Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Post »

Tamaryszko :wit
Dołączam do grona wielbicieli Twojego magicznego ogrodu ;:63 Przespacerowałam się po nim, wysłuchując jego historii od samego początku na FO i jestem zauroczona ;:180 Twój ogród jest bajkowy, bardziej przypomina pokazowy angielski ogród niż przydomowy kawałek zieleni, wspaniały. Wygląda tak, jakby pracowała przy nim armia ludzi, wszystko dopieszczone i idealnie zharmonizowane. Cudo :shock: Będę zaglądać jeśli pozwolisz ;:138
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Do tak pięknego ogrodu nie sposób nie wracać.
Moje języczki nie są tak dorodne , cierpią w sezonie na braki wody.
Czy musisz u siebie walczyć ze ślimakami , masz takie zdrowe hosty :!: :!:
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam w kolejny mroźny poranek!
Na termometrze znowu ?16... ponieważ mój aparat cały czas nie jest sprawny, kontynuuję wspomnienia z cieplejszych pór roku.

EWAMAJ66 ? myślę,że barwinkowi sucha ziemia nie zaszkodzi, Ewo, skoro u mnie ma się tak dobrze... Jeśli Ci nie odbije wiosną, daj znać, chętnie wyślę Ci sadzonki swojego białego barwinka.
Strumyk kosztuje mnie sporo pracy, ale wart jest takiego wysiłku. Cieszę się,że wybrałam akurat tę działkę, bo to teraz główna atrakcja ogrodu.

IGOR ? kupowałam u Igi żurawki ? sadzonki były piękne. Niestety, okazałao się,że nie wszystkie się u mnie odnalazły - odmiana Sparkling Burgundy i Southern Comfort rosną bujnie, a Amber Waves i Creme Brulee ? padły...
To niesamowite,że udało Ci się stworzyć swoją kolekcję w tak krótkim czasie! Obyś nie miał takich przykrych niespodzianek, jak ja. Ale masz rację,że dopiero dłuższa uprawa pozwala dać jakąś wiarygodną opinię.

RENI4 ? jak się cieszę, że mnie odwiedziłaś, Reni! Ta pora roku pozwala nam na odwiedziny w wielu ogrodach, które chcemy odwiedzać, ale w sezonie brak na to czasu.

ROBACZEK_POZNAN ? jak fajnie, nowy gość..! Witaj Robaczku! Bardzo, bardzo dziękuję za tyle miłych słów. Kocham mój kawałek świata i jestem szczęśliwa, czytając tak pochlebne opinie.
Ale mam świadomość,że nie w pełni na takie słowa zasłużyliśmy, ja i mój ogród... Wiesz jak to jest ? wybieram najładniejsze zdjęcia, pokazuje najładniejsze fragmenty... Jestem świadoma,że BARDZO wiele brakuje nam do pokazowego ogrodu angielskiego. Powiedzmy,że zmierzamy w tym kierunku.
Niestety - żadna armia, ani nawet mały oddział, nie pielęgnuje mego ogrodu. A powiem Ci, że chciałabym, żeby ktoś przyszedł raz w miesiącu (ale kasa...). Raz w roku przychodzi 3 panów na obrobienie trawnika (aeracja, wertykulacja, nawóz). Całą resztę wykonuję sama ( a wiek średni na karku...). Pracy jest naprawdę dużo, bo oprócz pielęgnacji tworzę nowe rabaty, dość rozległe, a to wiąże się z wymianą ziemi. Czasem pomaga mąż. Ale ta praca to moja wielka przyjemność!
W związku z tym o żadnym perfekcyjnym dopieszczeniu nie ma mowy. Chwasty stanowią integralną część ogrodu.
Liczę,że będziesz mi towarzyszyć w dalszym tworzeniu mojego raju na ziemi.

