Więcej niż hobby
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Mirabela
- 1000p
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Więcej niż hobby
Edytko zacznę od tego Twojego cytatu. O to chodzi, że faktycznie tak się robi i ja to robię azaliom. Ale tylko w takim momencie kiedy one są suche jak łuski. Delikatnie same schodzą z pąków. Krzewuszkę tnę tzw. ciecie korygujące robię. Od dołu trochę zaczęła się rozszerzać, to ją ciachnęłam i trzymam jej fason w pionie.Podobny zabieg wykonałam azaliom i już po pierwszym krzaczku pomstowałam, że w ogóle się do tego zabrałam.
Pewnie już przeglądałaś tą str. intern. http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113408,122354.html . Widzę, że także podkusiła Ciebie hodowla czegoś innego. I fajnie . Ja także próbuję. Do miłego
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zaroiło sie tu od ślicznych futrzaków.
Lista kocich zniszczeń jest długa.
Pamietam jak dwa lata temu zaczynałam z nasionkami, bo wymarzyło mi się, by ukwiecić balkon w mieszkanku. Skrzynki z siewkami lądowały kilka razy na podłodze, myślałam, że nic już tego nie bedzie, bo mieliśmy tylko dwa pokoje ( = 2 parapety), więc nawet nie miałam jak się bronić.
W końcu poprzyklejałam skrzynki taśmą do parapetu.
Mirko, w takim razie życzę sukcesów. Nie wiem, co próbujesz sobie ciekawego wyhodować, ale polecam Ci stronkę: http://www.ehow.com. Tam, jak do tej pory, znalazłam szczegółowe instrukcje wysiewu dla każdej "dziwnej" roślinki.

Mirko, w takim razie życzę sukcesów. Nie wiem, co próbujesz sobie ciekawego wyhodować, ale polecam Ci stronkę: http://www.ehow.com. Tam, jak do tej pory, znalazłam szczegółowe instrukcje wysiewu dla każdej "dziwnej" roślinki.

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
ZobaczDyshia pisze:
Jednoroczny, phi... Tak zrobię, że będzie wieloletni.![]()

- Dyshia
- 1000p
Witaj Igorze.
Uprzedziłeś mnie, myślałam, że bedę u Ciebie pierwsza.
Choroba weszła od razu w stadium zaawansowane, z pewnością przewlekłe. Nie mając ani jednej, w ciagu dwóch tygodni urozmaiciłam ogród ok 40 odmianami. Skoro wyglada jak "Velvet night", to z pewnością nią jest, bo mam i taką w kolekcji. Zaczęłam po posadzeniu robić tabliczki z nazwami, ale niestety nie dokończyłam, wiosną to zrobię. 

- Dyshia
- 1000p
Hej Dawidzie.
Ale masz mądre książki, ja wszystkich informacji szukam w internecie, a tam niestety czasem mijają się z prawdą. Gdzieś mi mignęło, że vinca to synonim.
Może to jest roślina pokojowa, skoro latem temp. nie wieksza niż 20*C.
Co oznaczają symbole w prawym rogu?

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Ta książka to "Leksykon roślin doniczkowych i balkonowych".
Autorzy: Moritz Burki, Marianne Fuchs.
Co oznaczają te znaczki?
Już piszę, zaczniemy od lewej strony
1.Bylina
2.Szklarnia ciepła
3.Szklarnia zimna
4.Roślina trująca
Autorzy: Moritz Burki, Marianne Fuchs.
Co oznaczają te znaczki?
Już piszę, zaczniemy od lewej strony

1.Bylina
2.Szklarnia ciepła
3.Szklarnia zimna
4.Roślina trująca
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Podoba mi się taśma na parapety
Pewnie skorzystam, bo trochę doniczek z roślinami jeszcze mi zostało.

- Dyshia
- 1000p
Dziękuję za wyjaśnienia.
Ewo, cieszę się, że mogłam pomóc, ja oklejałam taką brazową pakowną i niestety ładnie to nie wygladało.
Ale to najmocniejsza, jaką mam. Może lipiej spód doniczki na jakiś klej, w celu poprawy estetyki. 

