Potrawy Wigilijne

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Roma...miałam w zeszłym roku.....guzik wartają ;:223
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
X_Ro-a

Post »

Może miałaś niedobre śledzie u nas prawie wszystkim smakował. z 21 osób nie smakował dwóm
edit:
12-12 :;230 :;230 dzisiaj dopiero się domyśliłam, że Tobie Grażyno chodziło o pisaki do ciastek a nie o pasztet.
Chyba poproszę Gwiazdora o Bilobao (na lepsze myślenie) :D
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Być może nie zauważyłam odpowiedzi, na Misi pytanie: co robić żeby się pierogi nie zlepiały. Do wody w której się gotują należy dodać kilka łyżek oleju. A po wyjęciu z wody dobrze przepłukać żeby resztki skrobi zmyć. Wyłożyć na talerz oddzielnie i wysuszyć. Dopiero po tych zabiegach można kłaść jeden na drugi :D
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonka spróbuję ;:138 Roma ale pyszności, pasztet śledziowy ? Powiedz mi czy śledzie filetujesz?
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53

Post »

Lukier do pierniczków robiłam zawsze z cukru pudru, który barwiłam: kilkoma kroplami soku z buraków, soku z wiśni, zmiksowanym kiwi, szafranem... i do tego mnóstwo kolorowej cukrowej posypki
Mój starszy synek uwielbiał takie zajęcia. Młodszy takich zabaw nie doświadczył :(
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
X_Ro-a

Post »

Romualda Witczak pisze:Iwonka spróbuję ;:138 Roma ale pyszności, pasztet śledziowy ? Powiedz mi czy śledzie filetujesz?
kupuję najczęściej filety Matyjas a kiedy kupiłam w całości to oczywiście należy je wyfiletować.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
Jestem tu początkującym czynnie uczestniczącym użytkowninkiem. Do tej pory tylko biernie korzystałam z Forum, bo obserwuje je już od 2 lat.
A ja co roku robię gołąbki z grzybowym farszem.

Gołąbki Wigilijne
Główka kapusty włoskiej
10 dkg grzybów suszonych
2 szkl. ryżu
cebula
olej
sól
pieprz
woda z ugotowanych grzybów

Przygotowanie:
Kapuste sparzyć i rozebrać. Namoczone grzybki ugotować, zmielić i wymieszać z ugotowanym ryżem. Do farszu dodać połowę usmażonej na oleju cebulki Wymieszać farsz i robić gołąbki. Gotowe należy układać w garnku, później zalać wodą z gotowania grzybków jak trzeba dolać wody, wlać olej z drugą połówką przesmażonej cebulki, doprawić pieprzem, solą i postawić na mały ogień i gotowć do 2h w zależności od kapusty. Przygotowuje dzień przed wigilią. Moja rodzina czeka na nie cały rok.Smacznego!!

Obrazek
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

A do tego jeszcze sosik grzybowy........mniaaam. Ja też robię takie gołąbki, a nieraz zamiast je gotować to piekę w piekarniku. Pycha. Moja babcia robiła kiedyś takie gołąbki w kapuście kiszonej. Jesienią kisiła całe główki kapusty. To był dopiero smak. po prostu poezja ;:170
Pozdrawiam Dorota:)
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2011, o 22:16

Post »

Giecikowa pisze: Jesienią kisiła całe główki kapusty. To był dopiero smak. po prostu poezja ;:170
Znam ten smak i gdyby ktoś mi powiedział jak je ukisić to bym go ;:196
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Alu. Ukisić całe główki kapusty podobno żaden problem - trzeba do beczki, w której ma się kisić kapusta wkładać kapustę poszatkowaną i pomiędzy nią wkładać całe głowy. Musi być tylko dużo kapusty szatkowanej. Niektórzy jeszcze w to wkładają całe jabłka też do kiszenia. :D
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2011, o 22:16

Post »

Ado, włożyć to ja mogę, ale co dalej? Ile czego dodać (nigdy nie kisiłam, bo to robiła mama, a jak jej zabrakło ;:223 ).
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Alu. Z pewnością wujaszek google ma wiele przepisów na tą czynność ale tylko z naszego forum podam Ci link http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ty#p477249
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

No ja niestety w kwestii kiszenia kapusty nie pomogę :( Nigdy nie kisiłam sama i kiedy był na to czas ( czyli kiedy żyła babcia) to się tym nie interesowałam ;:223
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
chan-dzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 12:45

Post »

kokolidek pisze: Mój dom, to była moja twierdza i teściowa wiedziała, że "nie ma wsadzać nosa" a w zamian wstawiłam ją na piedestał i ... nie miałam obowiązku próbować jej dorównać, bo ... po co? Jeden ideał w rodzinie to aż nadto :;230 :;230
Dobra jesteś ;:112 ;:112 takie podejście mi się podoba.
Podam Wam przepis na
karpia po żydowsku z ksiązeczki "Przepisy czytelników"6/95
jak do tej pory nigdzie nie spotkałam się z takim przepisem,a karpik pycha(przynajmniej dla mnie) ,robię go co roku.
Obrazek
Wątki chan-dzi
Pozdrawiam i zapraszam do mnie Ania
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

My kisimy tak :

Do kiszenia najlepiej nadają się kapusty późne, zimowe. Muszą już być całkiem białe.
Cienko szatkujemy.
Wkładamy do dużej michy, gara, beczki drewnianej, lub glinianej, dodajemy 2 dkg soli na kilogram kapusty.
Dokładnie mieszamy, zostawiamy na dwie godziny. jeszcze raz mieszamy i ubijamy.
Do kiszonej kapusty można dodać kminku, liści laurowych, kopru, nasion jałowca, niewielka ilość poszatkowanych jabłek, żurawiny, marchwi. W/g gustu, smaku i przeznaczenia.
Sól użyta do kiszenia musi być dobrej jakości. Nie jodowana ! Najlepsza jest morska.
Beczułkę trzyma się kilka dni domu, w cieple, a następnie przenosi się do zimnej piwnicy.
Płynu który zbierze się nad kapustą nie wolno odlewać. Po kilku dniach kapusta ją wchłonie. Jak kapusta wchłonie całą tę wodę, to trzeba trochę jej dolać z odrobiną soli. Doprowadzić do takiego stanu, aby zawsze cala kapusta znajdowała się pod wodą.
Po 3 - 4 dniach długim nożem nakłuwa się kapustkę aby odeszły wszystkie gazy powstałe w niej, w wyniku fermentacji .
Ot i cała sztuka.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”