Nie ma szans na uprawę oberżyny w tunelu, wszystkie miejscówki są już zarezerwowane . Co najwyżej mogę zrobić jej taki namiot z folii, coś tam jeszcze chyba po montażu tunelu zostało
Jedliście może oberżynkę - golden eggs? Mam 6 sadzonek i w starym wątku o niej przeczytałam, że nie jest smaczna. Czy jej smak bardzo różni się od fioletowych bakłażanów? Posadziłam ją z myślą o oryginalnym smaku...
Na opakowaniu jest napisane: ,, Dojrzałe owoce można spożywać na wiele sposobów: grillowane, pieczone, duszone czy konserwowane.? Był już o nich krótki wątek z ostatnim postem chyba sprzed roku i nikt tam nie wypowiedział się pozytywnie o ich smaku.
Dlatego zastanawiam się teraz czy jest sens sadzić do gruntu czy zatrzymać w donicach. Oberżynę najbardziej lubię pociętą na ćwiartki, oprószoną solą, pieprzem i smażoną. Myślicie, że złote jajka da się w ten sposób zjeść? Niby z odpowiednią ilością tłuszczu wszystko jest jadalne?
Wpisuje sie by mi watek nie uciekl a bez polskich liter bardzo trudno go znalezc. Wlasnie wczoraj kupilam ostatnie 2 sadzonki "czarnego jajka" czyli baklazana (lub oberzyny) w markecie. Domownicy bardzo je lubia wiec sprobuje 'powalczyc". Bladego pojecia nie mam jak sie go uprawia. Z tego co zdazylam juz przeczytac musi miec bardzo cieplo i sadzic na oborniku. Prowadzic na dwa pedy ( jak pomidory), wylamywac pedy boczne i co dalej? Jakie jeszcze wiadomosci, ciekawostki dla poczatkujacej? I gdzie je znalezc - do uprawy amatorskiej rzecz jasna?
Ja w tym roku po raz pierwszy wysiałam nasiona oberżyny. Późno, w kwietniu, bo i późno kupiłam. Wysiałam w miniszklarence i już mam siewki, przypominają paprykę. Na razie to maluszki, ale postaram się je szybko przepikować do większych pojemników. Gdy podrosną pójdą w grunt (nie mam szklarni/tuneli/foliowców i mieć nie będę). Nawozić mam zamiar gnojówką z pokrzyw ewentualnie kurzeńcem. Mimo późnego wysiania, liczę na to, że zdążą urosnąć i będą owocować.
czy oberżyna potrzebuje dużo wody? coś mi się obiło o uszy, że chyba nie? cz to prawda?
Mam 4 sadzonki. Cz próbować zmieścić je gdzieś w tunelu, czy mogą iść na warzywnik?
Nitko, jakie masz piękne bakłażany! Napisz proszę ile mają liści i jakiego są wzrostu? Moje od czasu posadzenia do gruntu stanęły z rośnięciem w górę, tylko grubieją im łodygi i nie wiem czy się mogę kwiatów spodziewać?
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Kasiu, ten zwiastun kwiatka pojawił się już w doniczce. Do ziemi wsadziłam go dzisiaj, więc może teraz też stanie i będzie mężniał - zobaczymy. Zrobię jutro zdjęcia całego krzaczka i policzę listki.
Na moich oberżynach wysadzonych do gruntu pojawiły się dziwne, biało srebrne przebarwienia.
Co to może być? Przez cały czas od momentu wysadzenia była piękna pogoda. Wcześniej stały na parapecie i prosto z niego, bez hartownia, trafiły do gruntu.
Moje dyniowate też tak wyglądały, gdy niehartowane trafiły do gruntu. Przykryłam agrowłókniną p17 i zaczęły puszczać nowe liście. Włoknina uchroniła je od wiatru. Teraz wszystkie dyniowate przykrywam, bo nie hartuję. Służy im ta włóknina.
Myśłałam że hartuje się na słońce i temperatury, ale dowiedziałam się że to głównie chodzi o wiatr. I chyba coś w tym jest, bo spadki temperatur, ani upały nie oddziaływują na moje sadzonki jak wiatr.