Trawa czy wyrośnie,kiedy wyrośnie ?
Re: Trawa czy wyrośnie ?:(
Koledzy pozostaje jedynie hibernacja - wtdey będziemy spokojni - tylko kto nam podleje trawę 

Witam Serdecznie. mam bardzo zachwaszczony młody trawnik, praktycznie wszędzie są chwasty a 10% trawy. Mam zamiar wszystko polać starane na chwasty dwuliścienne. Mam pytanie czy można rozrobić ten Starane w konewce i podlewać??
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj PAWICO, w żadnym razie , nie wolno konewką polewać oprysku środkami chwastobójczymi, na 99% spalisz i chwasty i trawnik, toć to młoda trawa i nie powinno się jej w tym roku opryskiwać opryskiwaczem, bo też istnieje ryzyko że spalisz trawę, nie mówiąc już o konewce.
Jestem przekonany, a wręcz pewny, że po 4-5 koszeniach zdecydowana większość chwastów zniknie i bez użycia środków chwastobójczych.
Jeżeli już decydujesz się na oprysk ( ale nigdy polewaczką). to dopiero latem ( w lipcu), trawa, trochę "wydorośleje" i wtedy jest szansa że jej oprysk może nie zaszkodzić, teraz trawa jest jeszcze młoda i delikatna i ryzyko wypalenie trawy ( przy okazji oprysku) jest wysokie.
Jestem przekonany, a wręcz pewny, że po 4-5 koszeniach zdecydowana większość chwastów zniknie i bez użycia środków chwastobójczych.
Jeżeli już decydujesz się na oprysk ( ale nigdy polewaczką). to dopiero latem ( w lipcu), trawa, trochę "wydorośleje" i wtedy jest szansa że jej oprysk może nie zaszkodzić, teraz trawa jest jeszcze młoda i delikatna i ryzyko wypalenie trawy ( przy okazji oprysku) jest wysokie.
- Isskaa
- 500p
- Od: 21 kwie 2011, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja rowniez mam pytanko.
Po jakim czasie mozna kosic trawe?
Moja nowa trawka ma ok 10 cm,pewnie jakbym teraz kosiarka wjechala to ja powyrywam.
Kiedy moge zrobic pierwsze koszenie?
Po jakim czasie mozna kosic trawe?
Moja nowa trawka ma ok 10 cm,pewnie jakbym teraz kosiarka wjechala to ja powyrywam.
Kiedy moge zrobic pierwsze koszenie?
-
Witaj IZO, 10 cm wysoka trawa, to chyba czas na koszenie i nie ma co się ociągać, a z wyrwaniem ździebeł trawy
, to myślę że kosiarka ma tak szybie obroty noża że nie wyrwie a pięknie utnie wszystkie źdźbła , no chyba że nóż w kosiarce będzie bardzo tępy.

Add. Tadeusz
Wielkie dzięki
pozdrawiam - Maciek
Wielkie dzięki
pozdrawiam - Maciek
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wczoraj byłam na działce. Jest już zielono, ale nie wszędzie. Czekamy aż podrosnie jeszcze trawka, bo na razie sparwia wrażenie, że są poletka bez trway, ale jak podejdzie się z bliska to widać takie ciupinki wystajace z ziemi.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- Isskaa
- 500p
- Od: 21 kwie 2011, o 15:32
- Kontakt:
Dziekuje za odpowiedz.W takim razie jak tylko deszcze mina (a na razie sie nie zapowiada) to zaraz tam wjade z kosiarka.tadeusz48 pisze:Witaj IZO, 10 cm wysoka trawa, to chyba czas na koszenie i nie ma co się ociągać, a z wyrwaniem ździebeł trawy, to myślę że kosiarka ma tak szybie obroty noża że nie wyrwie a pięknie utnie wszystkie źdźbła , no chyba że nóż w kosiarce będzie bardzo tępy.
- Agaja
- 10p - Początkujący
- Od: 17 maja 2011, o 13:49
Witam serdecznie Wszystkich Forumowiczów,
jestem na Forum nowa i ziolona jak trawa
.
Czytam wszystko od deski do deski ponieważ mam konkretny problem.
Otóż 22 kwietnia wysiałam trawę, wcześniej przekopałam ziemię powyciągałam korzenie, kamienie - zwałowałam, pograbiłam, zwałowałam wysiałam trawę zgrabiłam iiii... zwałowałam.
Minęło ok 12 dni zaczęły pojawiać się pierwsze źdźbła. Wielka radość
. Teraz minęły trzy tygodnie i obraz jest następujący na trawniku jest kilka 10 cm gęstych kęp trawy a reszta to pojedyncze źdźbła lub puste miejsca za to Lebioda zaczęła nieźle rosnąć ( nie wiem skąd).
Ja bardzo Państwa proszę czy Ktoś ma pomysł na przyczynę tak nierównomiernego wschodu trawy i czy należy dosiać czy jeszcze czekać?
Pozdrawiam
jestem na Forum nowa i ziolona jak trawa

