Ogródek pod dębami, cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Ogródek pod dębami, cz. 3

Post »

Wandziu, nie wiem, co mi się bardziej podoba: czy dzieło Twoich rąk - piękna serweta, czy dzieła natury (chociaż też zasadzone Twoimi rękoma) - majowe kwiaty?
Tak czy siak miło byłby usiąść przy tym stoliczku z filiżanką kawy i popatrzeć na Czesława i kwitnące kwiatki...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monia, hosty zieleńce też lubię, ale jako przerywnik między tymi kolorowymi. Gdyby na hostowisku rosły same barwne, nie miałoby to żadnego efektu. Pzza tym są jeszcze przecież niebieskie, bardzo eleganckie. :roll:

Agatko123, gliniaki zbieram, bo stwarzają sielski klimat, jaki panował kiedyś koło chłopskich chałup :)

Jolu, ja te swoje płomyki kupowałam wyłącznie wtedy, gdy kwitły. Dlatego nie mam wpadki :D
[
b]Agness[/b], skoro masz taką paletę barw, to znaczy, że ognista z ciebie kobieta. Ja z biegiem lat stałam się spokojniejsza :wink:

Romku, pamiętam, pamiętam, że z ciebie hostomaniak. Rozpoznawałeś mi kiedyś hosty na wątku identyfikacyjnym. :wit

Kamilla, witam i zapraszam częściej :wit

Beatko, miło mi się zrobiło na sercu od twoich słów ;:196 Działeczka jest niestety przeraźliwie mała. Większość zajmuje podnóże dębu i staram się coś tam uprawiać, ale z różnym skutkiem. Dobór roślin do takich warunków jest ograniczony, ale wcale nie taki mały. Ale wiesz co? Gdyby ten ogródek był większy, to chyba bym nie dała rady obrobić :wink:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Tajeczko, dziękuję, no faktycznie lubię harmonię. Wszak całe życie śpiewam w chórze, a tam harmonia jest przecież podstawą :D I tak samo jak razi mnie fałsz w śpiewie, tak drażni mnie "fałsz" w ogrodzie. Tak już mam :D

Stasiu, postaram się zamieszczać nazwy, ale nie zawsze je znam. NIestety kiedyś było mi obojętne, jak nazywa się odmiana, i nie zapisywałam. Teraz chciałabym wiedzieć, ale czasem nie da się tego, czy owego zidentyfikować. A co do powojników, to bardzo mi się podobają. Miałam w sumie kilkanaście. Niestety wiekszość padła bezpowrotnie na uwiąd. No cóż, próbuję nadal :|

AniuDS, niedaleko kącika będą kwitły bioałe róże, a to chyba coś dla ciebie :D

Robal, dziękuję :wit

Katik, serwetki to idealne zajęcie na zimę. Albo inne robótki. jeśli masz wolną chwilę, zapraszam do mojego wątku szydełkowego :)

Ewelinko, ośmielam się nawet stwierdzić, że dodatki są czasem ważniejsze niż rośliny. Byle tylko zachować miarę. Jak zresztą ze wszystkim, bo akurat w twej kwestii od przybytku głowa może jednak rozboleć :wink: Ale przecież przy wiejskich chałupach owe dzisiejsze "dodatki" pełniły oczywistą funkcję praktyczną i nikt się im nie dziwił. Dla nas są już ozdobami :D

Edulkot, niestety nie zawsze znam nazwy odmian, ale gdy tylko będę wiedzieć, jaka hosta jak się nazywa, zamieszcze nazwę dla ułatwienia ci poszukiwań :D

Dalu dziękuję za słowa pochwały. Staram się, aby było ładnie i przytulnie. I jak najwięcej naturalnie, a wiem, że ty także to lubisz, a więc przychodź do mnie, tak jak ja chodzę na spacer do ciebie. :D

Beti53, dziękuję i zapraszam w wolnych chwilach na spacerek :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Obrazek

Do wiklinowej bezpiecznej maty przytulił się iglaczek. U jego stóp szykuje się do kwitnienia biała rogownica, a strzeże jej zazdrośnie pająk z korzenia.
Obrazek

SAMOTNI W TŁUMIE

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Świetny tytuł dla samotników ... :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Ale masz super tarantulę na rabatce :;230
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

