Mój ogródek - Zibi-41

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogródek - Zibi-41

Post »

Dzisiaj dotarła kolejna porcja nasion :heja :heja :heja

Obrazek

Teraz tylko sadzić :tan :tan :tan
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 13:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ło mamciu ile tego jest :shock:
My name is Daniel
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

Zibi-41 a co to znaczy "półprodukt w koszyczkach " bo jakoś nie słyszałam takiego określenia nigdy ;:14 to mi to tak do słownie wytłumacz :) Rozumiem ,że Ty to wszystko potem sprzedajesz jako dorodne sadzonki tak? A widok :shock: super .i też myślę,że praca musi być pasją bo wtedy najlepiej się opłaca i jest przyjemniejsza.
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W Green Punkcie w Tychach zamawiam siewki pelargonii w upatrzonych odmianach. Napisałem półprodukt w koszyczkach bo tak jest bardziej obrazowo , a nie mogę skopiować fotki z ich strony. Polega to na tym , że młode pelargonie rosną w paletkach po 104 szt w jakiejś mieszance , otulone dodatkowo takim koszyczkiem z drobnej siatki. Znakomicie ułatwia to przesadzanie. Można również zamówić je jako półprodukt już w dużych doniczkach , ale wtedy trzeba zamawiać dużo większe ilości no i jest znacznie drożej. Spróbuję jeszcze zdobyć gdzieś fotki , wtedy je wkleję.

Obrazek

Obrazek

Za chwilę odezwie się szum , że to nie siewki tylko rośliny szczepione lub klonowane :roll: To prawda , ale na moje potrzeby nie muszę tego wiedzieć :wink:
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p

Post »

Kurczę podoba mi się to i też nie chciałabym wiedzieć co to za jedne,ale nie mam możliwości ich zdobyć. :(
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To fakt :( Są dostępne tylko w handlu hurtowym , a gdybym nie był stałym klientem Green Punktu to tych paru setek też raczej bym nie dostał. Może w przyszłym roku coś wymyślę by trochę udostępnić Forumowiczom , w tym na to nie wpadłem :roll: :roll: :roll:
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ale kupa nasion. Doszłam do wniosku,że jutro wysiewam kolejne rośliny, reszta w marcu.:D

Mnie pociesza fakt,że zawsze podrostki mogę na strych wynieść bo tam temp przeważnie na plusie jest :heja
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja niestety nie mam tego komfortu :( Mogę posiłkować się jedynie półkami ze sztucznym oswietleniem i oczekiwać wiosny. Mam nadzieję , że to już nie długo :roll: :roll: :roll:
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p

Post »

Wiem ,że handlujesz kwiatami i mam takie pytanie czy uprawiasz w swoim ogrodzie jakąś zieleninę do nich jako dodatek czy raczej kupujesz na giełdzie?Chciałabym posadzić u siebie takie rośliny ,ale nic mi nie przychodzi do głowy.Mam Szparag lekarski ,który dokładam do bukietów ,ale to mi się wydaje takie trochę przestarzałe może masz jakiś pomysł :)
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W zasadzie w kompozycjach można wykorzystać wszystko co zielone :wink: Liście kosaćca botanicznego , konwalii , piwonii , host , kwiaty nawet tak pospolite jak rudbekie. Tak docelowo to sadzę tylko gipsówkę i plumosis , troszkę szparagu :roll: W bukieciarstwie ważny jest pomysł na wykorzystanie tego co mamy do dyspozycji :wink: :wink: :wink:
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ja tak na boku dodam,ze to prawda nawet liście irysa są świetne do kompozycji,a nie wspomnę o kwiatach, :D
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p

Post »

Tak to prawda ja jeszcze mam liście kann ,ale dzięki za te docelowe bo właściwie zapomniałam o gipsówce :)
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gipsówka ma tą zaletę , że jest byliną :wink: Raz posadzisz i masz spokój , tylko trzeba rozsądnie wybierać odmianę , bo próbowałem takie lekko różowe , wyrosły sine , a potem miałem starcie jak z chwastami :wink: :wink: :wink:
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p

Post »

Kupiłam dwie gipsówki ,jedna wytworna druga trwała to się przekonam .Na opakowaniu pisze ,że siać wprost do gruntu i zastanawiam się czy bym ją mogła teraz na rozsadniku a potem przepikować na stałe czy to ma sens ?Jakie Ty masz doświadczenie?Próbowałam jeszcze siać zatrwian tatarski ,ale niestety bez powodzenia ,ale w tym roku jeszcze spróbuję .
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja gipsówkę zawsze sieję w paletkach a potem przesadzam . Jakoś nie przekonuje mnie sianie do gruntu , kilka razy na różnych kwiatkach się przejechałem , więc dmucham na zimne. Jeśli interesuje Cię taka mała uprawa na wsparcie handlu , to po sezonie będę miał masę cebul lilii z odmian handlowych w naprawdę dobrej cenie :wink: Wiem , bo już je zamówiłem :uszy :uszy :uszy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”