Czytam wszystko od deski do deski ponieważ mam konkretny problem.
Otóż 22 kwietnia wysiałam trawę, wcześniej przekopałam ziemię powyciągałam korzenie, kamienie - zwałowałam, pograbiłam, zwałowałam wysiałam trawę zgrabiłam iiii... zwałowałam.
Minęło ok 12 dni zaczęły pojawiać się pierwsze źdźbła. Wielka radość

Ja bardzo Państwa proszę czy Ktoś ma pomysł na przyczynę tak nierównomiernego wschodu trawy i czy należy dosiać czy jeszcze czekać?
Pozdrawiam
- kaftan
- 100p
- Od: 17 kwie 2011, o 13:20
Agaja
Jeśli wszystko zrobiłaś tak jak napisałaś, to trzeba czekać. Myślę, że to jest w tej chwili najlepsze rozwiązanie.
Natomiast przyczyny ???? Ja widzę to tak : Tam gdzie te kępy rosną szybciej, tam jest lepsza wilgotność, może jest tam trochę niżej niż na pozostałej części trawnika i ta wilgotność utrzymuje się tam dłużej. Fajnie byłoby zobaczyć zdjęcia.
Nie napisałaś o podlewaniu a to też może mieć poniekąd wpływ na tą sytuację. Posianą trawę raczej podlewa się "mgiełką", żeby nie wypłukać ziaren słabiej przykrytych, które potem spływają w jedno miejsce i robią się właśnie takie kępy.
To moje zdanie, ale poczekajmy co na to inni. Jedno jest pewne. Czekaj jeszcze tydzień, może dwa, zanim postanowisz dosiewać.
Aha, no i ta lebioda...... pewnie kupiłaś razem z trawą.... kosić....kosić....kosić.
Jeśli wszystko zrobiłaś tak jak napisałaś, to trzeba czekać. Myślę, że to jest w tej chwili najlepsze rozwiązanie.
Natomiast przyczyny ???? Ja widzę to tak : Tam gdzie te kępy rosną szybciej, tam jest lepsza wilgotność, może jest tam trochę niżej niż na pozostałej części trawnika i ta wilgotność utrzymuje się tam dłużej. Fajnie byłoby zobaczyć zdjęcia.
Nie napisałaś o podlewaniu a to też może mieć poniekąd wpływ na tą sytuację. Posianą trawę raczej podlewa się "mgiełką", żeby nie wypłukać ziaren słabiej przykrytych, które potem spływają w jedno miejsce i robią się właśnie takie kępy.
To moje zdanie, ale poczekajmy co na to inni. Jedno jest pewne. Czekaj jeszcze tydzień, może dwa, zanim postanowisz dosiewać.
Aha, no i ta lebioda...... pewnie kupiłaś razem z trawą.... kosić....kosić....kosić.
Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.
- Agaja
- 10p - Początkujący
Witam i dziękuje za odpowiedź,
no tak zdjęcie wkleję jutro bądź dzisiaj jak tylko zrobię,
w zasadzie podlewam codziennie ok 20 - 21 wieczorem, chyba ze pada
Ale faktycznie czasem jest to ostry strumień ale w szczególności tam gdzie nie chcę chodzić bo trawa kiełkuje, czy może to być też przyczyną że nie miałam profesjonalnego walca więc - " deptałam" deską ze sznurkiem?
Faktycznie w niektórych miejscach trawy jest więcej a dodatkowo "wysiewałam z ręki" cz teraz mogę to jeszcze jakoś naprawić?
Pozdrawiam
Agaja
w zasadzie podlewam codziennie ok 20 - 21 wieczorem, chyba ze pada