Wandziu, a ja z pytaniem o.... mszyce :? są na Twoich liliach ???? u mnie lilie dosłownie oblepione.... inne rośliny też. Załamka normalnie.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Marylko, tak to mi się właśnie skojarzyło. Pewen roślinki ( z wyjątkiem lilii) zasiały się same gdzieś tam w pewnej odległości od swoich kępek albo stadek, na przykład ten ubiorek lub dąbrówka i sprawiają wrażenie samotników ;:108
Agatko, znalazłam tego pająka na lesnej polanie i od razu oczyma wyobraźni zobaczylam go w swoim ogródku :D
AgaNet, Wyobraź sobie Aga, że u mnie w tym roku nie ma ani jednej mszycy. Ani na różach, ani na niczym innym. Ale na liliach to ja w ogóle nigdy ich nie miałam, nawet jak inne krzewy były oblepione. W tym roku zresztą popsikałam lilie przeciwko innym szkodnikom preparatem BI 58. On na mszyce też działa, a więc mam załatwione wszystko naraz. Tam gdzie nie psiukałam też nie mam mszyc. Na razie... :wink:
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

AgaNet, Wyobraź sobie Aga, że u mnie w tym roku nie ma ani jednej mszycy. Ani na różach, ani na niczym innym. Ale na liliach to ja w ogóle nigdy ich nie miałam, nawet jak inne krzewy były oblepione. W tym roku zresztą popsikałam lilie przeciwko innym szkodnikom preparatem BI 58. On na mszyce też działa, a więc mam załatwione wszystko naraz. Tam gdzie nie psiukałam też nie mam mszyc. Na razie... :wink:
[/quote]

Szczęsciara :lol: cóż - ide walczyć z robalami ;:134 .... siedzą nawet na orlikach, heliotropach, kobeach, clematisach..... długa ta moja lista ...
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Pięknie pokazane tajemnicze zakątki na Twoich zdjęciach sprawiają, że ogród wydaje się kilku hektarowy. Maty niemość, że dodają intymności to jeszcze ich ciepły kolor dodatkowo przyciąga wzrok. Dziękuję za pokazanie serwety, ja nawet nie zaczynam szydełkowania, nie mam cierpliwości. W szkole kiedyś uczono nas szydełkowania i wyszywania, może kiedyś, na emeryturze przypomnę sobie tą sztukę. Wiesz Wandziu ja dzisiaj też pomyślałam, że szkoda że nie mieszkamy bliżej, Twój ogród przyciąga mnie jak i Twoja osobowość.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Wandziu i tym bardziej podziwiam że mimo tych dębów masz tyle wspaniałych roślinek :D a mniejsza działeczka jest łatwiejsza do ogarnięcia hihi ja to swojej nigdy chyba nie ogarnę ;:224
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

O biała serduszka.. moja okazała się różowa.. :roll:
Wandziu nie chce Cię martwic ale to chyba nie wygląda jak Gold standard. Bo z drugą to isę zgodzę. Zobacz sama.. Może po prostu zdjęcia tego nie oddają http://www.hostalibrary.org/g/g.html Nie mniej piękne ;:167 (drugą też mam :wink: )
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Paula, oczywiście masz najświętszą rację. Takiej odmiany "Gold Standard" to w ogóle nie ma :;230 Sorry za pomyłkę, nie wiem skąd mi się to wzięło. Ta moja hosta to June.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

O dzięki ;:180
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Krysiu, to chyba chodzi o pokrewieństwo dusz, które można wyczuć także w sieci. Nadawanie na tej samej fali. A przeciez fale energii są właśnie w powietrzu i to one tak naprawdę przenoszą nasze myśli i emocje, a nie wypowiadane w realu słowa. Jest w tym coś irracjonalnego, czego nie sposób opisać. :)

Beatko, człowiek z jednej strony chciałby mieć większe areały, a z drugiej by nie chciał, bo boi się, że nie wydoli. Ot i cały w tym paradoks :wink: Ale ociupinkę więcej by mi się jednak przydało.

Dwukolorowa trzmielinka ładnie pnie się po podporach.
Obrazek Obrazek

A to są moje drzewka na nóżkach, czyli formy szczepione.

Karagana syberyjska i Modrzew japoński
Obrazek Obrazek

Brzózka "Youngii" i Buczek "Pendula"
Obrazek Obrazek

Wierzby Hakuro oraz Iwa
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”