OLUSIA ? Olu, dziękuję! Bardzo się cieszę,że będziesz moim stałym gościem.
Nie powiedziałabym,że moje języczki są dorodne...
Mówisz pewnie o języczkach Przewalskiego z ostatnich zdjęć. Mam też języczkę pomarańczową. Rosną już kilka lat, ale nie wyglądają tak , jak w innych ogrodach. Wszystkie rosną przy strumieniu, ale na skarpie. U mnie w ogrodzie jest bardzo sucho, nawet przy strumieniu. Jeśli padało na nie słońce, liście były zupełnie oklapnięte. Dlatego jedną grupę w tym roku przesadziłam pod dom od północnej strony, zobaczymy ,co z tego wyjdzie. Z moich doświadczeń wynika,że języczki zdecydowanie wymagają wilgotnej ziemi.
Pozostałe trzy grupy są nad sama wodą i tak nie więdną. Za to są przysmakiem ślimaków . Szczególnie ta pomarańczowa to ich stołówka, w końcu lata liście są bardzo zredukowane! Ale może dzięki temu hosty są w lepszym stanie.
Ślimaków w ogrodzie jest dużo, w większości są to chyba winniczki. Podobno mniej szkodzą niż czarne pomrowy bez skorupek.
Hosty są pogryzione , niektóre bardziej, ale nie ma tragedii, powiedziałabym.
Ja nie stosuję żadnej chemii w ogrodzie, także na ślimaki. Czasem zbieram trochę ręcznie, jak mi się któreś nawiną.
Wierzę,że w ogrodzie wytworzyła się względna równowaga biologiczna i śliamki są niszczone przez naturalnych wrogów. Dlatego są w ogrodzie, ale nie za dużo. A ja akceptuję trochę dziur w liściach.

Podsumowań i planów ciąg dalszy. Dziś o Białym Ogrodzie.

Jego początki to rok 2008-09 .
W układaniu listy biało kwitnących kwiatów bardzo pomogli mi forumowicze. Dostałam też sporo roślin.
Kilka zdjęć wspomnieniowych...

Obrazek

Poprawiamy ziemię...

Obrazek

Tu roztaczam swoje wizje...

Obrazek

Obrazek

Widoczna na zdjęciu włóknina już jest usunięta ! Wcześniejsze doświadczenia tego mnie nauczyły.To było tylko na rok.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chciałąm,żeby to było intymny i romantyczny salonik ogrodowy. Oddzielony bujną zielenią od reszty.
Tego efektu jeszcze nie udało mi się osiągnąć.
Z tym, oczywiście , najgorzej ? jodły i brzozy urosły, ale jeszcze nie wystarczająco. Z krzewami podobnie. A już ta ściana z cisów (nawet jej nie pokazuje...) to chyba za 100 lat będzie...
Ale puste miejsca w większości zniknęły! I kamienne dodatki już tak nie przytłaczają, jednak zieleń jest bujniejsza.

W MINIONYM ROKU zaszły pewne zmiany ? przesadziłam krzewuszkę , bo miała za mało słońca.
Wywaliłam hortensje ogrodową ,bo nie kwitła mimo opatulania włókniną i nocnego latania z tekturowym pudłem. Na jej miejsce już zamówiłam białą piwonię.
Doszły azalie japońskie (oby przetrwały te mrozy..!) i białe naparstnice.
Oraz bukszpany (będą przycinane w regularne formy, głównie kule)!
Nie wiem , co będzie z łubinami ? głównie to jadły je ślimaki...
Natomiast świetnie sprawdziły się wysokie czosnki ! W kilku punktach rozrzucone na rabacie stanowiły interesujący, pionowy akcent. Planuję dosadzić ich tam więcej, żeby rosły po 3-5 w grupkach.

WIOSNĄ przesadzam oszukane, niebieskie ostróżki (białe już zamówiłam).
Niestety, lilowce nie są całkiem białe, więc mimo,że piękne ? muszą zmienić miejsce.
Zamówiłam jeszcze białe bodziszki, dzwonki szerokolistne, sasanki i cudne zawilce Honorine Jobert.
I mam nadzieję,że wreszcie zakwitnie hortensja pnąca!
Aha, jeszcze chcę puścić na kalinę Roseum powojnik ( John Hoxtuble, bo Marczyński poleca go dla początkujących, ewentualnie Popiełuszko)
? czy to głupi pomysł..?
Będę pracować nad drugą stroną tego ogrodu i nad strefą wejścia-tam jeszcze chaos i chwasty.
I muszę chyba przesadzić bardziej na tył dzwonki skupione i brzoskwiniolistne ? z przodu rabaty wyglądają bałaganiarsko.

Pamiętacie może rozważania o tym , jak ?wydobyć? biel..? Miałam dołożyć kilka niebieskich elementów. Otóż zrezygnowałam z tego pomysłu.
Dlaczego..? Gdyby to był zakątek z masą kwiatów, taka bylinowa rabata, głównie biała - w tym morzu bieli granat byłby świetnym dodatkiem.
Pewnie Was rozczaruję, ale mój ogródek jest przede wszystkim zielony ? to jest kolor przeważający , on stanowi tło dla białych plam kwiatów. A takim układzie niebieski psuje mi klarowność założenia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zobaczcie oczyma wyobraźni białe ostróżki...

