Bogdan - moja kolekcja sukulentow.
- chaveiro
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bogdan - moja kolekcja sukulentow.
Bardzo ładne, mnie najbardziej podoba się L. ferox, też mam dwie, ale z trochę mniej okazałym uciernieniem (nie tak masywnym)
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
To są nowo zakupione Lobivie,jakie są duże , czy już ci kwitły i czy masz ich z nasion
poz.Leszek

poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
Mariuszu akurat załączyłem tą l. ferox. W grupie ferox jest więcej odmian i form różniących się między sobą wielkością i grubością uciernienia, kwiatami, itd.
Bogdan.
Leszku lobivie, które mam zakupiłem. Są różnej wielkości i w różnym wieku. Niektóre są dorosłymi roślinami, które już kwitną (do 6 cm średnicy), a mam i takie, które mają ok 1 cm średnicy (jeszcze nie kwitną). Natomiast zamierzam wysiać na wiosnę nasiona, które zebrałem w tym sezonie. Rośliny kupowałem przez ostatnie kilka lat stopniowo. Pozdrawiam.
Bogdan.
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Piękne i duże mają ciernie jak na kurduple, jak mówi Tomek
poz.Leszek

poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Akurat Lobivia ferox to wcale nie taki znów kurdupel. To jedna z największych lobiwek. Dorasta do wysokości 40cm przy średnicy około 20cm. Większe od nich są tylko rośliny zaliczane do dawnego rodzaju Soehrensia, czyli Lobivia formosa i spółka.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
I jeszcze trochę rodzaju lobivia:
1. Lobivia potosina (ferox v. potosina)
2. Lobivia horrida (ferox v. longispina)
3. Lobivia jajoiana v. nigrostoma
4. Lobivia kupperiana (lateritia v. kupperiana)
5. Lobivia tiegeliana JO 381
Pozdrawiam.
1. Lobivia potosina (ferox v. potosina)

2. Lobivia horrida (ferox v. longispina)

3. Lobivia jajoiana v. nigrostoma

4. Lobivia kupperiana (lateritia v. kupperiana)

5. Lobivia tiegeliana JO 381

Pozdrawiam.
Bogdan.
Witam wszystkich. Prezentując swoją kolekcję dzisiaj chciałem pokazać kilka roślin z rodzaju parodia.
1. Parodia subterranea.
2. Parodia maassii.
3. Parodia (notocactus) ottonis.
4. Parodia (notocactus) macambarensis.
5. Parodia (notocactus) magnificus.

Wszystkim forumowiczom życzę pomyślności, spełnienia marzeń i pięknych kwitnień ich roślin w nadchodzącym 2012 r.
Pozdrawiam. Bogdan.
1. Parodia subterranea.
2. Parodia maassii.
3. Parodia (notocactus) ottonis.
4. Parodia (notocactus) macambarensis.
5. Parodia (notocactus) magnificus.

Wszystkim forumowiczom życzę pomyślności, spełnienia marzeń i pięknych kwitnień ich roślin w nadchodzącym 2012 r.
Pozdrawiam. Bogdan.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję za miłe mojemu sercu kaktusy (dwie parodie, dwa notokaktusy i eriokaktusa
) oraz życzenia! 

Dzisiaj na odmianę kilka zdjęć przedstawicieli innych sukulentów (nie kaktusów).
1. Euphorbia flanaganii.
2. Euphorbia horrida.
3. Euphorbia obesa.
4. Euphorbia melaformis.
5. Euphorbia resinifera.

Pozdrawiam.
1. Euphorbia flanaganii.
2. Euphorbia horrida.
3. Euphorbia obesa.
4. Euphorbia melaformis.
5. Euphorbia resinifera.

Pozdrawiam.
Bogdan.
- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ta trzecia (obesa) to bardziej mi wygląda na E. meloformis, a ta czwarta (meloformis) to mi wyglada na E. valida.
Druga to jak najbardziej E. horrida.
Co do pozostałych to cięzko mi się wypowiadać bo duże euforbie nie są w kręgu moich zainteresowań.
Oczywiście ładne roślinki
Druga to jak najbardziej E. horrida.
Co do pozostałych to cięzko mi się wypowiadać bo duże euforbie nie są w kręgu moich zainteresowań.
Oczywiście ładne roślinki

Dziękuję Marku za odwiedziny i sugestie. Jeżeli chodzi o roślinę nr 3, to nie jestem skłonny nazwać ją meloformis, gdyż małe delikatne liście pojawiają się na czubku rośliny i bardzo szybko zamierają, ponadto roślina nie wypuszcza charakterystycznych łodyg kwiatowych dla meloformis, które przez następne sezony po kwitnieniu pozostają na roślinie jako zasuszone. Również poszczególne żebra nie są tak wydatne. Natomiast jeżeli chodzi o roślinę nr 4 to tutaj można się zastanawiać. Ja zaliczyłem ją do e. meloformis. Natomiast e. valida jest również uznawana za podgatunek e. meloformis. Będzie mi miło, jeżeli napiszesz jakie kryteria pozwoliły Ci zaklasyfikować rośliny nr 3 jako e. meloformis i nr 4 jako e. valida. W załączeniu kwitnąca e. meloformis.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
Bogdan.
- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie upieram się co do moich typów. w sumie juz sam sobie odpowiedziałeś na pytanie dotyczace moich kryteriów. E. valida - wyraźne, głebokie żebra. E. obesa - nie powinna mieć 'listków' i jak dla mnie nie powinna być aż tak kolumnowa. Prawdę mówiąc to te gatunki dosyć łagodnie przechodzą jeden w drugi i tak do końca cięzko jest czasami jednoznacznie określić gatunek. Na jednym końcu mamy E. symetrica (czasami uznawana za podgatunek E. obesa) a na drugim końcu E. valida (jak wspomniałeś czasami uznawana za podgatunek E. meloformis). No i jeszcze dochodzi możliwość krzyżowania pomiędzy nimi więc tych form posrednich może być mnóstwo. Swego czasu wysiewałem te rośliny i wyszły bardzo rózne.