Roślinki Kasi
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Roślinki Kasi
Bo pewnie nie przycina tego drzewa...Wyczytałam w necie, że nieprzycinany hibek nie będzie kwitł. Ja, moją sadzonkę będę przycinać na kształt krzewu.
No nie przycina go i dlatego ma wielkie drzewo. Musze powiedzieć teściowej, żeby go ciachnęła!
A jak często trzeba przycinać? Na wiosnę raz do roku czy częściej? Bo on bardzo szybko rośnie.
A jak często trzeba przycinać? Na wiosnę raz do roku czy częściej? Bo on bardzo szybko rośnie.
- renka1
- 500p
- Od: 10 mar 2011, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ładnie się prezentują Twoje fiołeczki,moje kalanchoe też kwitnie tylko na jednej łodyżce i czekam,czy może coś puści na pozostałych dwóch.
Pozdrawiam! Renata
Moje kwiaty doniczkowe
Moje kwiaty doniczkowe
Moje kalanchoe już przekwita na tej łodyżce i nie puściło nic więcej kwiecia
Za to liście ma już jak wielki krzak

Za to liście ma już jak wielki krzak

- Stokrotkania
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
Widzę, że również niedawno rozpoczęłaś przygodę z kwiatami, bo masz ich nie dużo, ale za to jakie ładne.. ;)
Jakiś czas temu się zainteresowałam roślinkami- dwa lata temu kupiliśmy z mężem mieszkanko no i jak je zaczęłam meblować to stwierdziłam, że czegoś zielonego mi brakuje ;)
Pierwsze było żółte kalanchoe, które tylko raz mi w pełni zakwitło, a było uszczknięte z klatki schodowej u teściowej. Teraz mam z niego już 4 doniczki i rośnie tylko w liście ( krzaczorki takie wielkie)

Pierwsze było żółte kalanchoe, które tylko raz mi w pełni zakwitło, a było uszczknięte z klatki schodowej u teściowej. Teraz mam z niego już 4 doniczki i rośnie tylko w liście ( krzaczorki takie wielkie)

-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Kasiu ja również nabyłam cebulki begonii w B.
Kwitnie identycznie i dzięki twojemu M. dowiedziałam się, że to "rabarbar"
Kwitnie identycznie i dzięki twojemu M. dowiedziałam się, że to "rabarbar"

Jak się przyjrzeć to łodygę ma podobną do rabarbaru

A nie wydaje Ci się że miała być zwisająca??Bo na mojej tak było napisane.Gdzie ona ma ten zwis?? !!

- Anjja
- Od: 4 sie 2010, o 20:14
Tez kupiłam białą zwisająca w B. zwisu brak kolor zgodny z opisem 

Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki
-
- 100p
- Od: 19 lut 2011, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45540" onclick="window.open(this.href);return false;
- Stokrotkania
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
I wróciłam jeszcze raz, zapewne nie ostatni..
Długo czekałaś na maleństwa fiołkowe ?
Długo czekałaś na maleństwa fiołkowe ?
Dziękuję Weronisiu za odpowiedź!!!
Stokrotko moje pierwsze fiołaski zakwitły w połowie maja, a listki dostałam na przełomie stycznia i lutego. Więc myślę, że trzeba czekać na pączki jakieś trzy do czterech miesięcy. Chociaż muszę przyznać, że w marcu tez coś zasadziłam z listka i jakoś wcześniej puściły się pączuszki, więc im cieplej tym szybciej!!
warto czekać cierpliwie, bo kwiatuszki urocze!! A satysfakcja z samodzielnie ukorzenionych listeczków ogromna!!

Stokrotko moje pierwsze fiołaski zakwitły w połowie maja, a listki dostałam na przełomie stycznia i lutego. Więc myślę, że trzeba czekać na pączki jakieś trzy do czterech miesięcy. Chociaż muszę przyznać, że w marcu tez coś zasadziłam z listka i jakoś wcześniej puściły się pączuszki, więc im cieplej tym szybciej!!

Pokażę dziś co tam u moich zielonych się pozmieniało.
Zacznę od mojego "rabarbaru" czyli begonia!! Chyba jednak będzie zwisająca, bo po odpadnięciu tego dużego kwiatka białego pojawił się taki oto pączek - przypomina ten z opakowania od bulwy

Mój hibek jest cały w pąkach!! Kwitnie jak oszalały - jeden kwiat odpada a następny zakwita!! Jutro chyba otworzą się oba naraz. Jak uchwycę to rano pyknę fotkę

Natomiast szczepki z niego ciachnięte nie przyjęły się

Za to hibki, które mają kwitnąć pełnymi bordowymi kwiatami mają już takie oto pączki

Moje epipremnum przestawiłam na szafę i ładnie sobie rosnie!!

A skrzydłokwiat przekwita, szkoda!! ładne miał te żagielki...