Popiolek69 kilka moich maluchów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: popiolek69 kilka moich maluchów:)

Post »

Przepraszam że tak długo to trwało, napisałem dla śmiechu że miałem wkleić właśnie fotki na wypowiedź Marka że wszystkie koryfanty takie same, no i wyszło że trzeba było jednak szukać fotek :;230 Zdjęcia to tylko kilka roślin które mi kwitły i udało się przy tym być :| Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

Ależ one piękne, ale... wszystkie są takie same :;230.

Ja jeszcze czekam na coś lobiwkowego (wprawdzie mam tu jednego speca, ale ten zakończył sezon i pewnie już przez zimę 'kwiotków' nie pokaże :lol:) tudzież echinopsisowego ;).
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

Co fakt to fakt- większość z nich podobna do siebie :D Pewnie parę fotek z czegoś lobivkowego by się znalazło ale Tomka to nic nie przebije w tym temacie ;:180
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

Spore sdadko. Chciałem tylko uścislić że o tych koryfantach to nie moje słowa, a jedynie zasłyszana opinia jednego z moich kolegów.

Moje stadko w tamtym roku wyglądało tak:
Obrazek

a tu jeszcze znalazłem zdjęcie z 2005 roku
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

Oczywiście to tak tylko dla śmiechu napisałem Marku, nie miałem nic złego na myśli :wink: No to to jest prawdziwe stadko :D U mnie trochę mniej i do tego kilka nie za bardzo mam opisanych :?
Do tego trochę roślinek jeszcze wysiewałem ale przedszkole dopiero.
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

Im bardziej im się przyglądam, tym bardziej wydaje mi się, że są do siebie podobne :lol:.
Co do lobiwek - zachwycam się każdą (no, prawie - niezbyt mi się podoba L. aurea v. fallax, ale nie wiem dlaczego). Nieraz Tomek nie może wyjść ze zdumienia, kiedy piszę, jaka to jest wspaniała i ulubiona ta L. aurea (bo przecież to najpowszechniejszy chwast z tego rodzaju posiadający z milion variet i form :;230)
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

Każdemu się podoba coś innego, i o to właśnie chodzi żeby nie było monotonii :uszy
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

popiolek69 pisze:Każdemu się podoba coś innego, i o to właśnie chodzi żeby nie było monotonii :uszy
Dokładnie tak jest, ja postanowiłem, że chcę się "wyspecjalizować" w rodzaju Thelocactus, który jest nie za wielkim rodzajem bo ok 30 gatunków, jeżeli zdobyć po 2 rośliny z każdego to w sumie nie tak dużo bo 60 szt. Więc dalszym postanowieniem jest, że będę w swojej kolekcji miał rośliny występujące z Thelocactusami, czyli kaktusy meksykańskie (Mammillaria, Coryphantha, Turbinicarpus, Astrophytum może jeszcze coś z ariaków i im podobnych powoli rosnących) do tego kilka - kilkanaście roślin z Ameryki Południowej no i będzie różnorodnie bez monotonii, a dodatkowo większość tych roślin rośnie w takich samych lub podobnych warunkach więc też jakieś ułatwienie z tym jest
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oprócz gatunków są jeszcze odmiany i formy stanowiskowe. Lobiwek też jest około 30 gatunków a ja różnych form mam w tej chwili ponad 800. Do tego po dwie roślinki z danego taksonu to mało. Przyjmuje się, że a by uchwycić choć część potencjalnej zmienności środowiskowej oraz móc bezpiecznie reprodukować roślinki (czyli pylić nasiona) potrzeba od 5 do 10 roślin z jednej lokalizacji.
Zatem te 60 roślinek to raptem tylko początek. Jak dobijesz to 2000 to pogadamy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

z pewnością tak jest jak piszesz, aczkolwiek u mnie to dopiero początki więc za kilka/kilkanaście lat z pewnością będzie tak jak piszesz, ale jak to się mówi od czegoś trzeba zacząć, Tomku sam pisałeś w którymś wątku, że byłeś "parapetowcem" więc też miałeś z pewnością tylko kilka/kilkanaście roślin które zaowocowały tym, że twoja kolekcja w tej chwili jest taka jaka jest i z pewnością jest jedną z większych w Polsce lub nawet w Europie
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Obecnie z tej parapetowej kolekcji pozostały mi dwie roślinki. Reszta została w 100% wymieniona na moje własne wysiewy z numerami polowymi. Gdybym dziś miał swoją wiedzę działałbym inaczej. Od razu zacząłbym od siania i byłbym z 5-6 lat do przodu. Pisząc to co piszę chcę pomóc tym, co dopiero zaczynają, by nie musieli sami dochodzić do takich wniosków jak ja dopiero po kilku latach.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

z pewnością to wszystko co piszesz jest nam początkującym pomocne, a co za tym idzie ja już jestem zaopatrzony w nasiona Thelocactus'ów (te które były dostępne w banku PTMK z numerami GM i opisem, a dodatkowo pisałem z p. Grzegorzem na temat tych nasion więc myślę, że jestem na dobrej drodze)
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Tak czytam i oglądam...
Czy Wy serio o tych koryfantach?? Przez długie lata zamowania się kaktusami miałem ich u siebie sporo, DUŻO więcej widziałem w kolekcjach polskich i czeskich i nigdy na to nie wpadłem, że one jednakowe! Dla mnie różne, może troszkę kwiaty podobne ale przecież nie można się czepiać szczegółów. :P Ech, esteci... :lol:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

Heniu o tych koryfantach powiedział mi ładnych parę lat temu TCh, który od dawna nie pojawia się na naszych spotkaniach. Ciekawe czy rozszyfrujesz inicjały :wink:
A gdyby mi się nie podobały to nie miałbym ich tyle :D
Na jedną to polowałem chyba z 5 lat zanim ją zdobyłem, tak mi się podobała i dalej podoba. :lol:
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Rozszyfrowałem, a jakże. Skleroza aż tak posunięta jeszcze nie jest. :wink:

Serio pisząc to śliczne roślinki i raczej zachwytów nad nimi bym oczekiwał niż ich dyskredytowania. A te Twoje - podobnie jak kol. Konrada - suuuuper! :) ;:108
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”