Storczyki renatas

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki renatas

Post »

Art pisze:No... i kiedyś trzeba zacząć :) Ładna roślinka - korzenie wyglądają zdrowo, przyrastają młode liście.
Zdjęcie kwiatów nie otwiera się, ale to nieważne.
Dasz sobie radę ! Najważniejszy jest Twój zapał, również to, że czytasz na temat tego rodzaju. Na kwiaty poczekamy cierpliwie ;:108
Powodzenia w uprawie :)

Podziwiam Vandy w każdym wątku-są cudowne.Ale sama jakoś nie byłam do końca przekonana...aż do tego zamówienia ,kiedy moja myszka zrobiła "klik" i poszło! :shock: Skoro twierdzisz,że kiedyś trzeba zacząć - to ok.-zaczynam, ale tak powoli będę się uczyć na sadzonkach. Muszę się jakoś z tymi Vandami dogadać, zanim się "nauczyłam" phalaenopsisów to niestety parę sztuk ;:125 , teraz mam większą wiedzę i takie doświadczone koleżanki ,więc chyba będzie lepiej :wink:
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lucynaf pisze:Renatko, gratuluję nowego nabytku ;:138 ;:138
Ja też często miałam ochotę kliknąć ;:224 , bo strasznie mi się podoba jej kolorek, ale stchórzyłam, a Tobie zazdroszczę odwagi ;:108 .
Dzięki :wink: Ja sama nie wiem,czy to odwaga ,czy już choroba :;230
Tobie brakuje odwagi??? ...spróbuj, spróbuj , przecież one potrzebują dużo słońca,więc może jak znalazł na Twoje południowe okna?
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko,Agato,Julito :wit -moje maleństwo dziękuje za zachwyty i obiecuje szybko rosnąć , ale na kwitnienie to musimy ;:224 dłuuugo poczekać.
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Warto będzie czekać :D
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oj warto ;:108 ,tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość...
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Renatko, na chwilę obecną jestem zła na te południowe okna, nawet kaktusy by się na nich spaliły :x .
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lucynaf pisze:Renatko, na chwilę obecną jestem zła na te południowe okna, nawet kaktusy by się na nich spaliły :x .
Nie :( ,no nie wkurzaj się aż tak bardzo-nie pasuje to do Ciebie :D
Ja też mam 2 okna południowe, i ostatnio skrętnik "skręcał " się od słońca :;230 ,mam tam rolety i po prostu odsłaniam je dopiero popołudniu.Dasz radę!Coś wymyślisz! :tan
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Renatko, z moich spostrzeżeń wynika, że Wandy są dość łatwe, współpracują ze mną nawet lepiej niż falki :)
Mam nadzieję, że się szybko z okienkiem (a raczej słonkiem) uporasz ;:108
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

akwarybka pisze:Renatko, z moich spostrzeżeń wynika, że Wandy są dość łatwe, współpracują ze mną nawet lepiej niż falki :)
Mam nadzieję, że się szybko z okienkiem (a raczej słonkiem) uporasz ;:108
...zobaczymy,jak mi pójdzie z małą vandzią :wink: muszę się dokładniej wczytać w Wasze wątki...tylko jakoś czasu stale brak :(
...a ze słonkiem u mnie nie jest tak źle, u Lucyny gorzej-ona mam tylko okna południowe, ja mam jeszcze wschodnie i zachodnie do wyboru, więc biegam z tymi doniczkami i przestawiam .
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Przegapiłam taki cudny zakup? Jak to możliwe było? ....

Śliczna vandowata roślinka trafiła w Twoje ręce ;) Niech zdrowo Ci rośnie ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

O, kupiłaś Ascocentrum?
Vandowate, a przynajmniej Vandy hybrydy, są proste w uprawie i bardziej wytrzymałe niż Phal. Ascocentrum nigdy nie miałam, stanowczo za małe jak dla mnie, ja wolę duże rośliny, im większe, tym bardziej mnie zachwycają :)).
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No,kupiłam,to przez Ciebie ;:108 podkusiło mnie po lekturze Twojego wątku :;230
...ale to maluszek-będę się na niej uczyć.
Większe na pewno są ładniejsze, ale ja się boję ,że niedługo mi miejsca zabraknie. W kwestii Phal. chyba się przerzucę na miniaturki?
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Renatko zawsze warto poczekać na kwitnienie czy to są maluchy czy dorosłe rośliny -uparte jak osły :;230 :;230 mam kilka takich ale jak wiadomo storczyki uczą cierpliwości i pokory :wink:
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

renatas pisze:No,kupiłam,to przez Ciebie ;:108 podkusiło mnie po lekturze Twojego wątku :;230
...ale to maluszek-będę się na niej uczyć.
Większe na pewno są ładniejsze, ale ja się boję ,że niedługo mi miejsca zabraknie. W kwestii Phal. chyba się przerzucę na miniaturki?
Vandę zawsze możesz zawiesić w oknie na wieszaczku ;). Ja wszystkie Vandy mam ogromne, mają z pół metra rozpiętości liści, niektóre może nawet trochę więcej i są dość wysokie. 2 łącznie z orzeniami to bedą miały z metr, ale u mnie zawsze się najdzie miejsce na Vandzię ;). Uwielbiam te storczyki. Teraz niebieska i biała puszczają nowe pędziki. Ale nigdy nie miałam Ascocentrum, bo one są takie bardziej botaniczne, a nie odważyłabym się na botaniczną Vandę mimo że już tak długo mam Vandy. Wolę hybrydy, im większe kwiaty, tym lepiej. Musze sobie jeszcze kupić kiedyś pomarańczową w kropki, ale każda, którą spotykam, ma cherlawe korzonki.
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Vandę zawsze możesz zawiesić w oknie na wieszaczku ;). Ja wszystkie Vandy mam ogromne, mają z pół metra rozpiętości liści, niektóre może nawet trochę więcej i są dość wysokie.
...no tak ,jak się mieszka samemu to pewnie można.Ale ja mam rodzinę i ich zdanie też się liczy ,muszę uzyskać akceptację pozostałych członków rodziny ;:108 każdy ma swoje potrzeby i nie mogę wszystkich okien "załadować "kwiatami.
...ale wszystko przede mną ,planuje dobudować kiedyś do domu małą oranżerię i ...będzie tylko moja ;:138

A tak szczerze to mnie osobiście nie podobają się Vandy wieszane w oknie, ja mam za oknem bardzo ładny ogród i lubię mieć przez okno "widoki".
Vandy będę umieszczać w wazonach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”