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

biały zakątek rewelacyjny , taka świątynia dumania;:138 ;:138 ;:138
ja swój planuje troszkę zmienić, tylko za dużo
mam pomysłów i nie wiem które rozwiązanie lepsze ;:223
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

Jest do kupienia biały gożdzik piaskowy, zajrzyj proszę.

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 2#p2777452
;:80
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
klamber
100p
100p
Od: 29 sie 2011, o 06:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Iza, znów pokazałaś jak powstaje następna rabata. Bardzo lubię oglądać takie opowieści. Takimi zdjęciami można pokazać ogrom pracy, jaki się włożyło aby zmienić taki nie wielki kawałek podwórka. Bardzo często pojawia się uśmiech na mojej twarzy, gdy ludzie piszą ile osób to obrabia. Jak odpowiadam że sam, z 70 letnią mamą, to nie wierzą. Podziwiam też rośliny, które też dają z siebie wszystko aby zatrzeć wizerunek przeszłości, jaki nam się jeszcze jarzy przed oczami, a po 2-3 latach już nie pamiętamy starej komórki lub bałaganu jaki tam panował. Ja niestety nie mam takich zdjęć, gdyż większość swoich prac wykonywałem już dawno, gdy posługiwałem się analogiem. Cyfrówką bawię się około 6 lat. Dopiero jak zapisałem się na FO i po obejrzeniu takich ogrodów jak Twój, naszła człowieka chęć zmian, które teraz na pewno będą uwiecznione. Bardzo podobają mi się twoje akcesoria kamienne do ogrodu. Niestety tak jak kostka są dla mnie poza zasięgiem finansowym. Może mi się jeszcze coś odmieni w moim życiu i będę mógł sobie poszaleć, ale na razie muszę się zadowolić kamieniami polnymi. Co do białych akcentów mogę polecić, surmie ma piękne białe kwiatki i kalinę w maju obsypana jest białym kwieciem a jesienią płonie o wschodzie i zachodzie. Z kwiatów to mam u siebie liatrę, odętkę, lilie, yukke karolińską, mam też goździka lekko różowy, prawie biały. Mam też białe zimowity i floksy a mam floksa śnieżnego, narcyza i skalnicę i gęsiówkę i jeszcze coś n/n, mam jeszcze chyba biały bez lecz nie znalazłem żadnego zdjęcia i nie pamiętam czy na pewno był biały, mam też białą daturę. Fotki oczywiście mailem puszczę. Szkoda że nie możesz pokazać zimowych fotek, na pewno były by nie mniej urodziwe niż letnie. Zimę właśnie lubię tylko z tego jednego powody, że można pstrykać super fotki, wszystkie rabatki są wtedy białe. :;230
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Tamaryszko,
Fajnie śledzić zmiany w Twoim ogrodzie i Ciebie samą w akcji ;:63
Nie mogę wyjśc z podziwu, że sama radzisz sobie z ogrodem na takim obszarze :shock: Ja mam cztery razy mniejszy teren i bez Mojego Kochanego M nie dałabym rady. Czas mam tylko popołudniami i w weekendy, ale latem mogę siedzieć w ogrodzie do wieczora :D Nawet komary mi nie straszne :heja
Klamber wspominał o daturze, pięknie by wyglądały anielskie trąby w Twoim ogrodzie!
Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Super zmiany w tym zakątku zaszły.A czy strumyk to same kamienie czy mają jakieś podłoże z folii ?
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Trawnik w białym zakątku wygląda jak miękki dywan.
Mnie nie przeszkadzają niebieskie ostróżki na białej rabacie,
ale ja bardziej "kolorowa" jestem :P .
Powojnik Jerzy Popiełuszko jest u mnie dopiero od lata, więc nie bardzo mogę oprzeć się na doświadczeniu,
ale to nie jest wysoki powojnik, z tego co pamiętam, ma mieć 1,5 m (ja chciałam właśnie taki niższy)
a kalina roseum rośnie do 4 metrów, czyli on na kalinę nie bardzo się wdrapie :roll: .
To może lepiej ten John :P .
Ja mam jeszcze od tamtego sezonu Królową Jadwigę, też Marczyńskiego, białych powojników nigdy dość.
Masz rację, co do dzwonków, ładne, ale lubią sobie rosnąć po swojemu :lol: .
Nie myślałaś o jednorocznych na brzeg rabaty? np. biała smagliczka ? - niska, zwarta.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

elsi pisze: Mnie nie przeszkadzają niebieskie ostróżki na białej rabacie,
ale ja bardziej "kolorowa" jestem :P .
Ja to nawet powiem, że mi się to ogromnie podoba. Myślałam, ze to zamierzony efekt :;230 .
Planuję właśnie przebudowę swoich rabat i myślę o takiej biało - niebieskiej ;:224 .
A biały bez, który Ci się u mnie podobał przywiozę wiosną, kiedy Cię "najadę" :wink: .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

