Kolejny <storczykomaniak> cz.2
- ewelina9977
- 10p - Początkujący
- Od: 8 kwie 2012, o 15:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kolejny <storczykomaniak> cz.2
Jakie ładniusie! Aby cieszyły oczy jak najdłużej 

- arlet3
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marku ależ wspaniałe widoki pokazałeś jak mnie nie było.
Plejone prześliczne, phalaenopsisy też, ale wiesz chyba do czego najbardziej wzdycham.
Całkiem niezłą kolekcję już uzbierałeś i doczekałeś się przepięknych kwiatów. Moje też już od dość długiego czasu werandują sobie.

Plejone prześliczne, phalaenopsisy też, ale wiesz chyba do czego najbardziej wzdycham.

Całkiem niezłą kolekcję już uzbierałeś i doczekałeś się przepięknych kwiatów. Moje też już od dość długiego czasu werandują sobie.

Piękne Masdevallie, aż dech zapiera taki widok
.
Ale w niczym nie ustępują im przepiękne hybrydy Phal. Ich przepiękne kwiaty, pokazane w słoneczku, przyciągają wzrok. Piękne
.

Ale w niczym nie ustępują im przepiękne hybrydy Phal. Ich przepiękne kwiaty, pokazane w słoneczku, przyciągają wzrok. Piękne

- Anno
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 20:50
- Kontakt:
Ostatnie zdjęcie bardzo ładne.
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Moje storczyki
Mój Garnek
Marku, ależ u Ciebie pięknie
Co strona, to bardziej kolorowa... Lubię tu zaglądać
I fajnie opisujesz swoje storczykowe zmagania
Masz białą Masdevallię - cocinea alba. Piękna jest ! Ja kupiłam kiedyś Masdevallię amabilis alba. I choć ma już parę lat, nigdy u mnie nie kwitła.
Za to tworzy coraz więcej karłowatych liści. Pewnie powinnam zmienić jej warunki uprawy. Nie potrafię jednak za bardzo znaleźć jej wymagań.
A może źle szukam ?
Jestem zauroczona Twoją Restrepią brachypus. Bardzo malowniczo wygląda zbliżenie tego mikroskopijnego kwiatuszka.
Można przyjrzeć się uroczym szczegółom

I fajnie opisujesz swoje storczykowe zmagania

Masz białą Masdevallię - cocinea alba. Piękna jest ! Ja kupiłam kiedyś Masdevallię amabilis alba. I choć ma już parę lat, nigdy u mnie nie kwitła.
Za to tworzy coraz więcej karłowatych liści. Pewnie powinnam zmienić jej warunki uprawy. Nie potrafię jednak za bardzo znaleźć jej wymagań.
A może źle szukam ?
Jestem zauroczona Twoją Restrepią brachypus. Bardzo malowniczo wygląda zbliżenie tego mikroskopijnego kwiatuszka.
Można przyjrzeć się uroczym szczegółom

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- marwes
- Od: 28 lip 2010, o 09:50
Ewelinko bardzo dziękuje za odwiedziny i zapraszam ponownie w moje progi.
Arletko bardzo dziękuję
......oj wiem , wiem do czego "wzdychasz" i za czym spoglądasz
.
Faktycznie masdevalijek powoli ale sukcesywnie przybywa , czyżby to oznaka przeobrażania się kolekcji...
nie wiem , choć się przyznam że moje spojrzenia kieruję już na inne grupy storczyków.
Aniu bardzo dziękuję , jak już wspominałem Arletce ostatnimi czasy polubiłem tą grupę storczyków i marzy mi się takie zamglone , wilgotne orchidarium z tymi "dziećmi górzystej mgły".
Aniu (Anno) szał mistrzostw i mnie powoli dopadł
, cieszę się że się Tobie podobają!
Joasiu od tych Twoich zachwytów i zresztą nie tylko aż cały
, musiałem aż się "ugasić"
, ale bardzo miło czyta się takie wpisy to zawsze nobilituje i wręcz budzi nowe siły do walki z wieloma przeciwnościami aby móc pokazać coś z naszych ulubieńców.
Biała Masdevallia - cocinea alba bardzo mnie cieszy swym rozkwitnięciem jest taka " wielka" wśród swoich koleżanek ( ma największe kwiaty wśród masdevalli które posiadam). Restrepia to też takie małe cacuszko które cieszyło mnie przez ostatni rok ponad 30 kwiatuszkami . Wielka szkoda że nie było takiej możliwości aby zakwitły wszystkie w jednym terminie .
To by był dopiero widok.
Arletko bardzo dziękuję

......oj wiem , wiem do czego "wzdychasz" i za czym spoglądasz

Faktycznie masdevalijek powoli ale sukcesywnie przybywa , czyżby to oznaka przeobrażania się kolekcji...