Ewo, cieszę się, że mogłam pomóc, ja oklejałam taką brazową pakowną i niestety ładnie to nie wygladało.

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Wiosną estetyka się nie liczy, tylko ratowanie doniczek przed kotami
Jeśli przykleję doniczkę, jak ją wyniosę do pikowania? Na razie taśma górą.

-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Z tych Twoich egzotycznych zakupów swojsko zabrzmiała mi passiflora(męczennica) a reszta nic mi nie mówi
A może mają polskie nazwy
No i czekam na zdjęcie nowatorskiego rozwiązania koto-parapetowego.No tacy to już z nich niszczyciele 

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- Dyshia
- 1000p
Tylko z rozpędu nie zaklej góry doniczki.ewamaj66 pisze:Na razie taśma górą.

Mirko, nazwy tych roślin też mi niewiele mówią. Po wykiełkowaniu rodzi się kolejny problem, taki się tym czymś opiekować. Instrukcja dołączana do nasion zwylke rozwodzi się nad sposobem wysiewu, a o dalszej uprawie jest tylko wzmianka.

Mirko, mówiłyśmy w innym wątku o tytoniu... Wczoraj w markecie myślałam, że dorwałam w końcu limonkowe nasionka, tym bardziej, że wisiały obok kolorowego opakowania mieszanki. Dopiero w domu na odwrocie doczytałam, że to też mieszanka.

- Dyshia
- 1000p
Wraz z tytoniem kupiłam też nasiona kawy arabskiej i dmuszka jajowatego.
Z kawą to moje drugie podejście, przy pierwszym w zeszłym roku nasiona spleśniały. Tym razem zastosuję wysiew powierzchniowy. O dmuszku nie wiem niestety nic (jeszcze
), ale mam nadzieję, że nazwa nie sugeruje skłonnosci do rozsiewania się.
Najwyżej będę tępić.
Ps. Robię podejście do założenia wątku doniczkowego.
Jeśli mi się to uda, to na dalsze relacje z wysiewu co poniektórych roślin zapraszam zainteresowanych właśnie tam.
Ale to wszystko w swoim czasie. 

Ps. Robię podejście do założenia wątku doniczkowego.

- Dyshia
- 1000p
Oto i on:
Moje rośliny doniczkowe
Postaram sie uzupełniać w wolnym czasie.
Zaraz muszę zebrać się na odwagę, ciepło ubrać, wyjść na ten ziąb i dopomóc różanecznikom.
Kilka dni temu, jak chwycił w końcu prawdziwy, bezśnieżny mróz zobaczyłam, że zwinęły im się listki. Wczoraj kupiłam włókninkę w wersji dla leniwych, pociątą na kawałki 5m x 0,8m, bedą w sam raz na pojedyńczy krzaczek.
Stałam troszkę jednak przy stojaku, zanim wzdecydowałam się którąś wziąć, bo doradca w sklepie polecił mi beżową, a ja byłam przekonana, że do okrywania roślin używa się białej. Wzięłam w końcu tę beżową, bo miały jednoznaczne oznaczenia na opakowaniu. 

Moje rośliny doniczkowe
Postaram sie uzupełniać w wolnym czasie.
Zaraz muszę zebrać się na odwagę, ciepło ubrać, wyjść na ten ziąb i dopomóc różanecznikom.

- irminka
- Od: 7 lut 2010, o 19:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Edytko, lubię zapach datur, chciałabym mieć perfumy tak ładnie pachnące. Tu, gdzie mieszkam spotyka się pojedyncze datury w ogrodach. Ale kilka lat temu przejeżdżałam przez południową część kraju i tam panowała wielka moda na te kwiaty. W wielu ogródkach widziałam po kilkanaście datur i to w różnych kolorach, wyglądało to naprawdę imponująco. Czy tylko limonkowy tytoń wchodzi w rachubę? Ten kolor to również mój ulubiony, ale tytoń to moje niedawne odkrycie i należy teraz do mojego żelaznego zestawu roślin, lubię go w każdym kolorze, a zapach ma też niezwykły. O wyczynach kotów przeczytałam wszystko, ale sprawców nie zobaczyłam. Czy przegapiłam bohaterów?