Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych

Post »

Spokojnie, nic im nie będzie:) Pomidor potrafią znieść krótkotrwałe, przygruntowe przymrozki nawet do -2 stopni.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu..
PROŚBA OGROMNA DO CIEBIE...

Zrób prosze zdjęcie tej konstrukcji..
jak to ma wyglądać..
Bo jak ta konstrukcja wymaga 4 desek a nie 20 to mnie się to bardzo podoba..
Tym bardziej że na niej można by zawiesić folie od góry która by chroniła od deszczu :roll: 8-)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

No więc wracając do temtu , moje pomidorki mają miejsca tyle :
Obrazek

Wysadzone wszystkie to odmiana Konsul i jedyne na brzegu to koktajlowe- Koralik. W związku z tym , mam pytanie :
Jakie (miniatury czy wysokie) i ile mniej więcej mogę jeszcze na tę grządkę wysadzić?
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Dziwnie posadziłeś te pomidory :)

Z tego co wiem koralik rośnie ok 120cm -przynajmniej taki którejs z dziewczyn wyrósł czytałam kiedyś na forum...
więc niski taki bardzo nie jest..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
11krzych

Post »

No... , skali nie widać ale myślę, że rozstaw powinien być w okolicach 50x50, to sobie sam oblicz.
Ja rok i dwa temu (czyli od początku działki) sadziłem gęściej, a w tym roku posadziłem/adzę w rozstawie 60x60.
Co innego zawodowcy- ci muszą optymalizować, ja wolę odejść od optymalnej rozstawy w zamian za zwiększenie szansy na przeżycie bez chorób.

Gdzieś na forum wyczytałem 3,5 pomidora na metr kwadratowy - i tego się trzymaj, nie sadź za gęsto.
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

11krzych, 3.5 pomidora na m2? Trochę mi się nie udało, u mnie wchodzą 4 :roll:
Moje pomidorasy sadzone dwa tygodnie temu mają się świetnie w gruncie, ale dwa dni temu dosadziłam resztę towarzystwa i to mnie niepokoi, bo blade są :/
Napiszcie do czego używacie pokrzywianki? Tylko jako nawóz do podlewania czy opryski też?
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Dzięki ale jestem dziewczyną... :)
Zostały posadzone tak ..bo wizja była trochę inna ale się zmieniła,a pomidory zostały bo nie chciałam po raz kolejny ich przesadzać :) Dlatego w tym roku muszę dać sobie radę z takim ustawieniem ... Na żywo grządka jest malutka i przede wszystkim krzaczki malutkie ... mają może z 10/15cm wysokości ,więc ten rozstaw nie jest w cale taki duży...
11krzych

Post »

KasiaPuk pisze:11krzych, 3.5 pomidora na m2? Trochę mi się nie udało, u mnie wchodzą 4 :roll:
I też pięknie, że 4. Wcale nie za gęsto.
Po prostu doradziłem tak, żeby na pewno nie było zbyt gęsto.
Kto tam wie jakie to krzaki i na ile pędów będą prowadzone.
Materka
50p
50p
Od: 18 sty 2011, o 22:38

Post »

W gruncie pomidory sadzę w rozstawie tak ok. 70 cm żeby miały swobodny przepływ powietrza, ważne to jest po opadach deszczu. Co do gnojówki z pokrzyw to mieszam ją z przefermentowanym kurzańcem i taką rozcieńczoną mieszanką podlewam prawie wszystkie warzywa.
mmgg
200p
200p
Kontakt:

Post »

Boję się, że zbyt gęsto:( Raczej co 40 cm niż co 60, ale jest to przewiewne, zachodnie miejsce, z operacją słoneczną od 7 rano do 17, więc może nie będzie jej:)?
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Wydaje ci się tylko ze odległość jest wystarczająca, w ubiegłym roku miałam właśnie takie poletko karłowych, nie mająca pojęcia jak niektóre mogą się rozrastać też tak je wysadzałam, ja radziłabym zwłaszcza że pola masz hoho pod dostatkiem przerzedzić je troszkę, to naprawdę obopólna korzyść, dla pomidorów i ciebie również. Przy dużych opadach taki gąszcz szybko atakuje szara pleśń i inne choroby grzybowe. W początkowej fazie oprysk wystarczy , później już zazwyczaj nie ma co pryskać. A ten taki ładniutki krzaczek z pierwszej fotki to jaki pomidor?
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
mmgg
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nie mam zielonego pojęcia:) Siałem około 10 odmian: bohun, karłowy maliniak,konsul, atol, poranek, betalux, marmande, st pierre, rumba ożarowska, malinowy ożarowski i kilka innych i nie mam pojęcia co jest co. Czytałem że bardzo dobre w smaku są betaluxy, marmande i st pierre. Hmm odstępy wszerz w rzędach są spore, obok mniejsze, ale może są większe niż myślę? Naprawdę nie mierzyłem:) Kurde naprawde tak źlę z tą szarą pleśnią:)?
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

gorzej niż z zarazą :D
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

mmgg to jutro zmierzysz i napiszesz co i jak ;:108 , jak dopadnie je szara pleśń to opadają kwiaty i masz zero owoców.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

wg mnie to tak ma 30 x 30 :D no chyba , że ma jakąś duża cegłę tam :D :D
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”