Aniu bardzo dziękuję , jak już wspominałem Arletce ostatnimi czasy polubiłem tą grupę storczyków i marzy mi się takie zamglone , wilgotne orchidarium z tymi "dziećmi górzystej mgły".
Aniu (Anno) szał mistrzostw i mnie powoli dopadł

Joasiu od tych Twoich zachwytów i zresztą nie tylko aż cały

Biała Masdevallia - cocinea alba bardzo mnie cieszy swym rozkwitnięciem jest taka " wielka" wśród swoich koleżanek ( ma największe kwiaty wśród masdevalli które posiadam). Restrepia to też takie małe cacuszko które cieszyło mnie przez ostatni rok ponad 30 kwiatuszkami . Wielka szkoda że nie było takiej możliwości aby zakwitły wszystkie w jednym terminie .
To by był dopiero widok.

- marwes
.....witam w dniu dziecka, zamiast pięknie słońce świecić to popaduje , ale ja nie mam nic przeciwko temu niech sobie siąpi i to sporo po tych suszach.
Jest pochmurno więc troszkę koloru do wątku ;
-doritis violet

- woskowy doritaenopsis

...masdevallie zapłakane deszczem
-masdevallia cocinea alba

małe , nowe dzieciątko wśród masdevalli -Masdevallia strobelii Sweet and Garay
..... piękna inaczej masdevallia aquarius

Jest pochmurno więc troszkę koloru do wątku ;
-doritis violet

- woskowy doritaenopsis

...masdevallie zapłakane deszczem
-masdevallia cocinea alba

małe , nowe dzieciątko wśród masdevalli -Masdevallia strobelii Sweet and Garay

..... piękna inaczej masdevallia aquarius

- marwes
Witaj Łukaszu w moich storczykowych progach .
Dziękuję za tak wiele miłych słów . Czy jest ich tak wiele... - no nie wiem
,ale każdy storczykomaniak chciałby mieć kolekcję dużą i różnorodną.
Zapraszam do kolejnych odwiedzin.
Dziękuję za tak wiele miłych słów . Czy jest ich tak wiele... - no nie wiem

Zapraszam do kolejnych odwiedzin.
Cudowna restrepia mi także kwitnie ale species:)Pozdrawiam!
:)Pozdrawiam Raspberry 

- Anno
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 20:50
- Kontakt:
Woskowy doritaenopsis wymiata bez dwóch zdań 

Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Moje storczyki
Mój Garnek
- Merghen
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marku, chciałabym Ci podziękować za trafne rady dot. restrepii. Ostatnio zaczęła ładnie przyrastać, nowe przyrosty nie zasychają, teraz muszę tylko poczekać na kwiaty ale myślę,że się kiedyś doczekam 

-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
O rany jak ja dawno nie byłam u Ciebie Mareczku .Ominęło mnie kwitnienie Twojego pleione
dobrze że uwiecznione na zdjęciach .A czy to to samo które kwitło rok temu u Ciebie .Wydaje mi się jakby było ciemniejsze .Dobrze zmrożone
Piękne kwitnienia pokazujesz .No proszę może i ja spróbuję Twojego podłoża do masdev. moja od Justynki (justus) owszem ładnie przyrasta ale coś nie chce mi kwitnąć
A jak tam panienka miniaturka którą kiedyś pomyliłam z dużym osobnikiem(ta w paseczki) kwitnie ?

Piękne kwitnienia pokazujesz .No proszę może i ja spróbuję Twojego podłoża do masdev. moja od Justynki (justus) owszem ładnie przyrasta ale coś nie chce mi kwitnąć

A jak tam panienka miniaturka którą kiedyś pomyliłam z dużym osobnikiem(ta w paseczki) kwitnie ?
- marwes
Raspberry - miło Cię powitać w moim wątku , super roślinki do podglądania , bardzo je lubię ze względu na ciekawą budowę kwiatu choć wielkość pozostawia wiele do życzenia .
Ale ktoś kiedyś powiedział że "małe też jest piękne " i ja też się do tego przychylam.
Moja Restrepia species powoleńku się rozbudowuje i przyrasta w listeczki . Dla mnie po zakupie to jest ważniejsze bo mam orientację czy roślina akceptuje warunki jakie jej serwuję.
Zapraszam ponownie.
Aniu- czy aż tak to nie wiem
, ale dzięki w imieniu rośliny. Na pewno ma swój urok to zestawienie ciemnej czerwieni z tym żółtym i na dodatek te grube mięsiste płatki jakby oblane woskiem .
Małgosiu - cieszę się że od czasu do czasu potrafię komuś pomóc.
Niech roślinka cieszy Cię swą " sałatką" bo jak będzie większa to i kwiatów możesz się spodziewać więcej ,a roślina wygląda wtedy jakby strzelały małe płomyki .Każdy choć najmniejszy ruch powietrza powoduje falowanie na tych bardzo cieniutkich łodyżkach.
Kasiu jak miło że " wpadłaś" na chwileczkę , bardzo dziękuję
Faktycznie kawałek czasu minął .
Tak Kasiu to są te same , a może i nie bo ich dzieci w postaci bulw . Jak zapewne wiesz macierzyste bulwy po zakwitnięciu i wydaniu nowych bulw giną.
Czy się zmroziły...
, chyba nie skoro zakwitły ale w tym czasie ile piwka w tym miejscu by się schłodziło...
Dzięki za pochwały robię się
Wywołany do tablicy