Ale faktycznie czasem jest to ostry strumień ale w szczególności tam gdzie nie chcę chodzić bo trawa kiełkuje, czy może to być też przyczyną że nie miałam profesjonalnego walca więc - " deptałam" deską ze sznurkiem?
Faktycznie w niektórych miejscach trawy jest więcej a dodatkowo "wysiewałam z ręki" cz teraz mogę to jeszcze jakoś naprawić?
Pozdrawiam
Agaja
- Agaja
- 10p - Początkujący
Aha, no i ta lebioda...... pewnie kupiłaś razem z trawą.... kosić....kosić....kosić.[/quote]
No tak to jest jeszcze ważne przeczytałam żeby tak jak radzisz nie wyrywać chwastów tylko kosić - ale dlaczego?
Jak wyrywam to usuwam z systemem korzeniowym więc nie powinny odrastać, i zabierać pokarmu trawce
.
No tak to jest jeszcze ważne przeczytałam żeby tak jak radzisz nie wyrywać chwastów tylko kosić - ale dlaczego?
Jak wyrywam to usuwam z systemem korzeniowym więc nie powinny odrastać, i zabierać pokarmu trawce

-
A jak wyrywasz chwast ,to odsłaniasz następne dziesiątki nasion tkwiących w każdej glebie na okazję by wykiełkować, nie mówiąc że wyrywając chwast zruszasz jeszcze malutki system korzeniowy trawy co powodować może jej uschnięcie. A co razem z korzeniem chwasty wyrwiesz ździebeł trawy, to już czysta strata.
- kaftan
- 100p
- Od: 17 kwie 2011, o 13:20
Ja udeptywałem nogami i trawa rośnie, więc to nie problem, chyba że jesteś bardzo lekka, ale o to nie pytam ;) Ostry strumień to już co innego, i mogłaś wypłukać nasiona, które były na wierzchu i te które były lekko przykryte. Jeśli musisz wejść na trawę, żeby ją podlać to wejdź, potem trawa się podniesie. Przy okazji wyjdzie czy dobrze ubiłaś ziemię. Sianie z ręki to czynność wymagająca trochę wprawy, i rzeczywiście można mieć z tym problem ale chyba nie na zasadzie kępek. Podtrzymuję swoje zdanie, żeby jeszcze trochę poczekać.Agaja pisze:Witam i dziękuje za odpowiedź,
w zasadzie podlewam codziennie ok 20 - 21 wieczorem, chyba ze pada![]()
Agaja
Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.
Witam. Ja również posiałam trawę w drugiej połowie kwietnia. Miałam podłoże zwalcowane bez chwastów.
Niestety na dzień dzisiejszy w 70% mój trawnik to chwasty, a w 30% młoda trawa.
Zbytnio się pospieszyłam z sianiem. Czy rzeczywiście nie mam wyrywać chwastów tylko czekać i kosić?
One zaczynają kwitnąć, boję się, że będzie coraz gorzej
Pierwszy raz zakładałam trawnik stąd moje obawy i problemy z tym związane.
Niestety na dzień dzisiejszy w 70% mój trawnik to chwasty, a w 30% młoda trawa.
Zbytnio się pospieszyłam z sianiem. Czy rzeczywiście nie mam wyrywać chwastów tylko czekać i kosić?
One zaczynają kwitnąć, boję się, że będzie coraz gorzej