Oberżyna /bakłażan,psianka podłużna (Solanum melongena) - uprawy z rozsady cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Oberżyna - uprawy z rozsady

Post »

Nie ma szans na uprawę oberżyny w tunelu, wszystkie miejscówki są już zarezerwowane :wink: . Co najwyżej mogę zrobić jej taki namiot z folii, coś tam jeszcze chyba po montażu tunelu zostało :roll:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

zrób, a odwdzięczą się wspaniałymi owocami :)
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Mnemozyna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 kwie 2011, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jedliście może oberżynkę - golden eggs? Mam 6 sadzonek i w starym wątku o niej przeczytałam, że nie jest smaczna. Czy jej smak bardzo różni się od fioletowych bakłażanów? Posadziłam ją z myślą o oryginalnym smaku...
Obrazek
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

hmmm... czy przypadkiem nie jest to roślina dekoracyjna :?: , u mnie w ogrodniczym nasiona oberżynki znajdowały się w części z kwiatami jednorocznymi.
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Mnemozyna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 kwie 2011, o 13:17

Post »

Na opakowaniu jest napisane: ,, Dojrzałe owoce można spożywać na wiele sposobów: grillowane, pieczone, duszone czy konserwowane.? Był już o nich krótki wątek z ostatnim postem chyba sprzed roku i nikt tam nie wypowiedział się pozytywnie o ich smaku.

Dlatego zastanawiam się teraz czy jest sens sadzić do gruntu czy zatrzymać w donicach. Oberżynę najbardziej lubię pociętą na ćwiartki, oprószoną solą, pieprzem i smażoną. Myślicie, że złote jajka da się w ten sposób zjeść? Niby z odpowiednią ilością tłuszczu wszystko jest jadalne?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wpisuje sie by mi watek nie uciekl a bez polskich liter bardzo trudno go znalezc. Wlasnie wczoraj kupilam ostatnie 2 sadzonki "czarnego jajka" czyli baklazana (lub oberzyny) w markecie. Domownicy bardzo je lubia wiec sprobuje 'powalczyc". Bladego pojecia nie mam jak sie go uprawia. Z tego co zdazylam juz przeczytac musi miec bardzo cieplo i sadzic na oborniku. Prowadzic na dwa pedy ( jak pomidory), wylamywac pedy boczne i co dalej? Jakie jeszcze wiadomosci, ciekawostki dla poczatkujacej? I gdzie je znalezc - do uprawy amatorskiej rzecz jasna?
Pozdrawiam! Gienia.
nataliaada
200p
200p
Od: 27 sty 2009, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja w tym roku po raz pierwszy wysiałam nasiona oberżyny. Późno, w kwietniu, bo i późno kupiłam. Wysiałam w miniszklarence i już mam siewki, przypominają paprykę. Na razie to maluszki, ale postaram się je szybko przepikować do większych pojemników. Gdy podrosną pójdą w grunt (nie mam szklarni/tuneli/foliowców i mieć nie będę). Nawozić mam zamiar gnojówką z pokrzyw ewentualnie kurzeńcem. Mimo późnego wysiania, liczę na to, że zdążą urosnąć i będą owocować.
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Moje też jeszcze malizny, ale wezmą się myślę za siebie jak ciepło będzie:).
Obrazek
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

czy oberżyna potrzebuje dużo wody? coś mi się obiło o uszy, że chyba nie? cz to prawda?
Mam 4 sadzonki. Cz próbować zmieścić je gdzieś w tunelu, czy mogą iść na warzywnik?
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Jak tam wasze oberżynki? Moja zabiera się do kwitnienia/ ;:138

Obrazek
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

Nitko, jakie masz piękne bakłażany! Napisz proszę ile mają liści i jakiego są wzrostu? Moje od czasu posadzenia do gruntu stanęły z rośnięciem w górę, tylko grubieją im łodygi i nie wiem czy się mogę kwiatów spodziewać?
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Kasiu, ten zwiastun kwiatka pojawił się już w doniczce. Do ziemi wsadziłam go dzisiaj, więc może teraz też stanie i będzie mężniał - zobaczymy. :wink: Zrobię jutro zdjęcia całego krzaczka i policzę listki. :uszy
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Elu dziękuję. :wink:

Kasiu, przepraszam, że dopiero dzisiaj, ale doba jest ostatnio dla mnie za krótka ;:192
Bakłażanik ma jakieś 35-40 cm. Liści 8 dużych, 4 małe i kila odnóżek :mrgreen:

Obrazek
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Miki
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 11:22

Post »

Na moich oberżynach wysadzonych do gruntu pojawiły się dziwne, biało srebrne przebarwienia.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Co to może być? Przez cały czas od momentu wysadzenia była piękna pogoda. Wcześniej stały na parapecie i prosto z niego, bez hartownia, trafiły do gruntu.
Pozdrawiam
Michał
dariotka
100p
100p
Od: 4 lip 2009, o 11:57

Post »

Moje dyniowate też tak wyglądały, gdy niehartowane trafiły do gruntu. Przykryłam agrowłókniną p17 i zaczęły puszczać nowe liście. Włoknina uchroniła je od wiatru. Teraz wszystkie dyniowate przykrywam, bo nie hartuję. Służy im ta włóknina.
Myśłałam że hartuje się na słońce i temperatury, ale dowiedziałam się że to głównie chodzi o wiatr. I chyba coś w tym jest, bo spadki temperatur, ani upały nie oddziaływują na moje sadzonki jak wiatr.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”