:wit
Zwiedziłam dzisiaj sporą część Twojego cudownego ogrodu i jestem pod ogromnym wrażeniem ;:108 Biały zakątek jest fantastyczny :tan
Ale najbardziej zachwycił mnie strumyk i jego otoczenie ;:167
Będę wracała napawać oko tak harmonijnym kawałkiem swiata ;:180
Podziwiam i pozdrawiam Dana
marzenia się spełniają! Dana
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

ciągle mam w pamięci jak straciłaś sosnę podczas wichury tu już tak dojrzały zakątek wyszedł . do twarzy ci ze słoneczkiem i pracą . a jak tam warzywniakowe plany -powiększasz czy pomniejszasz ?
x-d-a

Post »

Tamaryszku, tak fajnie czyta się Twoje opowieści ogrodowe ;:63 Są one ciekawsze i bardziej wciągają niż niejeden kryminał :;230
To zrozumiałe, że Twój ogród zmienia się, dojrzewa, bo przecież Ty też podlegasz różnym metamorfozom , zmieniają się i krystalizują Twoje gusta i upodobania. I na tym chyba polega urok tej zabawy - ogród jest ciągle inny, zaskakuje nas, zmienia się, a my mu w tym pomagamy, zgodnie z naszymi upodobaniami i temperamentem :lol:
Co do białej rabaty to miałam podobne doświadczenia ze swoją...Wprawdzie białe ostróżki okazały się być białymi, ale białe lilie zakwitły na ...pomarańczowo, w ślicznym skądinąd morelowym odcieniu. I co? Zostawiłam je tam, tłumacząc sobie, że ożywiają tę rabatę, przełamują biel i zieleń :lol:
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Witaj Izo :wit . Serdecznie dziękuję za odwiedziny , miłe słowa tak pod moim , jak i ogrodu adresem ;:196 .

Wiele razy bywałam u Ciebie , nie zostawiając swego śladu :oops: , więc najwyższy czas , bym się ujawniła .

Masz wysmakowany ogród - ciekawe nasadzenia , kompozycje , które są przemyślane , dopasowane tak pokrojem , jak i barwami .

Najbardziej urzekł mnie strumień z czystą wodą , jak najbardziej naturalny . Psiaki fantastyczne , my mamy Akitę - Inu , rasa japońska .

Rabata biała , nostalgiczna , wyciszająca , w jej otoczeniu można się odprężyć . Trawnik - marzenie , elementy małej architektury

gustownie wplecione w ogród .

Jestem pod wrażeniem , składam na Twoje ręce ;:180 za ogrom pracy , by to wszystko utrzymać - same drzewa , potężne , które zapewne przysparzają wiele pracy jesienią , ale za to dają przyjemny cień w upalne dni .

Pozwól , że będę u Ciebie ' bywać ' ;:167 . Tym bardziej ,że uwielbiam czytanie opowieści ogrodowych .
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Eh, Tamaryszku Romatyczny - tak sobie oglądam na przemian początki i to co teraz - i widzę jak Twój ogród się bajecznie zmienił.
Oj, to to, to jest właściwe słowo - 'bajecznie'. Niektóre zdjęcia są jak żywcem wyjęte z brytyjskich katalogów ogrodniczych. Przepiękne romantyczne klimaty królują u Ciebie...
Szlachetnie i królewsko.
No normalnie, czuję się jak parweniusz z moim upodobaniem do kolorowości :;230
Pozdrawiam serdecznie - Ula

Aha, byłabym zapomniała. 'Tylko w ciemności światło' - to cytat z Ursuli Le Guin. Jeśli nie znasz, to mogłoby Ci się spodobać... Trylogia 'Ziemiomorze', 'Lewa ręka ciemności', Świat Rocannona', a chyba najbardziej 'Miejsce początku'.
Hmm, jaki to właściwie gatunek... Trochę fantasy, trochę science-fiction, ale tak naprawdę rozważania o naturze ludzkiej. Wszystko skąpane w przedziwnym świetle i nostalgicznym nastroju.
Jak dla mnie - na tyle duża ilość niedookreśloności, aby zaspokoić moje upodobanie abstrakcji i tego czegoś, co z braku innego słowa nazywam 'tajemnicą'. Nie chodzi tu o zagadkę, lecz właśnie o mglistą tajemnicę, która wymyka się racjonalnemu postrzeganiu.
Mam nadzieję, że czujesz się zachęcona :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”