Ale ktoś kiedyś powiedział że "małe też jest piękne " i ja też się do tego przychylam.
Moja Restrepia species powoleńku się rozbudowuje i przyrasta w listeczki . Dla mnie po zakupie to jest ważniejsze bo mam orientację czy roślina akceptuje warunki jakie jej serwuję.
Zapraszam ponownie.
Aniu- czy aż tak to nie wiem

Małgosiu - cieszę się że od czasu do czasu potrafię komuś pomóc.
Niech roślinka cieszy Cię swą " sałatką" bo jak będzie większa to i kwiatów możesz się spodziewać więcej ,a roślina wygląda wtedy jakby strzelały małe płomyki .Każdy choć najmniejszy ruch powietrza powoduje falowanie na tych bardzo cieniutkich łodyżkach.
Kasiu jak miło że " wpadłaś" na chwileczkę , bardzo dziękuję

Faktycznie kawałek czasu minął .
Tak Kasiu to są te same , a może i nie bo ich dzieci w postaci bulw . Jak zapewne wiesz macierzyste bulwy po zakwitnięciu i wydaniu nowych bulw giną.
Czy się zmroziły...

Dzięki za pochwały robię się

Wywołany do tablicy
....specjalnie dla Ciebie zdjęcia na gorąco Sogo Viven (miniaturka) i Shanghai(ten wielki)A jak tam panienka miniaturka którą kiedyś pomyliłam z dużym osobnikiem(ta w paseczki) kwitnie ?

-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Mareczku bardzo dziękuję za zdjęcia panienki jest słodka
jej duża koleżanka też . Jak Ty to robisz że miniaturka tak chętnie kwitnie u Ciebie ?
Moje się migają jak mogą .Dopiero 1 też w paseczki ma pęd

- marwes
Kasiu
,..... pieszczę je i szepczę czułe słówka do roślinek jak na razie przynosi efekty 
....Kasiu mam zasadę że każdy przekwitnięty phalaenopsis odstawiam lekko w cień i staram się zapomnieć o nim na jakieś 2 miesiące oczywiście nie dopuszczając go do przesuszenia aby odpoczął. Potem stosuję terapie szokowo świetlną. Doświetlam je świetlówką SERA BLUE SKY ROYAL - jasny błękit, temperatura barwowa: 12000K. Świetlówka imituje warunki świetlne zbliżone do terenów tropikalnych.
Nie zapominam także potraktować je stymulatorem wzrostu Asahii i nawozem Peters Professional Blossom Booster 10+30+20+ mikroelementy.
Jest to nawóz ze specjalną formułą, o wysokiej zawartością fosforu i potasu do przyspieszenia fazy kwitnienia roślin.
Blossom Booster stymuluje i przyspiesza rozwój pąków i kwiatów oraz poprawia ich wybarwienie. Niezwykle niska wartość EC i wysoka koncentracja składników pokarmowych (60%) umozliwia stosowanie wysokich dawek nawozu bez niebezpieczeństwa zasolenia. Wysoka zawartość mikroelementów pozwala na szybkie uzupełnianie ich niedoborów w roślinach i poprawienie ich wybarwienia.
...ale to naukowo opisałem

....Kasiu mam zasadę że każdy przekwitnięty phalaenopsis odstawiam lekko w cień i staram się zapomnieć o nim na jakieś 2 miesiące oczywiście nie dopuszczając go do przesuszenia aby odpoczął. Potem stosuję terapie szokowo świetlną. Doświetlam je świetlówką SERA BLUE SKY ROYAL - jasny błękit, temperatura barwowa: 12000K. Świetlówka imituje warunki świetlne zbliżone do terenów tropikalnych.
Nie zapominam także potraktować je stymulatorem wzrostu Asahii i nawozem Peters Professional Blossom Booster 10+30+20+ mikroelementy.
Jest to nawóz ze specjalną formułą, o wysokiej zawartością fosforu i potasu do przyspieszenia fazy kwitnienia roślin.
Blossom Booster stymuluje i przyspiesza rozwój pąków i kwiatów oraz poprawia ich wybarwienie. Niezwykle niska wartość EC i wysoka koncentracja składników pokarmowych (60%) umozliwia stosowanie wysokich dawek nawozu bez niebezpieczeństwa zasolenia. Wysoka zawartość mikroelementów pozwala na szybkie uzupełnianie ich niedoborów w roślinach i poprawienie ich wybarwienia.
...ale to naukowo opisałem