Floksy,płomyk( Phlox)- uprawa

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Floksy - uprawa

Post »

Ja podlewałam całe kępy wiosną i jesienią i pomogło.
Powodzenia
Ismena
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 maja 2010, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Smaczne były? :)
Super kolekcja to jeszcze nie jest, ale naliczyłam u siebie ok 30 różnych. Jeszcze kilka nowych bym chciała, ale są na razie nieosiągalne.
Tak, mam tego białego, co prawda jest przetrzebiony, bo zimą całą kępę od spodu wyżarł karczownik, lecz co nieco się uchowało, zresztą ta odmiana się sieje, na razie wszystkie siewki są takie same jak mateczna.
Pozdrawiam, Kaśka
ala_71
50p
50p
Od: 9 kwie 2011, o 09:22

Post »

Powiedzcie, czy obcinacie kwiatostany zaraz po przekwitnięciu? I co sprawdzonego stosujecie na mączniaka?
Bardzo dziękuję
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Moje floksy rosną w wilgotnym miejscu i nigdy nie miały mączniaka, a mam małe poletko, różne kombinacje kolorystyczne z samosiejek.Nie lubię i usuwam takie, których kwiaty wyglądają jak 'odrapane' :)
Ja obcinam same kwiatostany jak nasienniki zaczynają dojrzewać( jakoś wcześniej mi żal, gdyż przekwitłe nie szpecą), a resztę przed zimą.Nie wiem może to źle :roll:
anilah2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 sty 2011, o 12:53

Floksy

Post »

Posadziłam floksy dwa lata temu, mają piękne licie, grube łodygi ale niestety nie kwitną. nie mogę odszukać odpowiedzi dlaczego tak się dzieje.
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Kontakt:

Post »

Witam!

Bardzo lubię floksy i polecam innym, kwiaty które latami mogą rosnąć w jednym miejscu i są super. Ja kupuję i sprzedaje tylko z kwiatami i nie ma pomyłek.Bardzo piękne są czerwone i pomarańcz mam z nich plamy kolorowe i każdy podziwia.
Pozdrawiam
Ismena
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Re: Floksy

Post »

Może mają słabe podłoże. Na wiosnę posyp swoim roślinkom nawóz do roślin kwitnących lub kompost.
Floksy mogą nie kwitnąć też wtedy, gdy na wiosnę zbyt późno przytnie się końce pędów celem rozkrzewienia. Można wtedy poobcinać zalążki kwiatowe.
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46

Post »

Jako nowy forumowicz witam wszystkich serdecznie .
:wit
Floksy to naprawdę przepiękne kwiaty.W moim ogrodzie goszczą już od dobrych kilka lat i z roku na rok są piękniejsze.Wytwarzają także mnóstwo młodych sadzonek.
Oto moje floksiki

Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kattka ,u mnie "tiara" wyglądała identycznie i do dziś nie wiem co jej dolega, nawet je przesadziłąm w inne miejsce-bez rezultatu ,natomiast inne floksy mają sie dobrze , poza tymi które kupiłam jako niebieski i pomarańczowy - a oba zakwitły na różowo , mam teraz nauczkę aby nie kupować"kota w worku" tylko czekać na sadzonki z zalążkami kwiatów
pozdrawiam miłośników tych pięknych kwiatków
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07

Post »

Czy zauważyliście, że w tym roku floksy kwitły nieco inaczej? Mam na myśli kolory. Moje były trochę słabiej wybarwione.
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51

Post »

Miałam małe floksy w zeszłym roku, po kilka łodyg, ale już widzę, że w tym roku będzie ich więcej, pięknie wystawiają łepetynki z ziemi. Ruszyły floksy, ruszyły marcinki, nie widzę jeszcze host i dzielżanów.
DorkaS.

"Barbam video, sed philosophum non video."
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Czy floksy, które jeszcze nie ruszyły to padły? Mam parę takich co sterczą zeszłoroczne suche badylki i nic zielonego nie widać. ;:145
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Raczej tak Aniu. :( ..floksy szybko wyrastają...juz sa spore na 10 cm u mnie ;:108
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58

Post »

Lady-r, jeszcze ich nie skreślaj. Ja też myślałam, że jedna kępa mi wymarzła definitywnie bo nie dawała oznak życia. Dopiero od dwóch dni pokazuje małe milimetrowe kiełki. Więc może Twoja też żyje, daj jej troszkę czasu jeszcze, jeśli żyje to po wyższych temperaturach się obudzi, a korzenie płomyków są bardzo żywotne - nawet jak karpa zmarznie to pojedyncze korzonki potrafią odbić. :)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Takich kęp z które słabo odbijają nie warto trzymać, nie będzie z tego efektownych kwiatów.Floksy należą do bylin szybko się starzejących.Ja dziś wyrzuciłam sporo swoich 4-5 letnich kęp, w środku były bardzo zdrewniałe i prawie spróchniałe.Młode siewki mają już ok.10 cm, a stare jakby chciały, a nie mogły :roll: Czy też tak macie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”