Ogród Sylwi :) Zapraszam

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Sylwi :) Zapraszam

Post »

:wit
Świetne są te podwyższone grządki, właśnie coś takiego planuję w tym roku na trawniku ;:3
Kasia
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

ganio4 pisze::wit
Świetne są te podwyższone grządki, właśnie coś takiego planuję w tym roku na trawniku ;:3
Polecam są wygodne do sadzenia i plewienia, i kompościk się rozkłada, ja musiałam takie zrobić bo między drzewkami owocowymi było by sucho i korzeni dużo, i ziemię miałam kiepską dlatego wolałam takie coś i lepszej ziemi, co prawda na spód pakowałam podgniłe siano bo miałam nadmiar, a zawsze to się rozłoży, w tym roku dużo kompostu, i poprzekręcałam już dwa kwadraciaki o 90 stopni bo wygodniej się będzie kosiło kwadrat za kwadratem, widzę u Ciebie wyższe, ale mi chyba ta wysokość wystarczy, wieczorem podpatrzę jak Ty to robisz :)
ganio4
1000p
1000p

Post »

Ja miałam eksperymentalnie tylko trzy skrzynie na dynie. Myślę,że wysokość 20-30cm, spokojnie wystarczy.
Kasia
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

ganio4 pisze:Ja miałam eksperymentalnie tylko trzy skrzynie na dynie. Myślę,że wysokość 20-30cm, spokojnie wystarczy.
Już się nie mogę doczekać na dynie :) i takie zimno że nawet skrzynek nie mam za bardzo gdzie zbijać bo zimno na zewnatrz, a w domu bałaganu nie będę robiła :D
ganio4
1000p
1000p

Post »

Jest jeszcze duuuuużo czasu, moje były robione dzień przed wysadzeniem sadzonek
:)
Kasia
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

Chciałam się pochwalić ja już wysiałam dzisiaj trochę kwiatków : lobelie, szałwię czerwoną, złocień pomponowy, goździki ogrodowe, heliotrop fioletowy, kolejne wisterie w kolejce, moje dwa nasionka siane 4 tyg temu już są pięknymi 10 cm roślinkami :) i arktotis - pierwszy raz te kwiatki posiałam, lwią paszczę, molucellę, papryczkę peperoni, jakąś zwykłą, i powoli zaczęłam z pomidorkami - pod folię, i kolejna tura kapust pora selera jak dokupię ziemi :) parapety pozajmowane :) ale mam 14 parapetów wolnych z tym że większość na północ i wschód ale dom obok zacienia :/ porobię zdjęć moich rozsad jak już coś zacznie budzić się do życia spod ziemi :)
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p
Od: 4 lut 2008, o 19:29

Post »

Śliczne fotki ;:63
Mówisz, że już szalejesz z nasionkami... Ja czekam na info co z Akcji za pomidorki się udało zdobyć i czas ruszać na zakupy. Pierwszy raz będę siać pomidorki, chciałabym jeszcze seler naciowy i rukolę. Nawet foliak pierwszy raz będę stawiać więc ciekawie się wiosna zapowiada. Powiedz proszę kiedy takie warzywa do tunelu się wsadza?
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

haha Paula ja pierwszy raz pod folię dam :D tak jak Ty :P tzn. już posiałam pomidorki i paprykę, po kilka nasion, żeby wypróbować, ja zrobię foliak ok 2x3 metry jak mi się uda go wcisnąć, ok 1,6 wysoki, może więcej, i naokoło deski powbijam, i podwyższę poziom ziemi, żeby dać na spód ciepły "nawóz"końsko krowi od sąsiadów :D wiem że temperaturę będzie podwyższał, pomieszam z kompostem i potem ziemia kupowana, i na noc albo będę przenosiła do domu, także popakuję w niskie skrzynki takie po warzywach, na razie w doniczkach pomidorki, a jak miną przymrozki powsadzam do gruntu. albo w nocy będę paliła znicze takie z pokrywkami żeby ciepło dawały w nocy, no coś się wymyśli :) i słoma na spód, tylko gdzie ja to pomieszczę :D
Seler naciowy siałam rok temu i nic nie miałam kiepski taki, i koper anyżkowy - też mało tego miąższu- ale to pewnie wina suchego lata. W tym roku kupiłam nasiona jakiegoś innego selera naciowego może wyjdzie mi ten, bo uwielbiam :) a rukola, rośnie jak na drożdżach, możesz ją posiać śmiało w domu w doniczce i podrywać, rośnie jak zioła, na zewnątrz mi szybko wybijała w kwiaty, bo ciepło było i sucho. no to tyle moich mądrości :D miłego dnia :)
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

