Mój ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród

Post »

;:223 To po co ja te pędy wycinam !
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41

Post »

HagaarcieCieszę się :)
Geniu. Mariola Jak widać warto poczekać na takie niespodzianki. Przy okazji może i pojawią się nasienniki a własne siewki odmienne od rodziców to już zupełnie coś extra :
Przemku Niedługo młode sadzonki trafią do doniczek, a późną jesienią do domu. W gruncie nie przetrwałyby zimy. W doniczkach będą miały szansę podrosnąć i całkiem możliwe że zakwitną już w przyszłym roku właśnie tak:
adamian
500p
500p

Post »

Narzeka się, że delikatne liście Stuttgarta przypala słońce, mi to akurat nie przeszkadza, wręcz przeciwnie dodaje jej atrakcyjności. Wspaniała odmiana, przerosła nawet niezmordowaną Wyoming i na dodatek zakwitnie. Dostaje piątkę z plusem :)
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Miło czytać że aż tak bardzo Ciebie nie rażą te ułomności Stuttgarta, :wink: u mnie też w tym roku szaleje ze wzrostem ma dobre 3m i dopiero zaczyna pojawiać się pęd kwiatowy więc jeszcze trochę podrośnie :D A nad tym przypalaniem zastanowiałem się i nie wiem, ale jak jest mała wstawka białego na liściu to dłużej utrzymuje się biały kolor a jak sa rozległe części liści białe znaczy cudzożywne to i szybciej się "przypalają" a może to nie tylko efekt działania słońca ale po prostu na dużych kawałkach liści bez chlorofilu brakuje asymilatów i ta biała jakby nie było "chorobliwa" tkanka obumiera.
A liliowiec wspaniały, niesamowite zestawienie kolorów, jeśli to na nim powstały te rozmnóżki to chyba powinny zakwitnąc tak samo, bo przecież to wegetatywne rozmnożenie :roll:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
adamian
500p
500p

Post »

Przemku to jest tak jak piszesz. Prócz tego, że białe sektory wskutek braku chlorofilu pozbawione są zdolności asymilacji to dużo bardziej narażone są na destrukcyjny wpływ promieniowania UV. Chlorofil jak tez inne barwniki właściwie wybarwionych liści działają jak parasol ochronny a albinotyczne liście niestety tej ochrony nie mają. Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz. Cecha pstrolistności przenoszona jest na dalsze pokolenia przez formy żeńskie dlatego też spróbuję przekrzyżować go z jakąś wielkokwiatową. Jeśli zdąży zawiązać nasiona to nuż trafi sie pstrolistna siewka. To byłoby naprawdę COŚ. / marzenia/
Liliowcowe odrosty pojawiły się na pędzie Exotic Pattern to ten ze zdjęć o wzorzystym oku. Właśnie przez tę odmianę wpadłem w liliowcowe szaleństwo i to po same uszy :)
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Wcale się nie dziwię, taki liliowiec może zakręcic w głowie :D
Hmm a o tym krzyżowaniu to ciekawe rzeczy chodzą Tobie po głowie :wink: a jakby tak Stuttgarta z Durbanem ;:224 to dopiero mogłaby wyjść niespodzianka :D
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
adamian
500p
500p

Post »

Zawsze jest jakaś szansa że powstanie coś nieoczekiwanego, coś naprawdę super. Jak zakwitnie w tym samym czasie Durban - spróbuj :) Nasiona przy odrobinie szczęścia powinny zdążyć jeszcze dojrzeć.
Awatar użytkownika
evikc
500p
500p
Od: 18 lis 2010, o 00:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Piękny ogród, oczko, kolekcje roślinne powalające, a liliowiec Exotic Pattern rewelacyjny. Liliowce i irysy to moje ulubione kwiaty. Będę u ciebie częstym gościem. :wit
Zapraszam do siebie. Ewa
Mój wątekNadwyżki
Już Ireland!! Jak ja tęsknię za ogrodem!!
adamian
500p
500p

Post »

Ewa.Luk :wit Ewa co to za odmiana liliowca w Twoim avatarze?

W końcu doczekałem się kwitnienia werbeny patagońskiej. Co za wspaniała roślina, taki rabatowy szparagus. Z czymkolwiek się zestawi wygląda świetnie. Oby chciała mi zachwaścić cały ogród.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Wy tutaj planujecie krzyżowanie kann a ja się cieszę i zawsze zaglądam do mojej jedynej kany, jaką dostałam od Stasi.
W tej Stuttgart zakochałam się w Botaniku, zresztą ja już od dłuższego czasu mam bzika na tle ozdobnych liści :P
adamian
500p
500p

Post »

Mariola
Również pierwszy raz spotkałem ją w Botaniku i zrobiła na mnie piorunujące wrażenie. W przyszłym rok dostanie dobrane towarzystwo pasiastych miskantów i jeśli przetrwa zimę dołączy do niej arundo.
adamian
500p
500p

Post »

A i wkleję parę róż.
Jacques Cartier. Pierwszy rok u mnie a kwitnie już po raz trzeci i jak widzę na tym nie koniec. Przepiękne, pachnące kwiaty o wspaniałym kształcie plus duża zdrowotność = ZADOWOLENIE.
adamian
500p
500p

Post »

Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

To pierwsze cudo to jak się zowie :?:
adamian
500p
500p

Post »

A które? Róża z "guziczkiem? to Jacques Cartier.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”