Dziś pochwalę się efektami cięcia krzewów i drzew
Pęcherznica, cięta dość delikatnie, po trzech latach takiego mocno oszczędnego cięcia wygląda tak :
Listki z roku na rok zaczęła puszczać coraz drobniejsze, krzak zrobił się jakby wyliniały, coraz mniej świeżych przyrostów...
A tak wyglądają pęcherznice, które w tym roku ścięłam prawie do zera....
Na początku sama byłam przerażona tym co zrobiłam, bo na wiosnę wycięłam wszystkie pędy tuż nad ziemią.
Te niecięte pęcherznice zaczęły już wypuszczać pierwsze listki, a te zdrowo przycięte nic...
Ale za to jak już ruszyły do rośnięcia, to odetchnęłam z ulgą
W przyszłym roku na wiosnę pozostałe pęcherznice obowiązkowo tnę już bez obaw
Kilka lat temu, kupiliśmy ognika... nie pamiętam co to za odmiana, do tej pory nie owocowała, ale nie była też cięta.... za wyjątkiem tego roku, kiedy obgryzły ją solidnie sarny... W ciągu ostatnich, trzech lat co roku pilnowałam aby na zimę krzew był zabezpieczony przed sarnami, rozrósł się ładnie na ponad dwa metry wysokości ale owocu na nim żadnego się nie doczekaliśmy... W tym roku na wiosnę, więc przycięłam go dość znacznie, pozostawiając tylko te miejsca bez cięcia, w których przyrosty po działalności saren były mniejsze....
I oto efekt....

Nie zakwitł tylko na pędach, których nie przycięłam....
A to efekt cięcia świerku :
Obok świerku srebrnego tego na pierwszym planie, jest takie maleństwo, które od samego początku po posadzeniu, prawie nie rosło...
Tkwił jak zaczarowany, jako jedyny wyłamał się z szeregu i postanowił pozostać daleko w tyle...
Jak przycinałam końcówki świerków, to nawet się zastanawiałam, czy nie dać mu spokoju, bo nawet nie było czego ciąć...
Pryskanie różnymi preparatami na grzyby, nawożenie, nic nie dawało....
Jego przyrosty roczne to było 1-2 cm, więc jak tu ciąć takiego mikrusa... ale ostatecznie nie wywinął się od sekatora i on.
No i wziął się w garść i puścił piękne przyrosty
A tutaj na koniec Krzewuszka Cudowna Purpurea Nana cięta po przekwitnięciu w ubiegłym roku.
W tym roku na wiosnę skracałam jej same końcówki.