Kolorowiej :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Menqa
50p
50p
Od: 3 sty 2012, o 07:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie TU gratuluję, i na dodatek masz kotkę Jadzię (a ja kociara jestem :lol: ) piesek też fajny
pozdrawiam :wit

edit: nawet dwa jak zdążyłam zauważyć :D
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p

Post »

Ale kolorowo ... ;:3 pstrykasz fotki lustrzanką?

no to będziemy debiutować pod foliakiem ;:136 oby debiut był udany. Przymierzam się do pomidorków, ale nie wiem czy się na coś w Akcji załapałam, papryczki, ale tylko te słodkie, arbuzy, melony, właśnie seler naciowy i jeszcze coś sobie muszę znaleźć. Ten rodzynek brazylijski mi się bardzo podoba, ale mówią, że go spokojnie do gruntu. Jeszcze na zakupach nasionkowych nie byłam a chyba czas powoli wysiewać. Na tym jednym foto to krzaczek cukinii czy dyni?
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

Pauli pisze:Ale kolorowo ... ;:3 pstrykasz fotki lustrzanką?

no to będziemy debiutować pod foliakiem ;:136 oby debiut był udany. Przymierzam się do pomidorków, ale nie wiem czy się na coś w Akcji załapałam, papryczki, ale tylko te słodkie, arbuzy, melony, właśnie seler naciowy i jeszcze coś sobie muszę znaleźć. Ten rodzynek brazylijski mi się bardzo podoba, ale mówią, że go spokojnie do gruntu. Jeszcze na zakupach nasionkowych nie byłam a chyba czas powoli wysiewać. Na tym jednym foto to krzaczek cukinii czy dyni?
Niedtety nie lustrzanka, czasem mi wyjdzie ostrosc dobra a czasem zepsuje, nikonem P80, lustrzanke za rok sobie fundne :D jak nie wydam kasy na rosliny haha,

A na tamtym zdjeciu krzak cukini, mial ok 1,5 x 1,5 metra i duzo owocow, w tym miejscu sobie tego foliaka zrobie, bo mój nazeczony ani reki nie chcę przylozyc i nie pozwala mi już kopac i sadzic, ale dam sobie z nim rade :D jak się na pomidorki nie zalapiesz to ci mogę wyslac co prawda mam zwykle jakies 7 odmian chyba :) bo na akci jestem haha 250 ktoras jak nie dalej ;D p
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p

Post »

Niektóre takie ładne, że wielkie wow ja to nie lustrzanka ;:63

A co to za odmiana cukinii? Wygląda jak dynia delicata z takimi paskami podłużnymi.
ja na Akcji składałam zamówienie ok 10:22 ale pewności nie mam więc też pewnie z tyłu no ale poczekajmy :)
PS. Bierzesz ślub w tym czy w przyszłym roku jeśli to nie tajemnica? bo ja też z przyszłych panien młodych ale dopiero w czerwcu 2013 ;:3
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

Paula akurat ta cukinia byla z mixu nasion cukini 4 odmian firmy Legutko, paskowana wielki krzak urosl i mega duzo owocow mial, że rozdawalam, w porownaniu do innych cukin ta paskowana z tej mieszanki urosla gigant, ale nie pisze jakie odmiany wrzucili do torebki :(
Haha to ja wczesniej o rok, bo 16 czerwca 2012, no niestety czlowiek się starzeje i trzeba kogos miec przy sobie na stare lata :D i po slubie niby chlopow da się bardzIej "urobic" i szantazowac haha :heja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”