzostw i mnie powoli dopadł :;230 , cieszę się że się Tobie podobają!

Joasiu od tych Twoich zachwytów i zresztą nie tylko aż cały :oops: , musiałem aż się "ugasić" ;:136 :;230 , ale bardzo miło czyta się takie wpisy to zawsze nobilituje i wręcz budzi nowe siły do walki z wieloma przeciwnościami aby móc pokazać coś z naszych ulubieńców.
Biała Masdevallia - cocinea alba bardzo mnie cieszy swym rozkwitnięciem jest taka " wielka" wśród swoich koleżanek ( ma największe kwiaty wśród masdevalli które posiadam). Restrepia to też takie małe cacuszko które cieszyło mnie przez ostatni rok ponad 30 kwiatuszkami . Wielka szkoda że nie było takiej możliwości aby zakwitły wszystkie w jednym terminie .
To by był dopiero widok. :!:
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

.....witam w dniu dziecka, zamiast pięknie słońce świecić to popaduje , ale ja nie mam nic przeciwko temu niech sobie siąpi i to sporo po tych suszach.
Jest pochmurno więc troszkę koloru do wątku ;

-doritis violet

Obrazek

Obrazek

- woskowy doritaenopsis

Obrazek

Obrazek

...masdevallie zapłakane deszczem

-masdevallia cocinea alba

Obrazek

małe , nowe dzieciątko wśród masdevalli -Masdevallia strobelii Sweet and Garay

Obrazek

..... piękna inaczej masdevallia aquarius

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Łukaszu w moich storczykowych progach .
Dziękuję za tak wiele miłych słów . Czy jest ich tak wiele... - no nie wiem :?: ,ale każdy storczykomaniak chciałby mieć kolekcję dużą i różnorodną.
Zapraszam do kolejnych odwiedzin.
Awatar użytkownika
Raspberry
50p
50p
Od: 13 kwie 2012, o 19:41

Post »

Cudowna restrepia mi także kwitnie ale species:)Pozdrawiam!
:)Pozdrawiam Raspberry :)
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Kontakt:

Post »

Woskowy doritaenopsis wymiata bez dwóch zdań ;:138
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marku, chciałabym Ci podziękować za trafne rady dot. restrepii. Ostatnio zaczęła ładnie przyrastać, nowe przyrosty nie zasychają, teraz muszę tylko poczekać na kwiaty ale myślę,że się kiedyś doczekam :D
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

O rany jak ja dawno nie byłam u Ciebie Mareczku .Ominęło mnie kwitnienie Twojego pleione :roll: dobrze że uwiecznione na zdjęciach .A czy to to samo które kwitło rok temu u Ciebie .Wydaje mi się jakby było ciemniejsze .Dobrze zmrożone :wink:

Piękne kwitnienia pokazujesz .No proszę może i ja spróbuję Twojego podłoża do masdev. moja od Justynki (justus) owszem ładnie przyrasta ale coś nie chce mi kwitnąć :(

A jak tam panienka miniaturka którą kiedyś pomyliłam z dużym osobnikiem(ta w paseczki) kwitnie ?
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raspberry - miło Cię powitać w moim wątku , super roślinki do podglądania , bardzo je lubię ze względu na ciekawą budowę kwiatu choć wielkość pozostawia wiele do życzenia .
Ale ktoś kiedyś powiedział że "małe też jest piękne " i ja też się do tego przychylam.
Moja Restrepia species powoleńku się rozbudowuje i przyrasta w listeczki . Dla mnie po zakupie to jest ważniejsze bo mam orientację czy roślina akceptuje warunki jakie jej serwuję.
Zapraszam ponownie.

Aniu- czy aż tak to nie wiem :?: , ale dzięki w imieniu rośliny. Na pewno ma swój urok to zestawienie ciemnej czerwieni z tym żółtym i na dodatek te grube mięsiste płatki jakby oblane woskiem .

Małgosiu - cieszę się że od czasu do czasu potrafię komuś pomóc.
Niech roślinka cieszy Cię swą " sałatką" bo jak będzie większa to i kwiatów możesz się spodziewać więcej ,a roślina wygląda wtedy jakby strzelały małe płomyki .Każdy choć najmniejszy ruch powietrza powoduje falowanie na tych bardzo cieniutkich łodyżkach.

Kasiu jak miło że " wpadłaś" na chwileczkę , bardzo dziękuję ;:196
Faktycznie kawałek czasu minął .
Tak Kasiu to są te same , a może i nie bo ich dzieci w postaci bulw . Jak zapewne wiesz macierzyste bulwy po zakwitnięciu i wydaniu nowych bulw giną.
Czy się zmroziły... :?: ;:131 , chyba nie skoro zakwitły ale w tym czasie ile piwka w tym miejscu by się schłodziło... :;230
Dzięki za pochwały robię się :oops:
Wywołany do tablicy
A jak tam panienka miniaturka którą kiedyś pomyliłam z dużym osobnikiem(ta w paseczki) kwitnie ?
....specjalnie dla Ciebie zdjęcia na gorąco Sogo Viven (miniaturka) i Shanghai(ten wielki)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Mareczku bardzo dziękuję za zdjęcia panienki jest słodka :D jej duża koleżanka też . Jak Ty to robisz że miniaturka tak chętnie kwitnie u Ciebie ? :roll: Moje się migają jak mogą .Dopiero 1 też w paseczki ma pęd
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu ;:131 ,..... pieszczę je i szepczę czułe słówka do roślinek jak na razie przynosi efekty :;230

....Kasiu mam zasadę że każdy przekwitnięty phalaenopsis odstawiam lekko w cień i staram się zapomnieć o nim na jakieś 2 miesiące oczywiście nie dopuszczając go do przesuszenia aby odpoczął. Potem stosuję terapie szokowo świetlną. Doświetlam je świetlówką SERA BLUE SKY ROYAL - jasny błękit, temperatura barwowa: 12000K. Świetlówka imituje warunki świetlne zbliżone do terenów tropikalnych.
Nie zapominam także potraktować je stymulatorem wzrostu Asahii i nawozem Peters Professional Blossom Booster 10+30+20+ mikroelementy.
Jest to nawóz ze specjalną formułą, o wysokiej zawartością fosforu i potasu do przyspieszenia fazy kwitnienia roślin.
Blossom Booster stymuluje i przyspiesza rozwój pąków i kwiatów oraz poprawia ich wybarwienie. Niezwykle niska wartość EC i wysoka koncentracja składników pokarmowych (60%) umozliwia stosowanie wysokich dawek nawozu bez niebezpieczeństwa zasolenia. Wysoka zawartość mikroelementów pozwala na szybkie uzupełnianie ich niedoborów w roślinach i poprawienie ich wybarwienia.
...ale to naukowo opisałem :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”